An 225'in vurulduğu iddiası

Koca bebek öldü demek.

Kendisini Türkiye'de bazı zamanlar görebilirdiniz. 2013 yılında Samsun'a tren getirmişti. Çok heybetli bir uçaktı, dünya üzerinde bir tane olan ve ikincisinin yapımına devam edilmeyen bir uçaktı. Kaybı havacılık tarihi için kötü oldu.

2021'de de İstanbula gelmişti yanlış hatırlamıyorsam.

Bu uçaktan ikincisinin olmamasının sebebi ne?
İkincisini yapıyorlardı aslında ama sonradan yarıda bıraktılar. Çok özel bir uçak. Özel kargolar taşıyor, zamanında Türkiye'ye de gelmişti. Büyük kargoların vazgeçilmezi.

İkincisinin yapmamaların tam sebebini bilmiyorum ama ekonomik sebeplerden dolayı olabilir. Zaten ilk uçakta SSCB dağıldıktan sonra bir süre bakılmadı ve ondan sonra tekrar modernize edilip kullanıldı. Havacılık için kötü bir kayıp oldu.
2021'de de İstanbul'a gelmişti yanlış hatırlamıyorsam.
Olabilir. Hafızamda yakın tarihten olarak 2013 yılında Samsun'a tramvay getirmişti. O kalmış, daha sonradan da gelmiş olması muhtemel. Büyük kargolar için çok iyi bir uçak.

Uçaklarla alakam olmamasına rağmen çok özel bir uçak olduğunu duymuştum. Havacılık tarihinin mihenk taşlarından birisini putin köpeğinden başka birisi yok edemezdi zaten.

Daha bu sabah kahvaltıda haberleri izlerken aklıma gelmişti. Ruslar bu uçağı vurursa kötü olur demiştim. Terk edilmiş halde duran ikinci iskeleti 5 senede inşaa edeceklerini söylüyorlar ama tarihi uçak gitti bir kere.

Ah be ''Mriya'', üzümlü kekim...

İlk duyduğumda inanamamıştım, ''Kanıt görmeden inanmam'' demiştim. Ama maalesef vurulmuş.
ABD ile yaşanan uzay yarışında önemi büyük olan bir uçak. Buran Uzay Mekiğini ilk ve son kez uzaya gönderilmesi için taşıması amacıyla yapılan Dünya'nın En Büyük Uçağı' ydı Antonov AN 225 ''Mriya''...

Bu efsane uçaktan aktif olarak uçan 1 adet olan vardı. Onun dışında bir adet daha var yapım aşamasında kalan bir gövde. Hala Antonov'un fabrikasında tek sağlam kalan o gövde de durmakta. Ne zaman gökyüzüyle buluşacağını bilemiyoruz.

Benim gözümde MiG-29, Sukhoi Su-27, MiG-31/35, Antonov AN 124, Tupolev Tu-160 ve Büyük silahlarından biri olan Kirov sınıfı destroyer gemiler ve Akula/Typhoon sınıfı denizaltılardan sonra yapılan en önemli Sovyet harikalarından biriydi.

Son sözüm ise şudur: ''Sovyet Rusya'sında çok önemli bir görev için üretilen bu koca dev, yine günümüzün modern Sovyet Rusya'sı tarafından yok edildi...''

Bu da Mriya (Hayal) isimli Antonov AN-225'in 5 Şubat 2022'de çekilen sağlam son iki fotoğrafı...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…