Amerika Birleşik Devletleri nasıl başarılı oldu?

Adı üstünde 255 yıllık devlet. Eğitim, bilim, inovasyon, adalet vs. birçok konuda iyiler. Ülke yönetiminde keskin bir güçler ayrılığı var. Yerel bir hakim devlet başkanına dur diyebiliyor aldığı kararla. Her kurum, meslek grubu vs. oturmuş. Herkesin hakkına sahip çıkan bir meslek odası veya sendika var. Polislerin de sendikası var vatandaşların da. Filmlerde gördüğümüz polisin silah kullanma yetkisi, bu yetkiden sonra omuzda kamera taşıma zorunluluğu. Vatandaş ve polisin karşılıklı hak mücadelesinin sonucu.
Zamanında orada da mafya devleti ezdi, nüfuz etti vs. O mücadeleler sonucu tanık koruma, ağır vergi kaçırma cezaları ve her kuruma özel müfettişlik denetim sistemi gelişti.
Her şey bir süreçle, mücadele ile oldu.
Ekonomide her zaman serbest girişimi kolaylaştırdılar, yabancı sermayeye güvence oldular ve bunları sağlam hukukla desteklediler.
Dünyanın dört bir yanında yetişen bilim, sanat vs. alanda yeteneği, projesi, fikri olan Amerika'yı düşünür. Çünkü fikirlerini takdir edip hayata geçirmek için en büyük maddi imkan orada. Ben kendimi yıllarca yetiştireyim, hayalim olan bir proje veya hedef için yaşadığım ülkede maddi veya başka bir engel sebebiyle bütün ömrüm boşa geçip kendisinin erimesini beklemez.
Bu konuda Amerika fırsatlar ülkesi, akademik özgürlükte Avrupa'nın yeri ayrı tabii ki de.
Türkiye Cumhuriyeti modern, özgürlükçü, hukuk ve adalet gibi konularla tanışan ilk Türk devleti bence. Bu konuda Amerika bizden daha deneyimli.
Osmanlı ve daha öncesinden gelen devlet geleneklerini hesaba katıp biz daha eskiyiz diyen olacak ama burada konu kurumların tarihten gelen pratikleri değil çağın ruhunu yakalayan şeyleri ne zamandır benimsemeye başladığımız.

Son düzenleme:
Bu arada eklemeyi unuttum. Neden Dünya dili İngilizce?
1800'lerin sonu, 1900'lerin başından beri icat ve ürünler bir şekilde Amerika'da bulundu, şekillendi veya inovasyonla piyasa ürünü oldu. Haliyle ürünler ve bulunan teknikler, kavramlar İngilizce oldu. Akademik açıdan İngiliz-Amerikan üniversiteleri muazzam çeviri arşivi oluşturdular. Bir akademisyen veya öğrenci araştırdığı konunun kaynağı hangi dil olursa olsun onun İngilizce çevirisi veya baskısı var.
Düşün Akdeniz medeniyetlerini araştırıyorsun. Dünya kadar dil bilmen lazım ya da bu dildeki metinlerin İngilizce çevirisi var.
İster istemez İngilizce bilmek kolaylık sağlıyor.
Bu çeviri konusunda İngiliz ve Amerikalılar yıllarca ne kadar bütçe ayırdılar Allah bilir. Dünyada kütüphanesinde en fazla kitap olan üniversitelere bakın az çok fikir verir.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı