Amerika'da yaklaşık asgari ücret

@Yumak hangi orta seviye doktor 40K maaş alıyor? Kim kaybetmiş 40K'sını da orta seviye doktora veriyor? Aynı ülkede mi yaşıyoruz?

Araba yönünden karşılaştır, benim de demek istediğim bu. Orada asgari ücret alan bir adam x ayda alır y arabayı, Türkiye'de asgari ücret alan adam aynı arabayı z ayda alır de.

Gidip doktor maaşıyla karşılaştıracaksan da devlete bağlı, ne aldığı belli doktorlarla yap. Özel sektör dedin mi hiçbir şey kıyaslayamazsın. Özel sektörde doktordan çok maaş alan sekreter bile görebilirsin, işin içinden çıkamazsın.
 
2324 TL nereye yetmiyor yeğen. Almanya, Amerika, Avrupa bitti. Onlara da biz iş veriyoruz. Opel, BMW, Audi, Mercedes. Hepsi Türk'ün. Ekmek var, su var. Reis bize keyif çayı da veriyor. Daha ne istersin bu devletten? Bu devlet size yaranamadı gitti. Her yıl zam yaptığı halde. Ayrıca ne yapacaksın? 3060 Ti ile R5 5600X'i? R7 240'da GTA 5 açıyor. RTX 3060 Ti'da açıyor. Bunlar hard Kapitalizm'in oyunları. Devlet üretim yapmaz. Devlet denetler. Siz bilmesiniz eski zamanları. O yüzden hep bir kıyaslama ve şükür etmeme. Eskiden çöpten geçilmezdi sokaklar yeğen.! 🤣
 
Son düzenleme:
Islak (salyalı) rüyalarda bugün... ABD'deki kira harcaması TL ile ne kadara geliyor? Ortalama üstü bir çocuğun olup iyi bir özel okula kabul alacak düzeye geldiğinde öğretim giderleri yıllık kaç TL'ye geliyor? İşten kovulup iş aradığın bir dönemde sağlık sorunu yaşadığında en basit operasyon ne kadar tutuyor? Bunlar hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir sürü kişi gelmiş, yaşam giderlerini bilmeden kazancı TL'ye göre kıyaslıyor.

Ufak bir hesap yapayım; Oakland gibi yaşanabilir bölgelerde 1+1 ev kiraları 1500-2000 $ tabandan başlıyor. Gece dışarı çıkamayacağınız gettolarda aylık 500-1000 arasına hayati tehlikeyle yaşayacağınız bir kulübe bulursunuz belki. Oradayken çok basit bir operasyon (kıl dönmesi) geçirmem gerekti, THY ile aktarmasız buraya gelip, özel hastanede tedavi olup yine aktarmasız THY ile geri dönmem oradaki ameliyat ücretinin yarısına geldi! Çocuğunuz oldu ve ortalama üstü bir öğrenci olarak iyi bir özel okula kabul aldı diyelim; yıllık tek çocuğun eğitim masrafı 50-55 bin dolar civarlarında.

Her ülkede yaşamın birbirlerine göre ucuz ve pahalı tarafları var. Asgari ücret ile ABD'de ancak sürünürsün çoğu ülkede olduğu gibi. Orada asgari ücretle hayati giderlerinizi karşılarken iPhone almak, 2000 $ bilgisayar toplamak, araba almak aklınıza bile gelemeyecek... Davulun sesi uzaktan hoş geliyor, gidin 2. iş olarak manavlık, bebek bakıcılığı, köpek gezdiriciliği yapan kaç tane bekar öğretmen var görün. Orada da ticari getirisi yüksek olan birkaç iş grubu hariç tek maaş bir ev için yeterli değil. Buraya göre fazla kazandıkları gibi buraya göre de fazlasını harcamak zorunda kalıyorlar giderler için.

Neyse sözün özü; asgari ücretliye hayat ABD'de bayram değil. Zaten kalifiye biri olmak yerine tek amacı asgari ücretle çalışmak olan birine ABD'deki iş hayatının çekişmesinde gün yüzü göstermiyorlar. Saygı duymalarını zaten geçtim...
 
Son düzenleme:
Karşılaştırırken çok etken var ama babamdan eğitim seviyesi olarak daha aşağıda olan aynı uzmanlık alanına sahip arkadaşı irtica ile Kanada'yı gittiler keyifleri gayette yerinde. İstediğin kadar vasfın olsun bu ülkede ilerliyemiyorsun ve hakkını vermiyorlar. Abim ile ben yurt dışı uzmanlık için çırpınıyoruz neden çünkü asistanken kadroya alınmanız için torpil gerekli. Bizzat çok başarılı bir abim, sırf torpili var diye kendinden 3 gömlek altındaki biri onun yerine kadroya alındı. Yurtdışında alımlar yandaşlıkla değil sınavla alınıyor bu yüzden bu haldeler biz bu haldeyiz. Bunları göremiyoruz çünkü gazetelerin hepsi çoktan satılmış. Alım gücü olarak zaten yeterince gerideyiz anlatmaya gerek yok.
 
Ülke ne ara bu kadar gelişti doktor vasıfsız oldu.
Alım gücü zayıflığının acı tarafı düşük maaşlarda daha fazla yaşanır. Sen diyorsun ki bir doktor 40K kazanıyor ve bu para 5000 dolar anca ediyor. Türkiye'de 40 bin TL kazanan bir doktor yurt dışında 5000 dolardan daha fazla kazanır ama 40 bin TL ile de Türkiye'de düşük kalitede bir hayat yaşamaz, anlamadığın yer burası.

Belki Porsche yerine Mercedes'e biniyor ama adam yine ay sonu derdi olmadan tüm temel ve zaruri olmayan ihtiyaçlarını üst kalitede karşılayabiliyor.

5 bin 10 bin kazananların alım gücünü hesapla sen, bırak 40 bin 50 bin kazananları. Acı tablo burada...
 
Islak rüyalarda bugün... ABD'deki kira harcaması TL ile ne kadara geliyor? Ortalama üstü bir çocuğun olup iyi bir özel okula kabul alacak düzeye geldiğinde öğretim giderleri yıllık kaç TL'ye geliyor? İşten kovulup iş aradığın bir dönemde sağlık sorunu yaşadığında en basit operasyon ne kadar tutuyor? Bunlar hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir sürü kişi gelmiş, TL'ye göre kıyaslıyor.

Ufak bir hesap yapayım; Oakland gibi yaşanabilir bölgelerde 1+1 ev kiraları 1500-2000 $ tabandan başlıyor. Gece dışarı çıkamayacağınız gettolarda aylık 500-1000 arasına hayati tehlikeyle yaşayacağınız bir kulübe bulursunuz belki. Oradayken çok basit bir operasyon geçirmem gerekti, THY ile aktarmasız buraya gelip, özel hastanede tedavi olup yine aktarmasız THY ile geri dönmem oradaki ameliyat ücretinin yarısına geldi! Çocuğunuz oldu ve ortalama üstü bir öğrenci olarak iyi bir özel okula kabul aldı diyelim; yıllık tek çocuğun eğitim masrafı 50-55 bin dolar civarlarında.

Her ülkede yaşamın birbirlerine göre ucuz ve pahalı tarafları var. Asgari ücret ile ABD'de ancak sürünürsün çoğu ülkede olduğu gibi. Orada asgari ücretle hayati giderlerinizi karşılarken iPhone almak, 2000 $ bilgisayar toplamak, araba almak aklınıza bile gelemeyecek... Davulun sesi uzaktan hoş geliyor, gidin 2. iş olarak manavlık, bebek bakıcılığı, köpek gezdiriciliği yapan kaç tane bekar öğretmen var görün. Orada da ticari getirisi yüksek olan birkaç iş grubu hariç tek maaş bir ev için yeterli değil. Buraya göre fazla kazandıkları gibi buraya göre de fazlasını harcamak zorunda kalıyorlar giderler için.

Çok haklısın hocam. Amerika gibi acımasız liberal bir ülkede kaliteli eğitim ve hastane masraflarını göz önüne alınca bir asgari ücret ile yaşanılacak bir yer olmasa da sonuç odaklı baktığımızda Hastanelerimizin ve eğitim kurumlarımızın özel olmamasını denklemin dışında tutarsak Amerika'da merkez olmayan bir yerde 2 kişi tarafından asgari ücret alınmasıyla Türkiye'de bir büyük şehirde 2 asgari ücret alan kişileri kıyaslarsak -refah seviyesi olarak- Amerika, Avustralya, Kanada ve bilumum Avrupa ülkeleri Türkiye'den hala daha iyi, bu da yadsınamaz bir gerçek şimdi. Gerçi her halükarda iyi olup olmaması kişiye bağlı.
 

Geri
Yukarı