AMD Ryzen 5 1600X Sistem Toplama

Saffet Yılmaz

Hectopat
Daha fazla  
Kısa zaman önce tatmin edici bir sistem toplama kararı aldım. Ardından bütçeme uygun parçaları tek tek sipariş etmeye başladım. Hala birkaç eksik var ancak zamanla hepsini tamamlayacağım ancak sormak istediğim bir kaç soru var. Bu soruları daha önce deneyimlemiş kişiler cevaplarsa çok sevinirim en azından sistem toplarken aklımda ki soru işaretleri giderilmiş olur.
  • Toplayacağım bu sistemde herhangi bir darboğaz sorunu yaşar mıyım?
  • 1080p stabil 60 FPS için ekran kartı seçimi ne olmalı? AMD mi Nvidia mı ?
  • Kullanılan RAM modülü tek kanal mı olmalı çift kanal mı olmalı?
  • Kullanılan RAM modüllerinde CL değeri mi daha önemli yoksa MHz değeri mi ?
  • FreeSync destekleyen ekran kartı yerine Nvidia tabanlı bir ekran kartı almak mantıklı mı ?
  • FreeSync kullanmak çok gerekli midir?
  • Performans testlerinde Nvidia önde gibi görünüyor sadece FreeSync için Amd almak mantıklı mıdır ?

İşlemci: AMD Ryzen 5 1600X
Anakart: MSI B350 Mortar Artic Gaming (3200+)
RAM: Corsair Vengeance 8 GB Single (CMK8GX4M1A2400C14R)
Ekran Kartı: Asus ROG Strix Radeon RX 560 4GB
Monitör: ViewSonic VX 2457-mhd FreeSync 24''
Kasa ve Güç Kaynağı: Corsair Carbide Serisi 100R 80 Plus 600W
İşlemci Soğutucu: Cooler Master MasterLiquid Lite 120

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemci ve soğutucuya ayırdığınız bütçe yerine, işlemcinizi 1600 modelini alıp kalan parayla ekran kartını yükseltmenizi öneririm. Toplam bütçenizi belirtirseniz çok daha iyi sistem toplanabilirdi.

Bu sistemde herhangi bir darboğaz olmaz. Ryzen sistemler de RAM’lerin MHZ değerleri performansa etkisi vardır bu yüzden bütçenize göre 3000-3200 MHZ RAM almanızı öneririm. FreeSync teknolojisinden faydalanmak için AMD ekran kartı tercih edilebilir fakat fiyat performans bakımından bütçenize uygun Nvidia ekran kartı daha uygunsa onu alabilirsiniz. Şuan RX 560 dışında diğer AMD kartları alınır bir fiyatta değil maalesef bu yüzden bütçenize uygun Nvidia ekran kartlarından almanız daha iyi olacaktır.
Biraz daha bekleme imkanınız varsa beklemenizi öneririm. Yeni nesil kartlar ve işlemciler çıkacak yakın zamanda.

Toplam bütçe 4500-5000 arası. Tüm ürünleri aynı anda almayacağım. Ekran kartını en son almayı düşünüyorum. Ryzen 5 1600x almamın nedeni daha ileriye dönük ve overclock konusunda önünün daha açık olması ve fiyat performans konusunda rakibi olmaması aslında. İntel'de 6 çekirdekli bir işlemci o fiyata mümkün değil. Fiziksel olarak da bunun çok faydasını göreceğim bir gerçek. Anakart konusunda orta üst seviye ve yeterli olduğunu düşünüyorum. Ancak dediğin gibi ekran kartı konusunda kafam çok karışık Amd tarafında istenilen kartı temin etmek çok zor ayrıca fiyatlar uçurum. Yine fiyat performans bakacak olursak Nvidia önde. Sanırım bu sebepten ekran kartı da 1060 ya da 1050ti olacak. Ram konusuna gelince ilk başta single 8 GB yeterli olur diye düşündüm ancak şuan yine ileriye dönük bir yatırım olacağı için HyperX 3000 MHz 16 GB kit düşünülebilir. Soğutucu olarak da 240 mm terfi etmek daha cazip geliyor. Ancak kasa tarafında aklım karışık Corsair Carbide 100R 240 mm sıvı soğutmaya tam destek veriyor mu ya da sorun çıkar mı tam olarak emin değilim.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı