Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
5
Yer
Merkez/ÇANAKKALE
Daha fazla  
Meslek
Bilgisayar Programcılığı 2. Sınıf Öğrencisi
Merhaba. AMD ekran kartlarının yeni korkulu rüyası "Siyah Ekran" hatası. Bununla ilgili bir konu açma gereksinimi duydum. Türkçe kaynak oldukça az ve dar kapsamlı. Daha geniş kapsamlı olarak bu konuyu açıyorum

Öncelikle hatamız bu:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kendi yaptığım, benim sorunumu çözen, başka AMD kart kullananların uygulayıp, sorununu çözdüğünü belirten uygulamaları burada sizinle paylaşıyorum;

• Çözüm yolu: RAM Kontrolü:
    • Windows işletim sisteminin beraberinde getirdiği Windows Memory Diagnostic ile
    • ile RAM'leri test edebilirsiniz. Nasıl kullanacağınız?
    • Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
    • Eğer Windows Memory Diagnostic ile baktığınız zaman hata bulamazsa, bir de MemTest86 ile test yapmanızı öneririm.

• Çözüm yolu:
    • Sabit Disk Kontrolü: HD Tune Pro, HD Sentinel Pro gibi programlar ile sabit diskinizi kontrol edebilirsiniz. Sağlık testi yapıp, Bad Sector taraması yapılabilir.
    • Eğer SSD kullanıyorsanız, Bad Sector taraması yapmak sizin için boşa zaman kaybı olacaktır.

• Çözüm yolu: Frekans düşürmek: AMD Radeon ile çözüm
    • Radeon Ayarlarını açın
    • Üst Menüden Performans Sekmesini açın
    • Ayarlanıyor sekmesini seçin.
    • Ayarlama Kontrolü'nü "Otomatik"'ten "Manuel"'e alın.
    • GPU Ayarı ayarını açın
    • Max Frekans (%)'ı en az -%25 olarak ayarlayın ve ve kaydedin. Bir oyuna girip test edin.

• Çözüm yolu: Fan ile oynamak:
    • Aynı sekmede, hemen yanında "Fan Ayarı" ayarını Etkinleştirin.
    • Gelişmiş Kontrolü Etkinleştirin.
    • Sıcaklığı test amaçlı 50 derecede %100 çalışacak şekilde ayarlayın.
    • Kaydedin.
    • Bir oyunda test edin

Benim sorunum fan ayarını 50 derecede %100'e ayarladığım zaman GTA 5'te siyah ekran sorununu ortadan kaldırdı. Ama CS:GO'da halen devam ediyordu. GPU Frekansını -%25 olarak ayarladım. Hem sıcaklık ayarı 50 derece %100, hem frekans -%25. Zaten 100 FPS aldığım için gerek duymuyorum bu kadar frekansa.

Sizde eğer siyah ekran hatası alıyorsanız, bu anlattığım adımları uygulayın. Eğer hiç bir çözüm yolu sizin sorununuzu çözemedi ise yeni konu açın, beni de etiketlemeyi unutmayın.

Benim sorunumu çözmemde yardımcı olan:
@07alone07
@Jonathan North
@MisafirTerliği34
@catmeister özellikle bu arkadaşa teşekkür ediyorum. Frekans düşürme önerisini bu arkadaş verdi.
@Yusuf Emre İnceipek bu arkadaşımız da benimle 2 saat telefonla konuşarak olası çözüm yollarını anlattı.

Bu arkadaşlara çok teşekkür ederim. Sizin sayenizde kendi sorunumu çözdüm, başkalarına da çözüm önerisi yapabiliyorum. Tekrar tekrar teşekkürler <3

Son düzenleyen: Moderatör:
%25 düşürdüm neredeyse 2 günden fazla oldu hata falan vermedi şimdiye kadar ança bundan sonra verir mi bilmiyorum altta attığım resimde Core clock MHz onceki deperim 1650MHz idi undervolt sonrasında ise 1335MHz şimdilik pek FPS düşüş gozlemlemedim ançak ilerleyen günlerde belli olacak inşallah bakip göreceğiz.
Siz bayağı bir düşürmüşsünüz bu değeri. MSI Afterburner programındaki Core Clock ile Radeon programındaki Frekans Mhz değerleri aynı değerler bu arada. Ne kadarlık bir FPS düşüşü olduğunu kartın otomatik ayarları ile şu an kullandığınız ayarları test programında karşılaştırabilirsiniz. Kartı otomatik haline getirip test programını açarsınız kaç FPS verdiğine bakarsınız. Sonra şu an kullandığınız ayarlar ile kaç FPS verdiğine bakarsınız. Aynı test programını kullanırsanız ikisi arasındaki farkı daha iyi anlarsınız.

Siz bayağı bir düşürmüşsünüz bu değeri. MSI Afterburner programındaki Core clock ile Radeon programındaki frekans MHz değerleri aynı değerler bu arada. Ne kadarlık bir FPS düşüşü olduğunu kartın otomatik ayarları ile şu an kullandığınız ayarları test programında karşılaştırabilirsiniz. Kartı otomatik haline getirip test programını açarsınız kaç FPS verdiğine bakarsınız. Sonra şu an kullandığınız ayarlar ile kaç FPS verdiğine bakarsınız. Aynı test programını kullanırsanız ikisi arasındaki farkı daha iyi anlarsınız.

Peki ya size göre kaç olması lazım biraz once test ettim Red Dead redemtion 2'de
Normal :46.50FPS.
%25:40.44FPS.
%18:44.48 FPS

Test ettim size göre yüzdelik dilim kaç olması gerekiyor?

Merhaba. AMD ekran kartlarının yeni korkulu rüyası "Siyah Ekran" hatası. Bununla ilgili bir konu açma gereksinimi duydum. Türkçe kaynak oldukça az ve dar kapsamlı. Daha geniş kapsamlı olarak bu konuyu açıyorum

Öncelikle hatamız bu:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Kendi yaptığım, benim sorunumu çözen, başka AMD kart kullananların uygulayıp, sorununu çözdüğünü belirten uygulamaları burada sizinle paylaşıyorum;

• Çözüm yolu: RAM Kontrolü:
    • Windows işletim sisteminin beraberinde getirdiği Windows Memory Diagnostic ile
    • ile RAM'leri test edebilirsiniz. Nasıl kullanacağınız?
    • Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
    • Eğer Windows Memory Diagnostic ile baktığınız zaman hata bulamazsa, bir de Memtest86 ile test yapmanızı öneririm.

• Çözüm yolu:
    • Sabit Disk Kontrolü: HD Tune Pro, HD Sentinel Pro gibi programlar ile sabit diskinizi kontrol edebilirsiniz. Sağlık testi yapıp, Bad Sector taraması yapılabilir.
    • Eğer SSD kullanıyorsanız, Bad Sector taraması yapmak sizin için boşa zaman kaybı olacaktır.

• Çözüm yolu: Frekans düşürmek: AMD Radeon ile çözüm
    • Radeon Ayarlarını açın
    • Üst Menüden Performans Sekmesini açın
    • Ayarlanıyor sekmesini seçin.
    • Ayarlama Kontrolü'nü "Otomatik"'ten "Manuel"'e alın.
    • GPU Ayarı ayarını açın
    • Max Frekans (%)'ı en az -%25 olarak ayarlayın ve ve kaydedin. Bir oyuna girip test edin.

• Çözüm yolu: Fan ile oynamak:
    • Aynı sekmede, hemen yanında "Fan Ayarı" ayarını Etkinleştirin.
    • Gelişmiş Kontrolü Etkinleştirin.
    • Sıcaklığı test amaçlı 50 derecede %100 çalışacak şekilde ayarlayın.
    • Kaydedin.
    • Bir oyunda test edin

Benim sorunum fan ayarını 50 derecede %100'e ayarladığım zaman GTA 5'te siyah ekran sorununu ortadan kaldırdı. Ama CS:GO'da halen devam ediyordu. GPU Frekansını -%25 olarak ayarladım. Hem sıcaklık ayarı 50 derece %100, hem frekans -%25. Zaten 100 FPS aldığım için gerek duymuyorum bu kadar frekansa.

Sizde eğer siyah ekran hatası alıyorsanız, bu anlattığım adımları uygulayın. Eğer hiçbir çözüm yolu sizin sorununuzu çözemedi ise yeni konu açın, beni de etiketlemeyi unutmayın.

Benim sorunumu çözmemde yardımcı olan:
@07alone07
@Jonathan North
@MisafirTerliği34
@catmeister özellikle bu arkadaşa teşekkür ediyorum. Frekans düşürme önerisini bu arkadaş verdi.
@Yusuf Emre İnceipek bu arkadaşımız da benimle 2 saat telefonla konuşarak olası çözüm yollarını anlattı.

Bu arkadaşlara çok teşekkür ederim. Sizin sayenizde kendi sorunumu çözdüm, başkalarına da çözüm önerisi yapabiliyorum. Tekrar tekrar teşekkürler <3

Hocam öncelikle elinize sağlık. Lakin dediklerinizi tek tek yaptım fakat GTA 5'te Very High ayarlarda MSAA'lar X2 iken ekran kararmaya devam ediyor. Advanced grafiklerin hepsi kapalı. Arada bir 1ms gibi çok kısa bir sürede drop girip düzeliyor. Kartım RX 5600XT işlemcim R5 3600 PSU Corsair 650W 80+ RAM Apache panther 8x2 16 GB DDR 4 CL16 3000MHz (XMP açık profile 1). Başka önerebileceğiniz bir çözüm yolu var mı? Siz sorununuzu bunlardan biriylemi çözdünüz? Teşekkürler. 74CA2C5C-2AEE-40B1-A995-103A70B5A683.jpeg 44E78FD8-4E26-42B6-B787-9D1B39B4567E.jpeg A028101C-0DC4-4A75-9EC8-2AB0283FF938.jpeg B06A6327-F49B-4672-8E10-AE7C771D7F50.jpeg 50480BB6-A1DB-474A-97BB-B06882141A28.jpeg

Hocam öncelikle elinize sağlık. Lakin dediklerinizi tek tek yaptım fakat GTA 5'te Very High ayarlarda MSAA'lar X2 iken ekran kararmaya devam ediyor. Advanced grafiklerin hepsi kapalı. Arada bir 1ms gibi çok kısa bir sürede drop girip düzeliyor. Kartım RX 5600XT işlemcim R5 3600 PSU Corsair 650W 80+ RAM Apache panther 8x2 16 GB DDR 4 CL16 3000MHz (XMP açık profile 1). Başka önerebileceğiniz bir çözüm yolu var mı? Siz sorununuzu bunlardan biriylemi çözdünüz? Teşekkürler.Eki Görüntüle 618022Eki Görüntüle 618023Eki Görüntüle 618025Eki Görüntüle 618027Eki Görüntüle 618031
Ekran kartı için 20.4.2 ve 20.2.2 sürümlerini denediniz mi? Ayrıca bahsedilen Frekans Mhz ayarını Radeon programından doğru bir şekilde yaptınız mı? Görsele eklediğim Windows ayarlarından hızlı başlatmayı aç (önerilen) kısmındaki tik işaretini kaldırıp kapatın.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı 3.PNG
    Ekran Alıntısı 3.PNG
    45,7 KB · Görüntüleme: 69
Ekran kartı için 20.4.2 ve 20.2.2 sürümlerini denediniz mi? Ayrıca bahsedilen Frekans MHz ayarını Radeon programından doğru bir şekilde yaptınız mı? Görsele eklediğim Windows ayarlarından hızlı başlatmayı aç (önerilen) kısmındaki tik işaretini kaldırıp kapatın.

Hocam şu an sadece RAM testi kaldı. RAM testi yapıyor. Bu bitsin sorun devam ederse ve RAM'lerdede bir şey çıkmazsa onu yapıp söyleyeyim. Frekans MHz ayarını ayarladım sorun aynı. Fanı ayarladım kendi kendine eski haline getirdi. Bu arada 20.7 versiyonunu kullanıyorum eski versiyonlara dönmemi mi öneriyorsunuz.

Dosya Ekleri

• 6B017A8F-5563-42CC-AABD-8A609B2522DF.jpeg
    6B017A8F-5563-42CC-AABD-8A609B2522DF.jpeg
    783,3 KB · Görüntüleme: 62
Hocam şu an sadece RAM testi kaldı. RAM testi yapıyor. Bu bitsin sorun devam ederse ve RAM'lerdede bir şey çıkmazsa onu yapıp söyleyeyim. Frekans MHz ayarını ayarladım sorun aynı. Fanı ayarladım kendi kendine eski haline getirdi. Bu arada 20.7 versiyonunu kullanıyorum eski versiyonlara dönmemi mi öneriyorsunuz.
Fan ayarlayıp kendi kendine eski haline gelmesini dediğim Windows ayarını kapatarak çözebilirsiniz. Evet eski versiyonları deneyin. İlk başta 20.4.2 sürümünü denemenizi öneririm. Eğer bu sürümde de sıkıntı yaşarsanız rehberde bahsedilen Frekans ayarını yapıp denersiniz. Yine sıkıntı yaşarsanız undervolt işlemini deneyebilirsiniz belki çözüm olur.

Her kart aynı değil, her sistem aynı değil. XMP yüzünden siyah ekran hatası alan da var, işlemci O.C. yaptığı icin siyah ehatası da var.

Benim sistemim en az 10 yıllık sistem.

Ben WHQL sürücü kullanıyorum bu arada. WHQL, Microsoft'un deneyip sorun çıkarmadığını onaylandıktan sonra verilen isim. Diğeri ise AMD yapıyor, sana bırakıyor. Onlarda hata olma olasılığı daha fazla olabilir.

Frekans düşürünce uygula butonuna tıklayıp onaylıyor musun? Oyun içinden de GPU frekansının düştüğünü görüyor musun?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı