Anadolu lisesi mi meslek lisesi mi?

SwungUmutCan

Decapat
İyi Sosyaller arkadaşlar. Yakın bir tanıdığım var meslek lisesi ve Anadolu lisesi arasında tercih yapması gerekiyor. LGS puanı çok iyi değil yani üst seviyelerde bir meslek lisesine gidemez. Hobilerimiz hemen hemen aynı. Teknoloji alanında her türlü konuya ilgimiz var ve meslek lisesinde bilişim bölümünü düşünüyor. Fakat sorun burada bitmiyor bitse kesinlikle meslek lisesine git derdim fakat üniversite hayali de var ve ayrıldığımız konu havacılık. Üniversitede uçakla ilgili herhangi bir bölüme girmek istiyor. Pilotaj, uçak bakım mühendisliği gibi gibi her bölüm uyar diyor. Bu yüzden lisede okuduğu bölümden farklı bir bölüme geçecek. Herkes üniversite hedefin varsa anadolu lisesi demekte ve bu arkadaşın var. Bu yüzden ne kadar hazırlanabilir üniversiteye? Bunu sormak istedim. Sanırım mesleki ve teknik anadolu lisesinde bir bölüme girerse anadolu lisesinde olduğu gibi dersleri almaya devam edebiliyormuş. Sizce ne yapmalı? Üniversite hedefi yüksek ama liseyi de boş geçirmek istemiyor. Neticesinde pilotluk gibi havacılık bölümleri en ufak sağlık sorununda bile meslek hayatını bitirebilir. Bu durum olursa yedek mesleğinin olmasını istiyor. Sizce ne yapmalı?

İyi Sosyaller arkadaşlar. Yakın bir tanıdığım var meslek lisesi ve Anadolu lisesi arasında tercih yapması gerekiyor. LGS puanı çok iyi değil yani üst seviyelerde bir meslek lisesine gidemez. Hobilerimiz hemen hemen aynı. Teknoloji alanında her türlü konuya ilgimiz var ve meslek lisesinde bilişim bölümünü düşünüyor. Fakat sorun burada bitmiyor bitse kesinlikle meslek lisesine git derdim fakat üniversite hayali de var ve ayrıldığımız konu havacılık. Üniversitede uçakla ilgili herhangi bir bölüme girmek istiyor. Pilotaj, uçak bakım mühendisliği gibi gibi her bölüm uyar diyor. Bu yüzden lisede okuduğu bölümden farklı bir bölüme geçecek. Herkes üniversite hedefin varsa Anadolu lisesi demekte ve bu arkadaşın var. Bu yüzden ne kadar hazırlanabilir üniversiteye? Bunu sormak istedim. Sanırım mesleki ve teknik Anadolu lisesinde bir bölüme girerse Anadolu lisesinde olduğu gibi dersleri almaya devam edebiliyormuş. Sizce ne yapmalı? Üniversite hedefi yüksek ama liseyi de boş geçirmek istemiyor. Neticesinde pilotluk gibi havacılık bölümleri en ufak sağlık sorununda bile meslek hayatını bitirebilir. Bu durum olursa yedek mesleğinin olmasını istiyor. Sizce ne yapmalı?

Bir tercih yapması lazım, üniversite açısından ele alırsak genelde meslek liselerinde öğrenciler dersi geçsin diye çok fazla teorik ders verilmez, normal okul dersleri de pek anlatılmaz ve sınavları kolay olur. Bu yüzden pek üniversite hazırlanan bir öğrenci için önermiyorum. Anadolu lisesinin ise tek hedefi öğrenciyi üniversiteye hazırlamak. Ancak bu durumunda arkadaşınızın cepte mesleğim olsun hayalini gerçekleştirmez. Ben olsam şahsen mesleğe geçer hem meslek öğrenir hem de evimde ders çalışırdım. Arkadaşınız disiplinli ise mesleğe geçsin ve evinde ders çalışmaya devam etsin. Tabii yapabilirse.

Öncelike şunu belirtmek isterim ki; okunan lise öğrenciye üniversite kazandırmaz. Öğrencinin kendi çabalaması ve çalışması lazım. Eve geldiğinde kendi konuları araştırıp öğrenmesi, kendi çabalaması lazım ki üniversite kazanabilsin. Açık liseden çıkıp derece yapan öğrenciler var, en kaliteli anadolu liselerinden çıkıp 30 - 40 bin bandında kalanlar var. Bunları göze aldığımız zaman açıkçası arada çok bir fark yok. Arkadaşınızın istediği bölümler gerçekten çok yüksek. Evde kendi uzun süreler ders çalışmadan yapılabilecek sıralamalar değil. Onun için hangi liseye gittiği çok farketmez fakat madem ki üniversite hayali var, bu durumda anadolu lisesi bir tık daha uygun geliyor.

İyi Sosyaller arkadaşlar. Yakın bir tanıdığım var meslek lisesi ve Anadolu lisesi arasında tercih yapması gerekiyor. LGS puanı çok iyi değil yani üst seviyelerde bir meslek lisesine gidemez. Hobilerimiz hemen hemen aynı. Teknoloji alanında her türlü konuya ilgimiz var ve meslek lisesinde bilişim bölümünü düşünüyor. Fakat sorun burada bitmiyor bitse kesinlikle meslek lisesine git derdim fakat üniversite hayali de var ve ayrıldığımız konu havacılık. Üniversitede uçakla ilgili herhangi bir bölüme girmek istiyor. Pilotaj, uçak bakım mühendisliği gibi gibi her bölüm uyar diyor. Bu yüzden lisede okuduğu bölümden farklı bir bölüme geçecek. Herkes üniversite hedefin varsa anadolu lisesi demekte ve bu arkadaşın var. Bu yüzden ne kadar hazırlanabilir üniversiteye? Bunu sormak istedim. Sanırım mesleki ve teknik anadolu lisesinde bir bölüme girerse anadolu lisesinde olduğu gibi dersleri almaya devam edebiliyormuş. Sizce ne yapmalı? Üniversite hedefi yüksek ama liseyi de boş geçirmek istemiyor. Neticesinde pilotluk gibi havacılık bölümleri en ufak sağlık sorununda bile meslek hayatını bitirebilir. Bu durum olursa yedek mesleğinin olmasını istiyor. Sizce ne yapmalı?
Tek söyleyeceğim; 4 yıl önceye dönsem anadolu yerine meslek tercihi yapardım.

Tek söyleyeceğim; 4 yıl önceye dönsem Anadolu yerine meslek tercihi yapardım.

Kesinlikle katılıyorum. Elbette Anadolu lisesi üniversite hedefleyen bir öğrenci için daha iyi ancak zaten pilotaj veya havacılık bölümleri için ciddi puanlar gerek. Bu puanları da Anadolu lisesi değil öğrencinin evinde yalnız başına kaldığı zaman çalıştığı ve gösterdiği azim belirler. Bu yüzden meslek lisesi daha mantıklı bana kalırsa.

İsterse meslek lisesinden de üniversite kazanabilir, bu engel değil ve hatta OBP kasması açısından meslek lisesi iyi olabilir.

Bir tercih yapması lazım, üniversite açısından ele alırsak genelde meslek liselerinde öğrenciler dersi geçsin diye çok fazla teorik ders verilmez, normal okul dersleri de pek anlatılmaz ve sınavları kolay olur. Bu yüzden pek üniversite hazırlanan bir öğrenci için önermiyorum. Anadolu lisesinin ise tek hedefi öğrenciyi üniversiteye hazırlamak. Ancak bu durumunda arkadaşınızın cepte mesleğim olsun hayalini gerçekleştirmez. Ben olsam şahsen mesleğe geçer hem meslek öğrenir hem de evimde ders çalışırdım. Arkadaşınız disiplinli ise mesleğe geçsin ve evinde ders çalışmaya devam etsin. Tabii yapabilirse.
Hocam meslek liselerinin sınavları neden kolay oluyor?

Genelde öğrencileri bir an önce mezun edip iş hayatına atmak istiyorlar sanırım, stajı var, mesleki eğitimi falan var derken teorik derslerin pek bir önemi kalmıyor, mezun etmek istiyorlar öğrencileri.

Sınavların kolaylığından ziyade benim 9, 10 ve 11. sınıfta haftalık 12 saat meslek dersim oluyordu hayvan gibi OBP etkiliyordu 12. sınıfta ise yanlış hatırlamıyorsam 30 saat staj ders olarak geçiyordu ve minimum 90, genellikle 100 giriliyordu notu. Onlar baya yükseltiyor ortalamaları.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı