Anakart 12v ATX 4 pin CPU soketin aralıklı yanması

sercan1419

Decapat
Daha fazla  
RAM
Kingston 2x4 GB 1333MHz DDR3 CL9 KVR13N9S8/4
SSD veya HDD modeli
samsung evo 750 120 gb
Ekran kartı
GTX 750Ti
Anakart
Asus m5a78l-m usb3
İşlemci
Amd fx 6300

Resimdeki anakarta sahibim ve AMD FX6300 3.5GHz işlemci ve GTX750 Ti ekran kartı var. 1 numara kırmızı ile işaretlediğim işlemci beslemesinde 2 senede 3 kere kömürleşme durumum oldu, 8 yıldır kullanıyorum ilk olduğunda hız aşırması yapıyordum uzun süredir en son yandı. Elinde soketi olan bir bilgisayarcı değiştirdi voltaj değerleri normal dedi sonra 6-7 ay kullandım hız aşırtma yapmadan, tekrar başıma geldi. Sonra güç kaynağını değiştirdim '600W Aerocool PSU' ama kömür olan yeri tamir ettirmedim 1 sene daha kullandım. Anakartın üstündeki girişin plastik bölmeleri kömürleştiği için elektrik bandıyla PSU pin aralarına duvar oluşturup yerleştirdim öyle kullandım son zamanlarda üst üste reset atıyordu çıkarıp baktım PSU'nun tek pin yeri erimiş elektrik bandı olduğundan diğer pin sağlam kalmış bu sefer, normalde yukarıda olan tırnağın oturduğu 2 yer yanmış oluyordu şimdi sadece sol tarafında olan tek pinde sıkıntı var 'resimde ATX yazan yerde a yazısının altına düşüyor).

Durumuma bakarak özetleyecek ve sorularıma gelecek olursak:
-RAM'ler, ekran kartı ve PSU sağlam olduğuna eminim sorun yaratanlar tahminimce işlemci ya da anakart.
-Sarıyla işaretlediğim 2 numaralı yer çok ısınıyor yükteyken beyaz işaretlediğim kuzey köprüsü hafif ılık tahmini 55 derece iken üstünde 1R2 yazan taraf tahmini 60-65 derece el yakacak sıcaklıkta oluyor. İşlemci sıcaklığım ise yükte Max 40derece oluyor. İlk yaktığımdan bu yana sıcak olduğunu fark ettim sorun orası gibi geliyor, normalde o kadar sıcak oluyor mu konuyu açma sebebim bu aslında tekrar soket degiştireceğim ama sorunun kaynağı bulsam iyi olurdu.
-İşlemciye gelirsek PC 5 gündür açık uzay mondajıyla tak çıkar yaparak kullanıyorum en son sürekli reset atmaya başlamıştı. İşlemci pinlerinin diş fırçasıyla üstünden geçtim 4pin girişi kurcaladım 2 gündür reset atmadı sadece sabah açarken araba gibi vurdurmam gerekiyor fanlar döner gibi olup tepki vermiyor kısa devre yapıyor. Fişi kapatıp 3-4 deneme yaparsam çalışıyor aralıksız 12saati geçkin bana mısın demiyor.

4 pin soket kesin değişecek 100 TL yapan birini buldum. Yıl başından sonraya artık götüreceğim. Belki başka bir fikri olur. Soket olarak satanı da bulamadım, kendim yapayım desem.

Kısaca bahsettiğim ısınma durumları normal mi buna benzer olay başına gelip de çözüme ulaşan oldu mu?

Eki Görüntüle 1618418

Dosya Ekleri

• Screenshot_4.png
    40,6 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleme:
Anakart besleme alırken sıkıntılı çalışıyor. İşin tuhaf yanı FX serisi için bu durumun anormal olmaması. 93 model Şahin gibi düşünün. Karbüratör düzelse hidrolik atıyor, hidrolik düzelse göstergeler gidiyor. Altyapıyı değiştirme vakti gelmiş de geçiyor. Anakartınız zaten FX6300 için yeterli değil. Bu durumun yaşanması çok çok normal. Arabaya kamyon yükü bindiremezsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…