Amatörler için fotoğraf makinesi tavsiyesi

shinyaa

Hectopat
Merhaba. Ben gündelik kullanım için küçük ve uygun bir fiyata fotoğraf makinesi almak istiyorum. Profesyonel bir şeye ihtiyacım yok; kedileri ve çiçekleri çekebileceğim, arkadaşlarım ve ailemle olan anılarımı videoya alabileceğim basit bir makine istiyorum, fazla kalitesiz olmasını da istemem tabii. Her ne kadar yıllardır fotoğraf makinesi almak istiyor olsam da elime yeni para geçiyor ve bütçem lens dahil 5000 TL civarı. 6000-7000'lere kadar esnetmeye çalışırım. Bu konuda açılmış yakın tarihli konuların hepsini okudum ve edindiğim bilgilere dayanarak birkaç sorum olacak.

1. birçok kişi başlangıç için DSLR makineleri önermiş fakat uygun fiyatlı aynasız seçenek bulmak mümkün değil mi? Yani Canon EOS 550D, Canon EOS 600D, Nikon D70, Canon EOS 700D, Nikon D80, Sony Alpha A6000 gibi öneriler yapılmış fakat hepsi DSLR makineler ve istediğimden biraz daha büyükler. Ağır olmalarından ve fazla yer kaplamalarından endişeleniyorum açıkçası. Daha küçük boyutlu, lenslerle uğraştırmayacak makine önerileri -kompakt fotğraf makineleri- beni daha memnun eder.

2. önemli olan makineden çok lensin kendisi diyenler vardı, peki eğer başlangıç olarak DSLR aldım dersek lens almadan sadece body ile çekim yapmam mümkün müdür? Lenslerle birlikte gereğinden fazla yer kaplayan bir makine olmuş oluyor benim için.

3. uygun fiyatlı olması açısından sahibinden 2. el makinelerden almak istiyorum ama daha önce sahibindenden hiç alışveriş yapmadım ve satın alırken nelere dikkat etmeliyim bilmiyorum. İlan verilen üründe hasar ya da bozukluk olmadığından nasıl emin olabilirim? Bu konuda da eminim önemli noktalar vardır, paylaşabilirseniz sevinirim.

4. eğer DSLR'ya da aynasız değil de kompakt almaya karar verdik diyelim, alacağım üründe dikkat etmem gereken özellikler var mı? Direkt şu ürün iyidir şu seri güzeldir dediğiniz tavsiyeler iyi olur. Kompakt önerisi yapan çok görmediğim için bu soruyu ayrıyeten eklemem gerekiyor gibi geldi.

Biraz uzun bir yazı olmuş olabilir ama yardımcı olursanız çok müteşekkir olurum. Şimdiden teşekkürler. @GKD @Justosious
@Xevanior

1. DSLR makineleri bence başlangıç için aynasızlara göre öğrenmesi çok daha zor. Hem çok daha ağırlar hem de otofokusu düzgün bir şekilde ayarlayarak düzgün sonuç almak daha zor. Bu arada A6000 aynasız bir makine, aynalı değil.

2. Sadece body ile çekim yapmak mümkün değil. Lens şart. Başlangıç olarak kit lens işini görecektir, görece iyi bir performans sunar çoğu durumda yeni başlayan biri için.

3. Alacağınız makineyi gözle görmenizi şiddetle tavsiye ederim. Makine alırken asıl dikkat etmeniz gereken şey shutter sayısı. Shutter sayısı mümkünse 15-20 bin altında olmalı. 10 bin altı shuttera sahip cihaz alabilmeye bakın mümkün olduğunca. Alırken neye dikkat edeceklerinizi şu videodan öğrenebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tabii bazı şeyler biraz abartı söylenmiş videoda. Çekilen fotoğrafları bilgisayara atıp kontrol etmeye gerek yok pek.

4. Fotoğrafçılıkta belli bir yere gelmek istiyorsanız bence kompakta pek yanaşmayın.

Ve son olarak şunu söyleyeyim, fotoğrafçılık gerçekten pahalı bir hobi. Bunu göze alarak bu hobiyi yapmaya başlayın. Gerçekten fotoğraf makinesine ihtiyaç duyup duymadığınıza da karar verin.

Merhaba. Ben gündelik kullanım için küçük ve uygun bir fiyata fotoğraf makinesi almak istiyorum. Profesyonel bir şeye ihtiyacım yok; kedileri ve çiçekleri çekebileceğim, arkadaşlarım ve ailemle olan anılarımı videoya alabileceğim basit bir makine istiyorum, fazla kalitesiz olmasını da istemem tabii. Her ne kadar yıllardır fotoğraf makinesi almak istiyor olsam da elime yeni para geçiyor ve bütçem lens dahil 5000 TL civarı. 6000-7000'lere kadar esnetmeye çalışırım. Bu konuda açılmış yakın tarihli konuların hepsini okudum ve edindiğim bilgilere dayanarak birkaç sorum olacak.

1. birçok kişi başlangıç için DSLR makineleri önermiş fakat uygun fiyatlı aynasız seçenek bulmak mümkün değil mi? Yani Canon EOS 550D, Canon EOS 600D, Nikon D70, Canon EOS 700D, Nikon D80, Sony Alpha A6000 gibi öneriler yapılmış fakat hepsi DSLR makineler ve istediğimden biraz daha büyükler. Ağır olmalarından ve fazla yer kaplamalarından endişeleniyorum açıkçası. Daha küçük boyutlu, lenslerle uğraştırmayacak makine önerileri -kompakt fotğraf makineleri- beni daha memnun eder.

2. önemli olan makineden çok lensin kendisi diyenler vardı, peki eğer başlangıç olarak DSLR aldım dersek lens almadan sadece body ile çekim yapmam mümkün müdür? Lenslerle birlikte gereğinden fazla yer kaplayan bir makine olmuş oluyor benim için.

3. uygun fiyatlı olması açısından sahibinden 2. el makinelerden almak istiyorum ama daha önce sahibindenden hiç alışveriş yapmadım ve satın alırken nelere dikkat etmeliyim bilmiyorum. İlan verilen üründe hasar ya da bozukluk olmadığından nasıl emin olabilirim? Bu konuda da eminim önemli noktalar vardır, paylaşabilirseniz sevinirim.

4. eğer DSLR'ya da aynasız değil de kompakt almaya karar verdik diyelim, alacağım üründe dikkat etmem gereken özellikler var mı? Direkt şu ürün iyidir şu seri güzeldir dediğiniz tavsiyeler iyi olur. Kompakt önerisi yapan çok görmediğim için bu soruyu ayrıyeten eklemem gerekiyor gibi geldi.

Biraz uzun bir yazı olmuş olabilir ama yardımcı olursanız çok müteşekkir olurum. Şimdiden teşekkürler. @GKD @Justosious
@Xevanior
Konu içerisinde anlattığınız 600D, D70, 700D, D80 veya A6000 bu makineler size kalitesiz sonuçlar vermez ama makine seçiminizi ve kendinizi çekim konusunda iyi bilmeniz gerekiyor. D70 ve D80 alınabilecek makineler değil, alınır ama çok eski. Onun yerine 600D’yi veya 700D’yi tercih ederim, daha mantıklı bir yön olur. Veya bütçesel sıkıntılar varsa 1100D gibi alternatifler kullanılabilir.

Lens iyi olursa, alınacak sonuç zaten oldukça keskin çıkar. Olayın sensör ve megapiksel konusunda çoğu fotoğraf makinesi arasında büyük farklar hiç olmadı, şimdi de yok. 2000’li yılların başlarında çıkan ilk DSLR Kodak makine ile şu anki 5D Mark IV gibi son nesil aynalı DSLR makineleri karşılaştırdığınız zaman dinamik aralık ve megapikselden gelen netlik dışında çok bir değişiklik göremezsiniz ve az da olsa renk bilimi farkı olabilir.

İşi profesyonelliğe götürürseniz
tabii ki farkı hissedersiniz, orası da ayrı bir dava. Günlük çekimler, çiçek, böcek, ailevi şeyler falan çekecekseniz çok bir masrafa da bence gerek yok zaten. Konu içerisinde belirttiğiniz tüm makineler (A6000 harici) biraz büyük ama ağırlık konusunda da büyük fark yok.

Benim kullandığım 5D Mark II, 850 gram sayılır, lens takınca 1.5 kiloyu geçiyor. Bir de grip var, 2 tane de batarya ekleyin, hadi size 2 kiloyu da geçti. Ama sizin en fazla alacağınız ağırlık belki lens ile 700 gram falan olabilir. Bir de A6000 alırsanız zaten kompaktlıktan geçemezsiniz.

1. Soru

Cevabı yukarıda bıraktım ama kompakt makineleri, yani hâlihazırda içinde lensi olan makineleri önermiyorum. Genel kalite olarak çok fark var.

2. Soru

Doğru sayılır. Siz şu an piyasadaki en iyi kameralardan biri olan mesela Canon EOS R8 veya R5C sinema kamerasını alın. Ama aldıktan sonra ona adaptörle düz Canon EF 50mm lens takın. O kameradan alacağınız keskinlik kaybı tamamen optiksel olacaktır, sensör kaynaklı değil. Ama gidin bir de RF 50mm takın, cam gibi görüntü alırsınız.

Aynı mesele aslında tüm makineler için geçerli.
Önemli olan tam uyumu sağlamak. Örnek veriyorum, 600D makineyi aldınız ve ona çok kaliteli lenslerden biri olan Canon EF 70-200 L f/2.8 taktınız ama yine keskinlik kaybı yaşarsınız.

Sebebi, 600D bir crop makine. Her ne kadar EF bayonet lens desteklese bile 600D’ye EF lens değil, EF-S bayonet lenslerin takılması gerekir ki tam uyum sağlansın. Ama bu, az önce bahsettiğimiz konudan farklı.

Yani bir R8 veya R5C’ye EF 50mm takmak ve keskinlik kaybı yaşamak konusuyla 600D’ye EF lens takıp kayıp yaşamak aynı şey değil. Bunun olayı, EF 50mm f/1.8 lensin kalitesiz olması denilebilir. Ama gidip adaptörle EF 50 L 1.8 takarsanız, o keskinlik daha iyi olacaktır. Adı üstünde "L tipi", yani Canon’un lüks lensleri.

3. Soru

Kamerayı alabiliyorsanız elden alın. Eğer elden alamıyorsanız, birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor:
  • Kozmetiksel deforme var mı?
  • Tamir gördü mü?
  • Vizör ve ayna durumu nasıl?
  • Shutter perde durumu nedir?
  • Çekim sayısı kaç?
Çekim durumu çok önemli bir faktör. Bazen önemli olmaz, bazen ise çok önemlidir. Gidip 100.000 çekim yapmış bir makine alırsanız, ölü sayılır. Ama 100.000 ömrü olup 30-40 bin çekimde bir makine alırsanız, hâlâ ömrü vardır. Ama bu makine erken bir vakitte de ölebilir, 100.000’den sonra da olabilir.

Nasıl kullanıldığı çok çok önemli bir faktördür.
Ben 400.000 çekimde Nikon D700 kullandığımı biliyorum. Artık pas tutuyordu ama çalışıyordu.

4. Soru

Burası işin en büyük teknik kısmı. Anlatsam yine çok uzun sürecek ama sizin çekimlerinizi göz önüne alırsak 600D veya 1100D gibi bir makine almanız sizi tüm işin içinden çıkarır.

Ama "Ben teknik bileceğim, alırken araştıracağım" diyorsanız,

• İlk bilmeniz gereken şey, işlemcinin kalitesi ve yeni nesil olup olmadığıdır.
  • ISO performansının seviyesi,
  • Dinamik aralığın ne kadar yüksek olduğu gibi konulara dikkat etmelisiniz.
Bu bilgilere kamera karşılaştırma sitelerinden bakabilirsiniz.
Örneğin: Apotelyt veya CamSpex gibi sitelerde detaylı karşılaştırmalar bulabilirsiniz.

3. Alacağınız makineyi gözle görmenizi şiddetle tavsiye ederim. Makine alırken asıl dikkat etmeniz gereken şey shutter sayısı. Shutter sayısı mümkünse 15-20 bin altında olmalı. 10 bin altı shuttera sahip cihaz alabilmeye bakın mümkün olduğunca. Alırken neye dikkat edeceklerinizi şu videodan öğrenebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tabii bazı şeyler biraz abartı söylenmiş videoda. Çekilen fotoğrafları bilgisayara atıp kontrol etmeye gerek yok pek.
Video çok yararlı oldu, teşekkürler. Satın alma aşamasında ya bozuk bir şey alırsam diye gerileceğim kadar

4. Fotoğrafçılıkta belli bir yere gelmek istiyorsanız bence kompakta pek yanaşmayın.

Ve son olarak şunu söyleyeyim, fotoğrafçılık gerçekten pahalı bir hobi. Bunu göze alarak bu hobiyi yapmaya başlayın. Gerçekten fotoğraf makinesine ihtiyaç duyup duymadığınıza da karar verin.
Belli bir yere gelmek istediğim söylenemez sadece yıllardır hayalim olduğu için araştırıyorum :(
Zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim.

Lens iyi olursa, alınacak sonuç zaten oldukça keskin çıkar. Olayın sensör ve megapiksel konusunda çoğu fotoğraf makinesi arasında büyük farklar hiç olmadı, şimdi de yok. 2000’li yılların başlarında çıkan ilk DSLR Kodak makine ile şu anki 5D Mark IV gibi son nesil aynalı DSLR makineleri karşılaştırdığınız zaman dinamik aralık ve megapikselden gelen netlik dışında çok bir değişiklik göremezsiniz ve az da olsa renk bilimi farkı olabilir.

2. Soru

Doğru sayılır. Siz şu an piyasadaki en iyi kameralardan biri olan mesela Canon EOS R8 veya R5C sinema kamerasını alın. Ama aldıktan sonra ona adaptörle düz Canon EF 50mm lens takın. O kameradan alacağınız keskinlik kaybı tamamen optiksel olacaktır, sensör kaynaklı değil. Ama gidin bir de RF 50mm takın, cam gibi görüntü alırsınız.

Aynı mesele aslında tüm makineler için geçerli.
Önemli olan tam uyumu sağlamak. Örnek veriyorum, 600D makineyi aldınız ve ona çok kaliteli lenslerden biri olan Canon EF 70-200 L f/2.8 taktınız ama yine keskinlik kaybı yaşarsınız.

Sebebi, 600D bir crop makine. Her ne kadar EF bayonet lens desteklese bile 600D’ye EF lens değil, EF-S bayonet lenslerin takılması gerekir ki tam uyum sağlansın. Ama bu, az önce bahsettiğimiz konudan farklı.

Yani bir R8 veya R5C’ye EF 50mm takmak ve keskinlik kaybı yaşamak konusuyla 600D’ye EF lens takıp kayıp yaşamak aynı şey değil. Bunun olayı, EF 50mm f/1.8 lensin kalitesiz olması denilebilir. Ama gidip adaptörle EF 50 L 1.8 takarsanız, o keskinlik daha iyi olacaktır. Adı üstünde "L tipi", yani Canon’un lüks lensleri.

Peki lensin fotoğraf makinesiyle anlattığınız gibi tam uyumlu olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Lens alırken uyumlulukla alakalı ek bilgiler veriliyor mu?

4. Soru

Burası işin en büyük teknik kısmı. Anlatsam yine çok uzun sürecek ama sizin çekimlerinizi göz önüne alırsak 600D veya 1100D gibi bir makine almanız sizi tüm işin içinden çıkarır.

Ama "Ben teknik bileceğim, alırken araştıracağım" diyorsanız,

• İlk bilmeniz gereken şey, işlemcinin kalitesi ve yeni nesil olup olmadığıdır.
  • ISO performansının seviyesi,
  • Dinamik aralığın ne kadar yüksek olduğu gibi konulara dikkat etmelisiniz.
Bu bilgilere kamera karşılaştırma sitelerinden bakabilirsiniz.
Örneğin: Apotelyt veya CamSpex gibi sitelerde detaylı karşılaştırmalar bulabilirsiniz.
Bu bahsettiğiniz modeller dslr olanlar değil mi? Bu soruda kompakt karar verirsem diye belirtmiştim de. Gerçi iyi kompaktların 2. el olanları bile dslr olanlardan çok daha pahalıymış bakınca. Sahibindendeki bazı Canon PowerShot modellerini Lomography sitesinde aratıp çıkan foroğraflara bakınca kafada onayladım aslında. Yine de dediğiniz gibi 600D 700D 1000D vs modellere de ısındım, duruma göre kompaakt ya da 600d 1100d arasında karar verecek gibiyim.

Çok ayrıntılı ve açıklayıcı yazmışsınız baya faydalı oldu. Çok teşekkür ederim.

Video çok yararlı oldu, teşekkürler. Satın alma aşamasında ya bozuk bir şey alırsam diye gerileceğim kadar

Belli bir yere gelmek istediğim söylenemez sadece yıllardır hayalim olduğu için araştırıyorum :(

Peki lensin fotoğraf makinesiyle anlattığınız gibi tam uyumlu olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Lens alırken uyumlulukla alakalı ek bilgiler veriliyor mu?

Bu bahsettiğiniz modeller dslr olanlar değil mi? Bu soruda kompakt karar verirsem diye belirtmiştim de. Gerçi iyi kompaktların 2. el olanları bile dslr olanlardan çok daha pahalıymış bakınca. Sahibindendeki bazı Canon PowerShot modellerini Lomography sitesinde aratıp çıkan foroğraflara bakınca kafada onayladım aslında. Yine de dediğiniz gibi 600D 700D 1000D vs modellere de ısındım, duruma göre kompaakt ya da 600d 1100d arasında karar verecek gibiyim.

Çok ayrıntılı ve açıklayıcı yazmışsınız baya faydalı oldu. Çok teşekkür ederim.
Lensin makine ile uyumunu şöyle kısa bir özet geçeceğim, siz de kolay anlarsınız.

Öncelikle Canon bandında 4 farklı lens bayonet modeli var. Bunlar:
  • Canon EF (Full-frame DSLR için kullanılan bayonet tipi)
  • Canon EF-S (Crop DSLR için kullanılan bayonet tipi ama bazı crop DSLR makineler "EF" bayonet desteğine sahiptir.)
  • Canon EF-M (Crop M aynasız makine bayonetidir. M serisi makineler tutmadığı için üretimi bırakıldı.)
  • Canon RF (Canon R model crop ve full-frame aynasız makinelerinin kullandığı bayonet tipidir.)
Bayonet uyumlulukları şu şekildedir:
  • Canon EF bayonet tipi, EF-S, EF-M ve RF kullanan makinelere uymaz. (Destek varsa EF-S makineler yani crop Canon DSLR makineler kullanabilir.)
  • Canon EF-S bayonet tipi, EF, EF-M ve RF kullanan makinelere uymaz. (Hiçbir full-frame/crop DSLR veya aynasız makine kullanamaz.)
  • Canon EF-M bayonet tipi, hiçbir diğer bayonete uymaz.
  • Canon RF bayonet tipi, hiçbir diğer bayonete uymaz.
Buradan şu çıkarımı yapabiliriz:

Örneğin, Canon EOS 2000D bir crop amatör seviye DSLR makinedir. Ancak bayonet desteği gereğince hem EF-S hem de EF lensleri destekler. Aynı şekilde, eğer çok eski bir crop DSLR makine alırsanız ve o makine sadece EF-S destekliyorsa, adaptör alarak EF desteği verir bu sorunu çözebilirsiniz. Ancak bu da ek bir masraf yaratacaktır. Aynı mantığı diğer bayonet tipleri için de düşünebilirsiniz.

Buna Canon FD gibi eski bayonetleri dahil etmiyorum, çünkü artık kullanılmıyor.

Video çok yararlı oldu, teşekkürler. satın alma aşamasında ya bozuk bir şey alırsam diye gerileceğim kadar

Bu bahsettiğiniz modeller DSLR olanlar değil mi? Bu soruda kompakt karar verirsem diye belirtmiştim de. gerçi iyi kompaktların 2. el olanları bile DSLR olanlardan çok daha pahalıymış bakınca. sahibindendeki bazı Canon powershot modellerini lomography sitesinde aratıp çıkan foroğraflara bakınca kafada onayladım aslında. Yine de dediğiniz gibi 600D 700D 1000D vs modellere de ısındım, duruma göre kompaakt ya da 600D 1100D arasında karar verecek gibiyim.

Çok ayrıntılı ve açıklayıcı yazmışsınız bayağı faydalı oldu. Çok teşekkür ederim.

Kompakt ben başta belirttiğim gibi genel kalite farkı bir DSLR veya aynasız makineye göre çok fazla olduğundan tercih etmiyorum edeceğimi sanmıyorum eğer alınacaksa powershot yerine Sony kompakt makinelerine bakmanızıda öneririm. Ayrıca evet belirttiğim makineler DSLR makineler konu içerisinde A6000 dedik oda bir Sony aynasız makine yani DSLR değil.

@Xevanior
Kompakt makine önermem. Dinamik aralık ve renk formatları sizi tatmin etmeyecektir.

Makineyi aldığınızda zaten lenste yanında gelecektir body şeklinde satın almazsanız. O yanında gelen kit lens sizi uzun süre götürecektir farklı spesifik alanlarda çekim yapmak istemediğiniz sürece.
Konuda yukarıda da belirtildiği gibi Canon'da rebel serisine göz atabilirsiniz. Yani 600D, 700D, 2000D gibi makineler. Buna ek olarak aynasız makineler eğer video çekmek gibi bir amacınız yoksa tercih edilmesi için çok mantıklı seçenekler değil başlangıç için. 6000-7000tl bandında sizi en memnun edebilecek benim de uzun senelerce kullanmış olduğum Canon 600D bulunuyor.

Yeni konular

Geri
Yukarı