Amerikalı Senatörlerin Türkiye'ye Uçak Satmamak İçin Direnmesi

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 28
  • Görüntüleme 2B
Para karşılığında eskimiş silahları vesaire alıyorlar, bundan iyi ne isteyebilir Amerika ?
Onları Ermeni ve Yunan lobileri baskılamadığı için araları ABD ile kötü olsa bile F-35 gibi kritik projelerden bile faydalanabiliyorlar Araplar. Ki F-15 gibi gelişmiş uçakları da (ABD özellik kısıp satsa da) alabiliyorlar.

Biz de bedava değil, parasıyla alıyoruz/istiyoruz. ABD bu sektördeki belki de tek tok satıcı ülkedir. Kongresinin hoşlanmadığı, istediklerini yapmayan ülkelere milyar dolarlar kazanacak olsa da silah satmaz. Bunlardan biri biziz, yakın tarihteki bir örneği de Mısır ve Irak. Mısır uzun menzilli füze alamıyorken Irak da bir zamanlar F-14'lerini uçuracak parça bulamıyordu.

ABD Dışişleri bakanlığı ve hükümet ile kongredeki bu tipler arasındaki çekişme dolayısıyla hala karar bekleniyor arkadaşlar. 2 tarafta vermek istemese çoktan cevabımızı almıştık. ABD, yükselen Çin ve Rus tehdidine karşı kongreyi dinlemezse bize F-16 vermek isteyecektir. Bir yandan da Yunanistan alımına karşı Türkiye'yi dengelemek isteyeceklerdir.
 
Amerikalı 2 senatör Biden'a Türkiye'ye F-16 satılmaması için mektup göndermiş. Sebep olarak gösterdikleri:

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO’ya karşı sorumluluklarını yerine getirmediği.​
  • İnsan hakları ihlallerine devam etmesi.​
  • Askeri gücünü Doğu Akdeniz, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kafkaslar’da kullanması​

NATO'ya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmiyormuşuz! Karadeniz'de uçan Amerikan uçaklarına kim tanker uçak kaldırıp Rusları tehdit ediyor acaba? Avrupa topraklarında neden uçuyoruz biz? Babamızın hayrına mı?

İnsan hakları ihlali mi? Hangi insan haklarını gasp ediyor Türkiye? Siz sivillerin kafasına bomba atarken, binlerce savaş suçu işlerken, kimyasal silah kullanırken, girdiğiniz köylerde binlerce tecavüz vakası çıkartırken insan hakları yenmiyor tabii ki. 20 yıldır Orta Doğu'nun anasını belleyen, YPG/PKK'ya silah ve maddi yardım yaparak NATO üyesi bir ülkeyle savaştıran bir ülkenin senatörleri diyor bunu.

Doğu Akdeniz'de hakkı olmayan topraklarda sömürü yapmaya çalışan Fransa'ya ses çıkarmıyorsanız da hakkı olan topraklarda bile hak ettiğini alamayan Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de silah göstermesini mi çekemediniz? Kuzey Afrika'ya yıkım mı, barış mı götürüyoruz? Orta Doğu'da topraklarımızı savunmak için mi yoksa milletleri yurtlarından edip ülkelerin anasını ağlatmak için mi savaşıyoruz?

ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD hükümeti F-16 vermek konusunda ılımlı yaklaşıyor çünkü Yunanistan da Rafale + Viper alacak. Ege'de ve Adalar Denizi'nde 2 komşu ülkenin her daim dengeli silahlanmasını savunan ABD iş bize gelince neden ağlıyor bu kadar?

Her zaman diyorum, ABD 2-3 Ermeni - Yunan lobisi yüzünden çok büyük stratejik ortağı olan Türkiye çıkarlarına ve dolayısıyla çıkarlarına ters hareketler gösteriyor.

Yarın bir savaş çıkarsa, NATO'da en çok söz sahibi olacak ülke Türkiye. Yunanistan mı kurtaracak sizi? Tarihlerinde Ruslarla savaşmışlıkları yok daha bunların. 50 yıldır harp görmemiş askerleri var.

Kötü ev sahibi insanı ev sahibi eder. Sanırım bize bunu yaşatmaya devam edecekler.


Eki Görüntüle 1283827
Abi bunlar bahane üretiyor.
Dedikleri hikaye.
Ağzımızla kuş tutsak, dönüp bize verecekleri tek şey, önceden de yaptıkları gibi kullanıp attıkları külüstürler olur.
Türk düşmanlarıı da ondan.
bir ve iki için haksız olduklarını düşünen olur mu?
Bölge de en önemli konuma sahip nato müttefikiyiz.

İnsan hakları da düpedüz yalan.
Büyük ihtimal insan hakları olarak kastettiği pkk lılar.
 
Son düzenleme:
@Jira abimin dediklerine tamamen katılıyorum. ABD, elimizde bulunan F-16'ların tamiri için bile senatoda sorun çıkarabileceklerini söylemişti. Kafkaslarda bulunmamızın sebebi hem Azerbaycan'a yardım hem de PKK-Ermenistan iş birliğine darbe indirmekti. Dağlık Karabağ Savaşı'nda hem yerli ve milli üretimimiz olan İHA ve SİHA'larımızı test ettik hem de bizim Azerbaycan ile karadan ticaretimizi sağlayacak ticaret yolunun açılmasını sağladık. Oralar yıllardan beri Ermenistan kontrolündeydi ve bizim sadece Nahçıvan ile karadan erişimimiz vardı. Ermenistan'ın bu ağır yenilgisinden sonra bir daha delilik yapıp saldıracağını düşünmüyorum. Suriye ve Irak'ta da aynı sebepten dolayı askeri gücümüzü kullandık. Hatay'a Suriye'den defalarca kez bomba atıldı ve sivil halkımız öldürüldü. İki devlet arasında gerçekleşen savaşta askeri yerlere saldırmak serbesttir. Sivil halka saldırmak savaş suçu kapsamında değerlendiriliyor. ABD, 11 Eylül'ü bahane edip Afganistan'ı 20 sene boyunca işgal ettiyse bizim de bize saldıran ülkeye saldırma hakkımız var. Kuzey Afrika ülkesi olan Libya'da Doğu Akdeniz çıkarlarımız için bulunuyoruz. Doğu Akdeniz'de ise sondajdan çalışmalarımızdan dolayı bulunuyoruz. ABD'nin cidden bu sebeplerden dolayı vermediğine falan inanmıyorum. BM defalarca kez İsrail'in savaş suçu işlediğini söylemesine rağmen İsrail'e karşı hiçbir yaptırım uygulanmadı ve F-35'ler teslim edildi. Diğer dünya ülkelerinde İslam'a karşı bir fobi olduğu kadar biz Türklere karşı da fobilerinin olduğunu düşünüyorum. Avrupa Birliği bu sene savaş suçu işleyip sivil halka sıkan Ermenistan'a €2.600.000.000, toprağı işgalden kurtulan ve sivil halkına ateş açılan Azerbaycan'a €140.000.000 yardım yapılacağını açıkladı. ABD'nin bu tutumu bu topraklardaki en güçlü müttefiğini kaybetmekten başka bir şey değil.
 
@Jira Gerçekten bu palavra basın açıklamaları ve "White House Express" okuyan varsa üzülürüm.

İnsan hakları bahane lobicilik şahane.

Doğu içinde teröristlere uçakla Humvee'yi ben attım suç ABD'nin değil gene silahı verdim suç benim(!)

Yunanistan, böyle giderse Rusya ve NATO çarpışmalarından sağ çıkmaz. Sanıyorlar bize bir şey olmaz o işler sığınmacı dövmeye benzemez Rusya size vakit bile ayırmaz tutar füze yağmuruna diyelim Karadeniz düştü Rusya çeker donanmasını Yunanistan 24 saate anahtar teslim.

Şimdi, ABD yıllardır Türkiye üstünde olumsuz bir hava izliyor doğru ama şu bir gerçek ne ABD ne Çin bu millete fayda sağlar Menderes dönemi ABD'yi gayet iyi açıklıyor zaten.

Bana kalırsa tek rahatızlıkları yerli silahlar.

Böyle gider Rusya-Ukrayna savaşı kaçınılmaz ABD ise anca "Barışş iyiiii yupii" diye mesaj yollasın.

Gene ABD'yi geçtim biz ne alakayız?
Birileri olaya balıklama atlar gibi dalıyor olaya çok saçma bence.

Kazan kaynıyor iyicene Çin ve Kazak olayları üstüne yeni bir savaş.
 
Neden hala ABD malları için diretiyoruz anlam veremiyorum, JAS-39E gibi iş yapabilecek uçaklar varken.

Kullandığın uçak altyapısı NATO ve ABD temelli, hatta ABD'ye ait. Yerli ürettiğin mühimmatlar bile belli başlı noktalarda ABD standartlarına bağlı. Yer ekibin, teknikerlerin ve mühendislerin ABD uçak ve teknolojileri üzerine uzman. O tür uçaklarla çalışmaya alışmış.
 
@SideWinder Uçağı alırız sorun değil asıl sorun altyapı ve bakım istasyonu kurmakta.

Bir ara SU-53 konuşuyorlardı iptal oldu nedeni belliydi.

Altyapı ve yeni bakım alanı.
 
Neden hala ABD malları için diretiyoruz anlam veremiyorum, JAS-39E gibi iş yapabilecek uçaklar varken.
Gripen, Türk Hava Kuvvetlerini bir güç çarpanı olarak üst noktaya tasimaz. Peki F16V taşır mı? O da taşımaz ama ara uçak aliminda yıllardır en iyi kullandığın uçağın son modelini almak seni lojistik, bakım, tecrübe, maliyet konusunda öne geçirir ve aslında dolaylı yoldan verimini arttırır.

Uçağı almakla işin bitmiyor. Bunun eğitimi var, mühimmatı var, bakımı var, lojistik ağı var, yedek parçası var, tecrübe kazanıp doktrin geliştirmesi var. Biz F16 ve F4'lere yerli mühimmat takıyoruz. Gripen'e taktirirlar mi, hiç sanmıyorum. Dolayısıyla bakkaldan ekmek almaya benzemiyor.

Ara uçak alımı olacaksa, en çok veriml
Amerikan ucaklarinda olacaktır. Rüyamızda bile göremeyiz ama F15 gibi bir uçak alabilsek bizim kuvvetleri çok üst noktaya taşırdı mesela.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı