AMD Ryzen 5 5600X 4.7GHz üzerine çıkmıyor

xkriyosx

Picopat
Daha fazla  
RAM
XPG GAMMIX D35 DDR4 3200MHz
Ekran kartı
ASUS NVIDIA GeForce RTX 3060 12GB OC
Anakart
ASUS B450M-Dragon
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor
Arkadaşlar merhaba mevcut işlemcim AMD Ryzen 5 5600X anakartım ASUS B450M-Dragon ve kule tipi soğutucum DeepCool Gammaxx AG400 öncelikle BIOS üzerinden PBO ile deneme yapmak istedim ve istediğim gibi bir artış olmadı bende CPU Core ratio ayarı ile manuel yapmak istedim ilk olarak işlemcimin maksimum çıkabileceği 4.6GHz hızına sabitledim ve Prime95 testi ile 65-68 arası sıcaklıklar elde ettim daha sonra Turbo frekansın üzerine çıkma işlemi gerçekleştirdim ve 4.7GHz yaptım 10 dakikalık bir AIDA64 testinden sonra maksimum 71 dereceyi gördü işlemci bu sırada overclock yapma işlemini yeni öğrendiğim için AMD'nin Ryzen Master programını gördüm ve BIOS'tan işlem yapmayı bıraktım buradan daha önce 4.6 ve 4.7 GHz hızları denediğim için 4.8GHz ile başlamak istedim ve ayarlamaları yaptım yani ayarlar şöyleydi 4.8GHz 1.35v ayarları uyguladım ve yine AIDA64 testini başlattım 15 saniye geçtikten sonra sistem kendini kapattı böyle bir sonuç beklemiyordum ve bunun sebebini merak ediyorum çünkü insanların 4.9GHz hızlarına overclock yaptıklarını gördüm sebebi ne olabilir ve şu an 4.7GHz de kullanmam doğru mudur?

Arkadaşlar merhaba mevcut işlemcim AMD Ryzen 5 5600X anakartım ASUS B450M-Dragon ve kule tipi soğutucum DeepCool Gammaxx AG400 öncelikle BIOS üzerinden PBO ile deneme yapmak istedim ve istediğim gibi bir artış olmadı bende CPU Core ratio ayarı ile manuel yapmak istedim ilk olarak işlemcimin maksimum çıkabileceği 4.6GHz hızına sabitledim ve Prime95 testi ile 65-68 arası sıcaklıklar elde ettim daha sonra Turbo frekansın üzerine çıkma işlemi gerçekleştirdim ve 4.7GHz yaptım 10 dakikalık bir AIDA64 testinden sonra maksimum 71 dereceyi gördü işlemci bu sırada overclock yapma işlemini yeni öğrendiğim için AMD'nin Ryzen Master programını gördüm ve BIOS'tan işlem yapmayı bıraktım buradan daha önce 4.6 ve 4.7 GHz hızları denediğim için 4.8GHz ile başlamak istedim ve ayarlamaları yaptım yani ayarlar şöyleydi 4.8GHz 1.35v ayarları uyguladım ve yine AIDA64 testini başlattım 15 saniye geçtikten sonra sistem kendini kapattı böyle bir sonuç beklemiyordum ve bunun sebebini merak ediyorum çünkü insanların 4.9GHz hızlarına overclock yaptıklarını gördüm sebebi ne olabilir ve şu an 4.7GHz de kullanmam doğru mudur?
Neden maksimum hızlara çıkma gereği duyuyorsun ki. O işlemciyi rx580 takılı sistemimde stok halde kullandım, yetemediği durum olmamıştı.

3060 ıda güle oynaya besler.

Bu arada neden 4.7 üstüne çıkamıyorsun bilmiyorum.

Neden maksimum hızlara çıkma gereği duyuyorsun ki. O işlemciyi RX 580 takılı sistemimde stok halde kullandım, yetemediği durum olmamıştı.

3060 ıda güle oynaya besler.

Bu arada neden 4.7 üstüne çıkamıyorsun bilmiyorum.

Çünkü bundan önce Ryzen 5 5500 işlemcim vardı buna geçtiğim zaman sanki değerler hiç artmamış gibiydi oyunlarda hatta daha düşük gibi geldi gözüme bu işlemleri yaptıktan sonra en basitinden BF1 en yüksek ayarlarda 20-25 arası bir FPS artışı gözlemledim yoğun sahnelerde 99 civarı FPS alıyordum. Bende kule tipi bir soğutucum varken denemek istedim.

Çünkü bundan önce Ryzen 5 5500 işlemcim vardı buna geçtiğim zaman sanki değerler hiç artmamış gibiydi oyunlarda hatta daha düşük gibi geldi gözüme bu işlemleri yaptıktan sonra en basitinden BF1 en yüksek ayarlarda 20-25 arası bir FPS artışı gözlemledim yoğun sahnelerde 99 civarı FPS alıyordum. Bende kule tipi bir soğutucum varken denemek istedim.
5600X ile stok ve oc li halde bir test yaptın mı peki ? minimum %10 üstü bir performans artışı yoksa, aşırtmaya gerek de yoktur bence.

Bu arada sadece işlemci değiştirmekle ne kadar bir performans artışı alabilirsin ki FPS anlamında?

Gpu ve ramleri de yükseltmen gerekmiyor mu ? En nihayetinde günün sonunda giriş seviye bir kart.

Konudan uzaklaşıyorsam daha fazla yorum atmayabilirim, OC dan anlamam.

Manuel olarak GHz sabitleme daha mantıklı geldi curve optimizer dediğiniz nedir?

5600X ile stok ve OCli halde bir test yaptın mı peki? Minimum %10 üstü bir performans artışı yoksa, aşırtmaya gerek de yoktur bence.

Bu arada sadece işlemci değiştirmekle ne kadar bir performans artışı alabilirsin ki FPS anlamında?

GPU ve RAM'leri de yükseltmen gerekmiyor mu? En nihayetinde günün sonunda giriş seviye bir kart.

Konudan uzaklaşıyorsam daha fazla yorum atmayabilirim, OC'dan anlamam.

Evet stok ve ocli halde test yaptım dediğiniz mantıklı ama 5600X 3060 için tam uyumlu bir işlemci denilebilir ve bende geçiş yaptığım zaman 5500 le arasında pek bir fark göremedim ve fark olmasını bekliyordum bu OC işlemlerini yaptıktan sonra artis oldu ama tabii ki de çok yuksek değerler beklemiyordum.

Bir nevi undervolt (tam değil çünkü voltaj eğrisini değiştiriyorsun), işlemcinin aynı performansı düşük voltaj talep ederek almasını sağlıyorsun. Böylece overclock için bir alan yaratmış oluyorsun. 5000 serisinde PBO2 var. Stabil bir negatif CO değeri bulup sonra OC yapıyorsun CPU Boost Clock override ile (200 MHZ'ye kadar). Aşağıdaki videoyu izleyebilirsin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunları yapmadan kendi yaptığın voltaj, statik oc vs. geri alman lazım varsayılan ayarlara.

Bu arada OC yapabilmen silikon ve soğutma kalitenle de alakalı, yapamayabilirsin. Her işlemci SKU'su aynı değil, hepsi birbirinden farklı silikon konusunda.

Son düzenleme:
Bir nevi undervolt (tam değil çünkü voltaj eğrisini değiştiriyorsun), işlemcinin aynı performansı düşük voltaj talep ederek almasını sağlıyorsun. Böylece overclock için bir alan yaratmış oluyorsun. 5000 serisinde PBO2 var. Stabil bir negatif co değeri bulup sonra OC yapıyorsun CPU Boost clock override ile (200 MHz'ye kadar). Aşağıdaki videoyu izleyebilirsin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunları yapmadan kendi yaptığın voltaj, statik OC vs. geri alman lazım varsayılan ayarlara.

Bu arada OC yapabilmen silikon ve soğutma kalitenle de alakalı, yapamayabilirsin. Her işlemci SKU'su aynı değil, hepsi birbirinden farklı silikon konusunda.

Hocam merak ettiğim 2 şey var 1. bu voltajı düşürmek nasıl 4.6 4.7 gibi hızlarda çalışmasını sağlar çünkü bildiğim kadarıyla GHz arttıkça voltajında artırılması gerekiyor 2. bu ayarları manuel olarak test edipmi yapacağım.

Teknik olarak voltajı düşürmüyorsun, voltaj eğrisini değiştiriyorsun. OC yapmak için undervolt da yapman lazım, undervolt olmadan OC yapmak zor ve zaten verimli değil. Birim frekansta talep edilen gücü düşürüyorsun sadece, işlemci o frekansta o voltaj ile çalışıabiliyorsa stabil demek. Bu da o frekans için normalde gördüğün sıcaklıktan daha düşük bir sıcaklık demek. Bu işlemcilerin algoritması gereği düşük sıcaklık daha yüksek bir frekansa daha uzun süreli boostlayabilmek demek. Önce stabil bir undervolt yaparak OC potansiyelini arttırmış oluyorsun.

Örnek vereyim; bende Ryzen 5 7600 var. Stok ayarlarda max. 5.1 GHZ alıyor olmam gerekirken, termal limite ve güç limitine takıldığım için 4.9 alabiliyorum uzun süreli olarak. 5.1'den kendini git gide düşürüyor boostlamak için termal alanı olmadığı için. Curve Optimizer kullandığımda 5.1 sabit alabiliyorum daha düşük bir sıcaklıkla. OC yaparsam 5.3 GHZ'ye kadar çıkabiliyorum.

Teknik olarak voltajı düşürmüyorsun, voltaj eğrisini değiştiriyorsun. OC yapmak için undervolt da yapman lazım, undervolt olmadan OC yapmak zor ve zaten verimli değil. Birim frekansta talep edilen gücü düşürüyorsun sadece, işlemci o frekansta o voltaj ile çalışıabiliyorsa stabil demek. Bu da o frekans için normalde gördüğün sıcaklıktan daha düşük bir sıcaklık demek. Bu işlemcilerin algoritması gereği düşük sıcaklık daha yüksek bir frekansa daha uzun süreli boostlayabilmek demek. Önce stabil bir undervolt yaparak OC potansiyelini arttırmış oluyorsun.

Örnek vereyim; bende Ryzen 5 7600 var. Stok ayarlarda Max. 5.1 GHz alıyor olmam gerekirken, termal limite ve güç limitine takıldığım için 4.9 alabiliyorum uzun süreli olarak. 5.1'den kendini gitgide düşürüyor boostlamak için termal alanı olmadığı için. Curve Optimizer kullandığımda 5.1 sabit alabiliyorum daha düşük bir sıcaklıkla. OC yaparsam 5.3 GHz'ye kadar çıkabiliyorum.

Anladım teşekkürler bende şu anda curve ayarını yaptım negativede ve 10 değerini verdim bu değeri artırmak voltajı daha çok düşürür değil mi ve ayrıca sabit bir değer bulduktan sonra CPU Core ratio ile çıkmak istediğim hıza sabitleme yapabilir miyim?

Yeni konular

Geri
Yukarı