Altılı Masa, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi'ni açıkladı

Görevi bitince bir daha siyasete dönemeyecek.

Mantıklı olan da bu zaten. Anayasamıza göre Cumhurbaşkanı en fazla iki kez seçilebiliyor. Bu yasa yürürlüğe girerse daha iyi olur. Çünkü bir cumhurbaşkanı ne kadar uzun kalırsa iktidarda o kadar kötü oluyor.
 
156 maddelik anayasa önerisinin bazı maddeleri şöyle:

📌seçim barajı yüzde 3'e düşürülecek.

📌Dokunulmazlıkların kaldırılması için üye tamsayının salt çoğunluğu gerekli kılınacak.

📌Cumhurbaşkanının kanunları veto yetkisi kaldırılacak. Kendilerine sadece bir defaya mahsus geri gönderme hakkı tanınan bir düzenleme yapılacak.

📌Bakanlar veya hükümet hakkında gensoru verilebilecek.

📌Başbakan ve bakanların görevleriyle ilgili suçlarından dolayı hesap vermeleri amacıyla meclis soruşturması kapsamlı bir şekilde düzenlenecek.

📌Cumhurbaşkanları bir dönem ve 7 yıl için seçilebilecek. Seçilen Cumhurbaşkanı'nın varsa partisi ile ilişiği kesilecek.

📌Cumhurbaşkanlığı kabinesi yerine meclise karşı siyasi sorumluluğu ve yüce Divan'da aklanma hakkı olan başbakanlık ve Bakanlar Kurulu olacak.

📌Cumhurbaşkanı, en çok milletvekiline sahip olan partiye hükümeti kurma görevi verecek.

📌Cumhurbaşkanının ya da Bakanlar Kurulu'nun tek başına ohal ilan etme yetkisi olmayacak. Ohal ilan etme yetkisi, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'na ait olacak.

📌Olağanüstü hal kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisine son verilecek.

📌Türkiye barolar birliği'ne özerk bir statü sağlanacak; bu yenilikle avukatlık mesleğine sahip olması gereken itibar kazandırılacak.

📌Hiç kimsenin düşüncelerinden ötürü ayrımcılığa tabii tutulamayacağı anayasal ilke olarak belirlenecek.

📌Basın hürriyeti üzerindeki keyfi uygulamalara son verilecek.

📌Çevre hakkı ile çevreyi korumanın, çevre kalitesini yükseltmenin, gıdaların doğallığını sağlamanın devletin bir görevi olduğu belirtilecek.

📌Devletin doğal hayatı ve hayvanları korumak ile hayvanlara yönelik eziyet ve kötü muamele yapılmaması için gereken tedbirleri alma görevi olduğu belirtilecek.

📌Milletvekili genel seçimlerinde geçerli oyların yüzde birini alan partilere Mali yardımda bulunulacak.

📌Siyasi partiler hakkında yargıtay cumhuriyet başsavcısının kapatma davası açabilmesi TBMM'nin iznine bağlı olacak.

📌Yerel yönetimlerin yetki ve sorumlulukları artırılacak ve yerel yönetimlerde demokratik katılım, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin hâkim kılınacak.

📌Yükseköğretimde özgür ve çoğulcu bir sistem oluşturarak üniversitelerin bilimsel özerkliklerinin yanında, idari ve Mali özerkliklerini de anayasal güvence altına alınacak.

📌Yükseköğretim kurulu kaldırılarak yerine yetkileri koordinasyon görevi ile sınırlandırılmış, üyelerinin ise demokratik meşruiyet esasına dayanılarak seçildiği üniversiteler arası bir kurul tesis etmek amacı ile Anayasa'nın 130 ve 131. maddelerinde değişiklik yapılacak.

📌Anayasa'nın 133. maddesindeki değişiklik ile radyo ve televizyon üst Kurulu'nun (RTÜK) özerklik ve tarafsızlık ilkelerine bağlı olarak çalışması temin edilecek.

📌Yeni hükümet kurulmadan mevcut hükümet düşürülemeyecek.

📌Bakanlar ve başbakan, TBMM'de hesap verecek.

📌Aym, bireysel başvurudaki hak ihlali kaynağının kanun maddesi olduğunu tespit ederse kanunu iptal edebilecek.

📌Aym'nin üye sayısı 22'ye çıkarılacak, 4 daireli olarak çalışacak.

📌Devlet, insan hakları ihlallerini önlemekle yükümlü olacak.



Alınan kararlar gayet iyi. Şu tek adamlık denilen ucube sistemden kurtulmamız lazım.
 
1982 Anayasası'nın bazı kısıtlayıcı maddelerinde pek bir değişiklik yok.
Şuradan tam metni görebilirsiniz:

25, 28, 33. ve 34. maddelerdeki önerileri beğenmedim. Bu maddelerdeki korkaklığın, kısıtlayıcılığın aynen devam ettiğini görüyorum.
İdare şekli değişecek olsa da hayatın birçok alanındaki demokratik işleyişin daha özgürlükçü olması konusunda ne yazık ki muhalefet 12 Eylülcüler ve AKP-MHP gibi çok korkak, vasat davranmış. Sadece birkaç kelime değişikliği yapmış.
 
t
1982 Anayasası'nın bazı kısıtlayıcı maddelerinde pek bir değişiklik yok.
Şuradan tam metni görebilirsiniz:

25, 28, 33. ve 34. maddelerdeki önerileri beğenmedim. Bu maddelerdeki korkaklığın, kısıtlayıcılığın aynen devam ettiğini görüyorum.
İdare şekli değişecek olsa da hayatın birçok alanındaki demokratik işleyişin daha özgürlükçü olması konusunda ne yazık ki muhalefet 12 Eylülcüler ve AKP-MHP gibi çok korkak, vasat davranmış. Sadece birkaç kelime değişikliği yapmış.
Söylediğiniz maddelerin hepsini okumadan başlıklarını okudum. Başlıkları masum görünüyor ve güzel görünüyor. Sıkıntı nedir?
 
Söylediğiniz maddelerin hepsini okumadan başlıklarını okudum. Başlıkları masum görünüyor ve güzel görünüyor. Sıkıntı nedir?
Okuyup mevcut kısıtlayıcılık konusunda bir fark olmadığını görebilirsiniz. Sadece kelime değişiklikleri var.

Değişiklik önerilerinin geneli olumlu tabi ki ama düşünce özgürlüğünün, basının, örgütlenmenin, toplantı ve gösteri özgürlüğünün engellenmesini sağlayan maddeler aynen duruyor.
Adamlar bu maddelerle basına istediği an sansür koyuyor, cezaevlerini gazetecilerle dolduruyor, dernekleri kapatıyor, eylem ve etkinlikleri yasaklıyor, grevleri bile engelliyorlar.
 
Son düzenleme:
Parlamenter sistem 100 senede ülkemize hiç birşey katmamıştır. Onunla da kalmamış, ülkeye zarar getirmiştir.

Mevcut başkanlık sistemi de tam anlamıyla doğru değil. Dünya devi Amerika gibi, güçlendirilmiş bir Başkanlık sistemi gerekiyor.

Ayrıca antik Türk tarihine kadar bakılırsa, Türkler başkanlık sistemine uygundur.
 
Maddeler iyi hoş fakat maalesef yeterince seslerini duyuramadılar. Toplantı esnasında pek çok kanalı gezdim ve maalesef hiçbiri canlı yayında değildi. Sanırım bir tek Halk TV canlı verdi. Bu tarz şeyler gerekirse sosyal medyaya reklam verilerek geniş kapsamlı bir şekilde duyurulması gerekiyor.
 
Yerel yönetimlerin yetki ve sorumlulukları artırılacak ve yerel yönetimlerde demokratik katılım, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin hâkim kılınacak.

Bu ne demek?
Ayrıca seçim barajı %10 olmalı. Hdp ve türevi partiler meclise girmemeliler.
HDP'nin baraj sorunu olmaz. Onu bir geçelim. Barajın düşürülmesi küçük partilere yarar. Yarasın da zaten. Demokrasinin gereği budur.
Altılı Masa'da %1-2 ancak oy alabilecek 4 parti var. Onlara da mı nanik yapsınlar yahu! :)
%1 500 bin oy demek. Neden çöpe gitsin ki bu oylar.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı