AMD Ryzen 5 4600G iGPU'ya OC yapmanın bir zararı olur mu?

mmetem

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci : AMD Ryzen 5 4600G Anakart : MSİ B450M-A PRO AM4 3466Mhz DDR4
Ram : XPG Gammix D30 3200Mhz 8x2 SSD : Kingston A400 240 GB
RAM
XPG Gammix D30 8x2 3600 MHz
Ekran kartı
AMD Radeon RX Vega 7
Anakart
MSİ B450M-A PRO MAX
İşlemci
AMD Ryzen 5 4600G
Merhaba arkadaşlar, ekran kartım olmadığı için sistemimde dahili olan ekran kartını BIOS'tan voltaj ve frekansını değiştirerek görseldeki hıza overclock ettim. AIDA64 ve FurMark testleri yaptım, 20-30 dakika herhangi bir sorun çıkmadı ancak bu overclock'un uzun vadede GPU'ya zarar vermesinden korkuyorum. Bilen arkadaşlar varsa bilgilendirebilir mi?Ayrıca anakartın bazı VRM'lerinin ısındığını fark ettim, heatsink ekledim.
Not: GPU voltajı 1.160v.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-12-07 153943.png
    34,3 KB · Görüntüleme: 13
OC uzun vadede donanıma zarar veren bir şeydir. Ne kadar az yapsanız bile her türlü zarar verir. Sizin yaptığınız az miktarda OC'den kısa vade de zarar geleceğini sanmam ama uzun vade de ömrünü azaltır. Yakın zamanda yeni donanım almayı düşünüyorsan sorun olmaz ama uzun yıllar daha götürmesini istiyorsan yapma derim.

Hocam fazla OC yapmadım ki, stok hali zaten 1900 MHz. Benim bildiğim kadarıyla donanımı asıl yıpratan şey yüksek sıcaklık ve yüksek voltaj. Anakart tarafında SoC VRM'ler ısınıyordu heatsink ekledim artık serin çalışıyorlar, iGPU ise işlemci ile birlikte olduğu için 60-70 derece civarlarında çalışıyor. Voltaj konusunda undervolt işlemi yaptım. Yani donanım ömrünü fazla kısaltacak bir etken yok diye düşünüyorum, sizin neden böyle düşündüğünüzü merak ediyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…