Anakart ısınırsa performans düşer mi ve yanma ihtimali var mı?

Hayır, o yazılımsal olur. Donanımsal olarak genel bakım yapılacak. Macunlar, genel kontroller vs.
Apu sistem olduğu için sadece işlemcinin termal macununu değişmem lazım, onunda 70 dereceyi geçtiğini görmediğim için gerek varmı ki sizce hocam termal macunu yenilemeye?

Hocam yani çok özür dileyerek soruyorum, pek anlamadığım için bu konuları, tam olarak anlayamıyorum demek istediğinizi. Genel kontroller olarak ne yapmam lazım?

Drop'lardan dert yanmışsın ancak anakartın bir iki sensörü hariç, özellikle paylaşımlı bir sistemde daha da önem arz eden CPU sıcaklığı gibi değerleri paylaşmamışsın.

Anakartlar eskisi gibi görüntü ve veri işleme konusunda kritik öneme sahip yongaları üzerinde barındırmıyorlar artık.

Kule tipi soğutucu var demişsin marka model de vermemişsin bu arada :) Özet bilgi vermek gerekir ise troubleshooting yapacaksın, benchmark testlerinde minimum FPS değerin hiç aşağı düşmüyor ancak oyunlarda düşüyor ise bu oyundan veya oyunun internet bağımlı bir oyun olmasından kaynaklanabileceğini de unutma.

Yani bir benchmark'a sok bakalım sonuçları görelim.

Drop'lardan dert yanmışsın ancak anakartın bir iki sensörü hariç, özellikle paylaşımlı bir sistemde daha da önem arz eden CPU sıcaklığı gibi değerleri paylaşmamışsın.

Anakartlar eskisi gibi görüntü ve veri işleme konusunda kritik öneme sahip yongaları üzerinde barındırmıyorlar artık.

Kule tipi soğutucu var demişsin marka model de vermemişsin bu arada :) Özet bilgi vermek gerekir ise troubleshooting yapacaksın, benchmark testlerinde minimum FPS değerin hiç aşağı düşmüyor ancak oyunlarda düşüyor ise bu oyundan veya oyunun internet bağımlı bir oyun olmasından kaynaklanabileceğini de unutma.

Yani bir benchmark'a sok bakalım sonuçları görelim.
Öncelikle verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Cpu sıcaklığını yazmıştım ama göremediniz herhalde. Genelde LoL oynuyorum ve işlemci 60 dereceyi geçmiyor genelde bu oyunda.
termal macunu 2 sene önce değişmiştim, 6 ay önce de iç dış tozunu almıştım kasanın.

Böyle bir kule tipi soğutucusunu kullanıyorum.

Benchmarka sokmak benimde aklıma geldi ve mantıklı da. Belki oyunda optimizasyon sorunu olabilir.
Bugün 720P' de MSAA kapalı bir şekilde testi başlattım. Yaklaşık 5 dakika oldu ve MIN. 24FPS, MAX. 29FPS, AVG. de 27FPS olacak şekilde değerleri gördüm. Sıcaklık 48 derecelerdeydi.
Şuan bilgisayar yanımda değil, yarın bilgisayarın yanında ilk işim, uzun süreli bir benchmark testi yapmak olacak.
Bu ayarlar ile mi yapayım yarında yoksa ayarları değiştirmeme gerek varmı ve ortalama kaç dakikalık bir benchmark testine girmesi lazım?

Birde troubleshooting nedir ve nasıl yapabilirim hocam? Pek bilgim yokturda biraz daha açabilir misiniz?

Dediğimiz şeyleri eğer internette araştırırsan çözümün daha hızlı olacaktır.
Recep abinin videolarını izleyebilirsin en kısa yoldan.
Hocam türkçesi sorun giderme olarak geçiyor fakat bu çok geniş bir kavram. Yani nereden başlamam gerekiyor biraz daha yardımcı olabilir misiniz?

@BilgisayarKurdu
Hocam MSAA kapalı olarak iki farklı çözünürlükte test yaptım, sonuçlar ve sıcaklıklar resimde ki gibi.

Şuan LoL'e girdim ve anlamdığım bir şekilde anakart çok hızlı bir şekilde TMPIN0 kısmı ısınmaya başlıyor. İşlemcide 55-60 derecelere geliyor.

Bilgisayarı satın aldığım yerin müşteri hizmetleri ile görüştüm ve BIOS'tan A.I TP control ayarını kapatmamı söylediler.

15 dakika kadar oyuna girio test edeyim dedim. Drop yok gibi fakat anakart 85 dereceyi gördü şu anda. Ne yapayım sizce, bu ayarı aktif hale getirmeyi mi yeniden?

@Emir M. Hocam bakabilir misiniz?

@kino hocam bakabilir misiniz?

Anladığım kadarıyla bana bu söylenenen ayar, sıcaklık sınırını kaldırıp performans veriyor. Söylenilen ayar kapalı olunca 82 dereceyi geçmiyor anakart. Kapalı olunca da derece sınırı kalkıyor ve performans artışı oluyor. Fakat bu dereceler normal mi acaba?
Odanın sıcaklığı 32-33 derece şuan da.

Parmağımı, görselde ki yere dokundurduğumda 5 saniyeden fazla tutamıyorum. Hwmonitör'de anakartın TMPIN0'I 79 derece gösteriyor. Acaba sorunun kaynağı bu olabilir mi?

@GFYT Hocam bakabilir misiniz?

Dosya Ekleri

• IMG_20240625_113549.jpg
    IMG_20240625_113549.jpg
    78 KB · Görüntüleme: 21
  • IMG_20240625_113616.jpg
    IMG_20240625_113616.jpg
    207,2 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG_20240625_115859.jpg
    IMG_20240625_115859.jpg
    115,4 KB · Görüntüleme: 23
  • IMG_20240625_115924.jpg
    IMG_20240625_115924.jpg
    155,1 KB · Görüntüleme: 19
  • IMG_20240625_160503.jpg
    IMG_20240625_160503.jpg
    196,3 KB · Görüntüleme: 20
Son düzenleme:
Hocam türkçesi sorun giderme olarak geçiyor fakat bu çok geniş bir kavram. Yani nereden başlamam gerekiyor biraz daha yardımcı olabilir misiniz?

@BilgisayarKurdu
Hocam MSAA kapalı olarak iki farklı çözünürlükte test yaptım, sonuçlar ve sıcaklıklar resimde ki gibi.

Şu an LoL'e girdim ve anlamdığım bir şekilde anakart çok hızlı bir şekilde tmpın0 kısmı ısınmaya başlıyor. İşlemcide 55-60 derecelere geliyor.

Bilgisayarı satın aldığım yerin müşteri hizmetleri ile görüştüm ve BIOS'tan a. I TP Control ayarını kapatmamı söylediler.

15 dakika kadar oyuna giriyor test edeyim dedim. Drop yok gibi fakat anakart 85 dereceyi gördü şu anda. Ne yapayım sizce, bu ayarı aktif hale getirmeyi mi yeniden?

@Emir M. hocam bakabilir misiniz?

@kino hocam bakabilir misiniz?

Anladığım kadarıyla bana bu söylenenen ayar, sıcaklık sınırını kaldırıp performans veriyor. Söylenilen ayar kapalı olunca 82 dereceyi geçmiyor anakart. Kapalı olunca da derece sınırı kalkıyor ve performans artışı oluyor. Fakat bu dereceler normal mi acaba?
Odanın sıcaklığı 32-33 derece şu an da.

Parmağımı, görselde ki yere dokundurduğumda 5 saniyeden fazla tutamıyorum. HWMonitor'de anakartın tmpın0'ı 79 derece gösteriyor. Acaba sorunun kaynağı bu olabilir mi?

@GFYT hocam bakabilir misiniz?

Akşam yazacağım konuya.

Akşam yazacağım konuya.
Hocam bir şey farkettim de bu olay, oda sıcaklığı çok fazla olunca oluyor. Öğlen gibi 32-33 derecelerdeydi oda sıcaklığı. Şuan da 26 derecelere düştü ve hiç bir problem olmadı.
Benim anlamadığım, 3 senelik sistem, bilgisayarın yeri hiç değişmedi, şu son 1 haftadır ne olduysa oldu.
Teşekkür ederim şimdiden.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı