Alternatif akım frekansı arttırılabilir mi?

yeko

Hectopat
Katılım
29 Haziran 2019
Mesajlar
43
Sunum ödevim var alternatif akım ile ilgili kafama takılan soru şu frekans 50 Hz'den daha yukarı taşınabilir mi? Örneğin 140 Hz e
Bir diğer sorum da: Amerika'da 60 Hz kullanılır iken Avrupa'da neden 50 Hz kullanılır?
 
Hz değeri yükseltilebilir fakat bunun için özel cihaz gerekir. Bunu da daha çok AC motorların devrini arttırarak için kullanırlar. Bunlara motor sürücüsü veya İnverter de denir. Bir de yüksek frekanslı trafolar var. Bunlara da Flyback, Ferrit nuveli trafo da denir. Bunlarda da SMPS olayı vardır. 50 Hz ise bir standarttır.
 
Dediğinize katılıyorum , Bir fazlı asenkron motorun frekansını yükseltmiştik lisede, onun dışında şebeke frekansı EU yapımı standart ürünlere göre uyarlanmıştır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Alternatif akımın frekansının artırılıp azaltılması, frekans konverterleriyle asenkron motor devir kontrolü amacıyla örneğin 3 fazlı asenkron motorların devir kontrolünde motor sürücü uygulamasında kullanılan bir uygulama örneğidir. SMPS'li uygulama devrelerinde (PC PSU'su, TV'ler, uydu alıcı, DVD player, vb.) şebekedeki 50 HZ. frekansı daha yüksek frekanslarda çalışarak çıkışlarında DC akımını bu yolla sağlayan çok verimli AC/DC güç kaynaklarıdır. Tesla bobini uygulamasıyla da yüksek frekanslı ve çok yüksek voltajlı akımlar kolayca elde edilebilir. (Alttaki resimde Tesla bobinli 2 tip a-Rumkorf bobini ve b- şebeke AG/YG trafosuyla) yüksek gerilim ve yüksek frekans çıkışlı uygulama devresi yer alıyor) (Resim "Tesla bobini" metninden bir alıntıdır)

50 HZ ile 60 HZ arasında elektrik makinelerinin çalışmasında (örneğin 3 fazlı transformatörlerde, 3 fazlı asenkron elektrik motorlarında, vb.) seçilen elektrik ve mağnetik özellikli malzemeler üzerinde seçilmiş ayni elektrik malzemesi yönünden olumsuz etkisi bulunmuyor. Ancak ABD ve bazı Avrupa ülkeleri 60 HZ'i 50 HZ.'e göre daha iyi elektriksel performansı (verimi) nedeniyle bu standartı seçip kullanabilme nedenleri olabilir. Türkiye 'de ve bazı Avrupa ülkelerinde şebeke frekansı 50 HZ. ve şebeke voltajı 220 volt AC' dir. Kolay gelsin.

DSCN1506.JPG
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı