AMD Radeon güncel sürücülerde gereksiz fazla VRAM kullanımı

Makaleler
26
Arkadaşlar size fark ettiğim bir durumu anlatacağım. Bu durum hangi sürücüden itibaren olmaya başladı emin değilim ama sanırım HYPR RX sürücülerinden sonra meydana gelmeye başladı (23.9.x). Sorun ise arkada doğru düzgün program açık olmamasına rağmen abartı bir VRAM kullanımı mevcut. Şu an 23.10.2 güncel sürücü kurulu ve arkada Sadece Edge, YouTube Music, Steam, Discord ve Battle.net açık. Steam, Discord ve Battle.net arkada çalışıyor ekranda mevcut değiller yani VRAM kullanımına etki etmemeleri gerekiyor ancak şu an kullanım bu şekilde:

Ekran Alıntısı.PNG

Bu kullanım 1.5GB'ın üstüne kadar çıkabiliyor. Bu haldeyken oyuna girdiğinizde VRAM tıkandığından oyunlar problem yaşatıyor. Arkada bu kadar uygulama açık olmasına rağmen bu kullanım aşırı fazla, 4 GB VRAM için 1.5 GB'ın boşta gidiyor zaten, sana kalıyor 3 GB bir şey.

Şimdi ise 23.10.2 sürücüsünü DDU ile kaldırıp Windows'un kendi kurduğu sürücüyü denedim ve sonuçlar gerçekten şaşırtıcı.

Windows'un kurduğu sürücü:

1698156799356.png

Bu sürücüyle arkada yine aynı programlar çalışır vaziyette test ettiğimde ise kullanımlar bu şekilde:

image.png

Yarı yarıya fark var neredeyse.

AMD zaten VRAM yönetimi konusunda berbat olduğu kadar bir de karşımıza bu tip bir sorun çıkıyor. Gerçekten kafamı monitöre geçireceğim az kaldı.

Arkadaki her şeyi kapatsam bile yine Windows'un kurduğu sürücüdeki kullanımlara zar zor geliyor, arkada hiçbir şey açık olmamasına rağmen.

1698157006638.png

Bir diğer saçmalık ise sistemi saatlerce kullandıktan sonra bu programları kapatsam dahi VRAM kullanımı bir türlü düşmüyor, VRAM leak var gibi, oyunlar da oynanmayacak dereceye geliyor bir yerden sonra. Sistemi resetlemeden de düzelmiyor.

Bende RX 6800 ekran kartı var. RDR 2'de belli bir süre oynadıktan sonra VRAM kullanımı bazen 14 GB'ı görebiliyor. Herhalde oyunda sıkıntı var diye düşünüyordum ama sorun AMD'de olabilir. Oyunun RAM kullanımı da bazen 16 GB'ı görüyor. Diğer oyunlarda hiç böyle sıkıntı yaşamadım ama ilginç geldi.

Bende RX 6800 ekran kartı var. RDR 2'de belli bir süre oynadıktan sonra VRAM kullanımı bazen 14 GB'ı görebiliyor. Herhalde oyunda sıkıntı var diye düşünüyordum ama sorun AMD'de olabilir. Oyunun RAM kullanımı da bazen 16 GB'ı görüyor. Diğer oyunlarda hiç böyle sıkıntı yaşamadım ama ilginç geldi.

AMD VRAM optimizasyonu konusunda NVIDIA'ya göre rezalet. NVIDIA'nın 4 GB kartlarını bile rahatlıkla kullanabiliyorken AMD'de 4 GB VRAM'li kart kullanmak işkence. Son gelen güncellemelerle de iyice hissedilir oldu.

Bende aynı sürücü yüklü ve 0,1/16Gb.

Sistemsel bir sorun olabilir.

Sistemsel değil. Bizzat birçok sürücü test ettim, bu son sürücülerin hepsinde bunu yapıyor.

Yok yani değiştirilmiş demek istedim.

Bu arada Windows'un kurduğu sürücü, Adrenalin olmamasına rağmen sistem için en stabil oluyor.

Benim bazı ufak tefek sorunlarımı, Windows'un kendi kurduğu sürücü çözdü.
Windows WHQL yani Microsoft tarafından imzalanmış sürücüleri kurduğu için olabilir.

Galiba Kino'nun dedigi VRAM optimizasyonu dogru cikti. AMD Radeon VRAM optimizasyonu NVIDIA RTX'e gore kotuymus. Bende de oyle mi diye merak ettim, yarin yazarim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı