Amerika Ay'a gitti mi?

Radyasyon kuşağı, yani Van Allen kuşağından iki defa geçtikleri için astronotların hayatta kalması çok zor.
Hayatta kalmaları hiçte zor değil. Bilgi sahibi olmadan da fikir sahibi olmayın.

Resimlerde yıldızlar görünmüyordu. İnanmamak için başka bir sebep.
Fotoğraf makineleri ve kameralar karanlık ve aydınlık alanları aynı anda eşit biçimde algılayamazlar. Bol yıldızlı bir gökyüzünde Ay'ı net bir şekilde fotoğraflamak istediğimizde yıldızların görünmesinden feragat etmek zorundayız.

Ay'dan yıldızları görüntüleyebilmek için uzun pozlama yapmak gerekiyor. bu da Ay'ın çok parlak görünmesine neden oluyor, bu da görüntü de patlamaya neden olur. Ay gibi parlak nesneleri net görüntüleyebilmek için kısa pozlama gerekiyor.

1601295740414.png


1601295754513.png


Bu fotoğraflara bak mesela yukarıdaki fotoğrafta Ay net görünüyor ama yıldız yok. Alttaki fotoğrafta ise Ay net değil, yıldızlar görünüyor.

Amerika'ya hiç gidilmedi dünya da düz bu arada. Bu saçma sapan komplo teorilerine inanmayı ne zaman bırakacaksanız merak ediyorum. Fikri olan konuşuyor, keşke bir de bilgi sahibi olsanız önce. Bu insanları görünce ister istemez bu şekilde cevap vermek zorunda kalıyorum. Düz dünyacıların uydurduğu teorileri savunan insanlara saygı duyamıyorum maalesef kusura bakmayın. Öğrenmek bu kadar zor olmamalı.
 
@BERWAR düşüncelere karşı saygılı olup üslubunuzu düzeltirseniz sevinirim. Araştırma yapmadığımı nereden biliyorsunuz?

Dediğiniz kaynaklara bakmadığım için mi kızdınız? Ben sadece sohbet ve tartışma adına açtım. Ama seviyesiz bir tartışma istemedim. Karşıdakini küçük görmemenizi öneririm. Konu onaylandıysa eleştirmeye hakkınız yok.

İçeriğinizi uzun süredir araştırıyorum. Sizi böyle bir üye olarak bilemezdim. İyi Sosyaller.
 
Son düzenleme:
Bence 1969'de Ay'a gidilmedi. Şuanki teknoloji ile gidilmesi kolay gibi. Banada o kadar eski zamanlarda Ay'a gidilmesi ve artı olarak dönmesi çok saçma geldi.
 
@EmreLds ne NASA ne de ABD, 1960'lar ve 70'lerdeki ekonomik ve politik gücüne sahip değil, günümüzde.

NASA'nın bütçesi Ay'dan sonraki yaklaşık 50 sene içinde ciddi ciddi azaldı. Birçok proje iptal edildi bu nedenle. Ay'a dönüş projeleri de bunların arasındaydı.

Artık SpaceX gibi rakip var ve işleri daha ucuza yapabiliyor, bu nedenle NASA bütçesi daha da kısılacak. Ek oalrak, halk vergileriyle böyle şeyler yapılmasından hoşnut değil artık. Eskisine göre çok daha fazla karşıt ses çıkıyor.

Uzay araçlarındaki teknolojiler sandığınızdan daha basit, SpaceX ile beraber cafcaflı uzay araçları görüyoruz. Yoksa NASA mantığı, olabilecek en az kaynak, en az hesaplama ve en az güçle en çok işi yapmak üzerine. Yani sistemler özellikle basit ama işlevsel olacak şekilde tasarlanıyor, NASA mantığı çoğunlukla böyle.

Ayrıca Ay'a bir anda gidilmedi. 1956'dan 1969'a kadar sayısız roket projesi, sayısız sonda, sayısız insanlı uçuş denemesi yapıldı. 12 - 13 sene içinde neredeyse 100 sene yetecek deneyim ve birikim elde ettiler, Ruslar'ı geçebilmelerinin bir sebebi de bu. Deli gibi roket geliştirdiler ve bu yolda birçok projeyi çöpe atıp en iyisine odaklanmaya çalıştılar.

Bunları yapabilmiş olmalarının ardındaki en büyük etmen para. Saçma da gelse, para. Apollo tarihin en pahalı 2. uzay programı (ilki STS). Ancak Apollo'ya gelene kadarki süreçte harcanan para, astronomik boyutlarda.

Teknoloji o zaman da mükemmel değildi, şimdi de mükemmel değil. Bu iş tamamen ne kadar gelişebildiğinize ve sorunların üstesinden nasıl ve ne ölçüde gelebildiğinize bakıyor.

Şu an NASA'nın SpaceX'e karşı koyabilmesinin iki ana unsuru var: Devletin tek yetkili kurumu olması ve fırlatma sahalarını elinde bulundurması. Ama bu gidişle ve SpaceX'nin bu derece maliyetleri düşürmesiyle, ilerde NASA bile kalmayabilir.
 
Araştırma yapmadığımı nereden biliyorsunuz?
Bunları savunan biri araştırma yapmamış demektir.

İçeriğinizi uzun süredir araştırıyorum. Sizi böyle bir üye olarak bilemezdim.
Açtığın konu düz dünyacılardan farksız değil. Bu saçma sapan komplo teorilerini savunursanız kimsenin size saygı duymasını bekleyemezsiniz.

Bu konuları gördükçe ister istemez ben karşıdaki kişiyi ciddiye alamıyorum maalesef. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyorsunuz bu yanlış bir şey. İnternette gördüğünüz her Youtube videosuna gerçek gözüyle bakmayın.

Ben biraz sert yazdım özür dilerim, bu türlü konulardan bıktık usandık. Savunduğun düşüncelerin hiçbir gerçekliği yok, komplo teorilerine inanmaktan vazgeçin artık.
Sizi böyle bir üye olarak bilemezdim.
Ben böyle bir üye değilim tekrardan özür diliyorum. Bu konuları gördükçe kendime hakim olmakta zorlaniyorum.
 
Son düzenleme:
@BERWAR sıkıntı değil. Ben bunları savunuyorum demedim hem. Konuyu iyi okuyun :)

Ben sadece düşüncemi belirttim ve herkesin görüşünü sordum. Bu konuyu düz dünya ile karşılaştırmanız bile mantıksız bence.

Araştırmadım diyorsunuz. Araştırdığım kaynakları size sıralayayım.







Hatırladığım kaynaklar bunlar. Videolar da var ama bulmam zor olur.

Bu konulara sert bakıyorsanız boy konularına nasıl baktığınız merak ediyorum :)

Bu konuyu açma hikayemi de anlatayım. @Alpha Centauri ve @SideWinder hocalarımın olduğu bir konu vardı. İnsanlığın gelişmesi hakkında bir konuydu. Bulursam size atarım. İnsanlığın Ay'a çıkacak kadar ilerleyeceğini düşünmüyorum dedim.

Hocalarım da konu açarsan açıklayabiliriz dedi. Yani ben gidilmedi tarafını tutmuyorum. Yeterli bilgi varsa gidildiğine inanırım dedim. Araştırmaya devam ediyorum hala.

Yorumunuz için teşekkür ederim. İyi Sosyaller.
 
Bu attığın konuların herhangi bir gerçekliği yok. Maalesef düz dünya teorisiyle aralarında bir fark göremiyorum. Gidildiğine dair yeterli bilgi var Apollo arşivine bakabilirsin. Ay'a gitmeyi bu kadar imkansız gözüyle görmemelisin. Van Allen kuşaklarına gelince bu enerji halkasının her yeri eşit miktarda enerjiye sahip değil. Bazı kısımları daha yoğun, bazı kısımları ise daha az yoğunluğa sahip, rotalar buna göre belirleniyor.

Uzay görevleri yapılırken radyasyonun en az olduğu yerlerden rota belirlenip öyle roket fırlatılıyor böylelikle herhangi bir sorun teşkil etmeden dünyanın dışına çıkıyoruz.

30 bin kilometreden sonra bu enerji parçacıklarının yoğunluğu da düşüyor, böylelikle roketlerin hızı sayesinde radyasyona fazla maruz kalmadan dünya dışına çoktan çıkmış oluyoruz. Bu halkadaki radyasyon seviyesi de insanı aniden öldüremez. Uzay araçlarında ayrıca radyasyon engelleyici malzemelerde kullanılıyor.

Nükleer santrallerde çalışan insanlar yılda 5 rem'e maruz kalıyorlar, uzay görevlerinde bu oran özellikle ay görevleri için diyorum 0.8 rem civarıydı, şimdiye kadar uzay görevlerde en yüksek radyasyona 1.14 rem seviyesine ulaşılmış. Bu değerlerde normal değerler, ortada bir anormallik yok.

Düz dünyacılarının palavralarına kulak asmanın bir mantığı yok. Gök kubbe aşılamaz gibi terimlerin kutsal kitaplarda yer alması da bir anlam ifade etmez. Bunların hepsi uydurma şeyler.

Yıldızlar neden gözükmüyor net şekilde anlattığımı düşünüyorum. @SideWinder İbrahim arkadaşımızda ilk mesajda dediğim hadiseyi kesin biliyordur. Uzun pozlama yaparsan uzaydaki parlak nesneler net görünür, yıldızlar görünmez. Kısa pozlama yaparsan da durum bu defa tam tersi olur. Ay net olmaz ışık patlaması olur ama yıldızlar görünür bu defa.

Düz dünyacı sandım, onlara tahammül edemiyorum. O yüzden biraz sert girdim kusura bakma, düz dünyacı değilsindir diye ümit ediyorum.
 
Yıldızlar neden gözükmüyor net şekilde anlattığımı düşünüyorum. @SideWinder İbrahim arkadaşımızda ilk mesajda dediğim hadiseyi kesin biliyordur. Uzun pozlama yaparsan uzaydaki parlak nesneler net görünür, yıldızlar görünmez. Kısa pozlama yaparsan da durum bu defa tam tersi olur. Ay net olmaz ışık patlaması olur ama yıldızlar görünür bu defa.

Konudaki mesajda açıklamıştım: :)

  1. Teknoloji yeterliydi. Günümüzde de en az kaynakla işler yapılmaya çalışılır, gömülü sistemler kullanılır. Apollo Guidance Computer ve Saturn V'nin iç bilgisayarı, döneminin en gelişmişiydi. Üstelik tek yapmaları gereken basit matematik hesaplarıydı, hepsi önceden programlanmış...
  2. Evet, kolay değil. Ve bu yolda birçok fedakarlık yapıldı. Birçok zorluk, patlama, kayıp yaşandı ama hepsinin üstesinden gelindi. Yakıt olarak, Servis modülünde özel yakıt hücreleri kullanıldı. Radyasyon kuşağı ise gerçek ancak bundan en az etkilenecekleri şekilde hareket ettiler.
  3. Aşağıdaki video bilimsel verilerle durumu açıklamış. Basit olarak en az radyasyona maruz kalınacak rota kullanıldı.
  4. Yıldızların görünmemesi basit: Kameraların çalışma prensibi nedeniyle. Yıldızları yakalamak için uzun pozlama süreleri gerekir. Ancak böyle bir pozlama süresiyle Ay yüzeyinde diğer nesneleri, Ay yüzeyini net çekemezsiniz. Yıldızlar için 10 15 saniye gibi pozlama süresi gerekirken, Ay'da çekilen fotoğraflardaki pozlama süresi saniyenin 250'de biri kadardır, 1/250.

Van Allen videosu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Düşünsene milyarlarca dolar harcanmış. Alanının en iyi mühendisleri, fizikçileri sayısız roket yapmış ve uzaya çıkmış. Bunu bütün dünyaya canlı yayınlarla, haberlerle sunmuş. Sonra rasengan diye birisi çıkıp xD yazaracak çürütüyor. Haklısın be hocam koskoca sovyetler düşünemedi sen düşünüyorsun.

Ayrıca en basit örneklerden birisini söyleyeyim eğer yeterince optimizasyon ve düşük kullanım sağlarsan 64KB'e bile gerekli işlemleri sağlarsın. Şuan telefon piyasasında bir yanda Android 8-12-16 RAM'li cihazlar sunuyorken Apple 4GB RAM sunuyorsa ve aynı özellikleri, programları çalıştırabiliyorsa bir düşünmek gerekiyor. 1GB'li 5S'de oynanan oyun, çalıştırılan program 4GB'li Android'de yapılamıyorsa optimizasyonu düşünmek gerekiyor. Tamamen optimizasyon önemli bu tarz şeylerde.
 
Kameraların pozlamasının dışında Güneş ışığının doğrudan Ay üzerine vurduğunu göz ardı etmemek lazım. Atmosfer olmadığı için ışık yüzeyde yayılmıyor, o yüzden oradaki gündüz algısıyla buradaki benzer olmuyor ancak direkt gün ışığı altında uzay siyah görünse de yıldız ışıklarını engelliyor.

Uzay istasyonunun gündüz/gece arasındaki çekim farklarında bu görülebiliyor. Güneş ışığını doğrudan aldığı zaman uzay siyah olarak görünse de yıldız görünemiyor, karanlık taraftayken ise yıldızlar görünebiliyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı