Anakart işlemci yükseltme tavsiyesi

Reborn1905

Decapat
Merhabalar,

Sistemim i5 8400, 8*2 16 GB 2666 MHz RAM, 700W PSU ve yeni aldığım RX 5600 XT ekran kartı.

Anakart ve işlemcimi yükseltmek istiyorum. Fakat bunu fanboyluktan ziyade F/P şeklinde yapmak istiyorum.
Örneğin Wi-Fi olması benim için önemli kabloyla uğraşmak istemiyorum. Bu noktada Wi-Fi 6 desteğinden dolayı ASUS anakartı seçtim. Yanlışım varsa düzeltebilirseniz makbule geçer.
1080P 144 Hz görüntü istiyorum. Bu yüzden 2K 4K gibi değerleri yakalamak gibi bir derdim yok. Rekabetçi oyunlar ağırlıklı olarak oynuyorum. Zaten senaryo bazlı oyunları PlayStation üzerinden oynamaktayım.

Anakart olarak.
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (Wi-Fi) 4600MHz(OC) DDR4 soket AM4 HDMI DP ATX anakart.
Almak istiyorum fakat kafam şu nokta da karışıyor.
ROG STRIX serisi ile TUF arasındaki fark nedir ki 300 TL bandında bir fiyat farkı var.

Bu linkte ikisini karşılaştırarak baktığımda 300 TL verilebilecek bir fark görmüyorum ve yüksek ihtimal bu fark kur değerleri yüzünden oluşuyor.
Eğer bir uçurum yok ise 300 TL boşa vermek istemiyorum çünkü anakart ve işlemci değiştirdikten bir süre sonra RAM'lerimi de yükseltmem gerekecek.

Gelelim işlemciye, işlemci konusunda Ryzen 5 3500X düşünüyorum ama 3600X'de göz kırpmıyor değil fakat baktığımızda aradaki fark 650 TL bandında.
Yine burada da anakartta olduğu gibi ikilemdeyim. Yani 650 TL değecek bir fark var mı? Ben yine döviz sebebiyle bu farkın oluştuğunu bana yine kullanım esnasında fark yarattırmayacağını düşünüyorum. Yanlışım varsa düzeltin lütfen ama 3 5 FPS bana bir şey kazandıracağını düşünmüyorum.

Baktığımızda 300 TL anakart 650 TL işlemci farkı bana RAM fiyatlarını çıkartmış oluyor. Bundan dolayı kararsız kalmaktayım.
Önerilerinizi rica ediyorum.

Hocam dediğiniz çok doğru,TUF ile ROG arasında VRM olarak işinize yarayacak pek fark yoktur (TUF 10VRM,ROG 14VRM).Yani anakart olarak gönül rahatlığı ile alabilirsiniz...
İşlemciye gelecek olursak,benim önerim 3600x'ten yana.Sebebi ise 6 iş parçacığı daha fazla olması,şayet performansa doğrudan etkisi var. Sadece 3-5 FPS olarak düşünmeyin diğer işlerinizde de önünüz açık kalacaktır.Tabi ki bütçeye bağlı bu durum,anakartın parasını buraya yatırabilirsiniz. 3500X vs 3600X

Son düzenleme:
Hocam dediğiniz çok doğru, TUF ile ROG arasında VRM olarak işinize yarayacak pek fark yoktur (TUF 10VRM, ROG 14VRM).Yani anakart olarak gönül rahatlığı ile alabilirsiniz...
İşlemciye gelecek olursak, benim önerim 3600X'ten yana. Sebebi ise 6 iş parçacığı daha fazla olması, şayet performansa doğrudan etkisi var. Sadece 3-5 FPS olarak düşünmeyin diğer işlerinizde de önünüz açık kalacaktır. Tabi ki bütçeye bağlı bu durum, anakartın parasını buraya yatırabilirsiniz. 3500X vs 3600X

Sadece rekabetçi oyunlar oynuyorum. Başka hangi işlerimde önümü açabilir? Yani döviz cinsinden baktığımda aralarında ki fark komik. Ama TL baz aldığımızda aradaki fark değmez gibi görünüyor. Bilgisayarda sadece oyun oynuyorum çünkü başka bir işlem söz konusu değil arkadaki discord uygulamasını saymazsak. benchmarklara baktığımda %10 civarı bir durum söz konusu. FPS dönüşü bana 3-5 fps den fazla olmayacaktır yüksek ihtimal diye düşünüyorum.

Sadece rekabetçi oyunlar oynuyorum. Başka hangi işlerimde önümü açabilir? Yani döviz cinsinden baktığımda aralarında ki fark komik. Ama TL baz aldığımızda aradaki fark değmez gibi görünüyor. Bilgisayarda sadece oyun oynuyorum çünkü başka bir işlem söz konusu değil arkadaki discord uygulamasını saymazsak. benchmarklara baktığımda %10 civarı bir durum söz konusu. FPS dönüşü bana 3-5 fps den fazla olmayacaktır yüksek ihtimal diye düşünüyorum.
Hocam önünüz açık derken ileriki güncellemeler için demiştim.Örnek vereyim ileride daha yüksek bir ekran kartına geçmek istediğinizde işlemciniz darboğaz yapabilir,besleyemeyebilir.Yine de sizin tercihiniz,3500X'te baya güzel işlemci,sizi baya götürür.Karar sizindir :) .

Hocam önünüz açık derken ileriki güncellemeler için demiştim.Örnek vereyim ileride daha yüksek bir ekran kartına geçmek istediğinizde işlemciniz darboğaz yapabilir,besleyemeyebilir.Yine de sizin tercihiniz,3500X'te baya güzel işlemci,sizi baya götürür.Karar sizindir :) .
%10 luk performans farkında birinde dar boğaz yaşarsam diğerinde de kesin yaşarım zaten. Bu açıyla bakarsak 1 ay daha bekleyip 5 bin serisine bütçe ayırmak en mantıklısı oluyor :)
Peki bu anakart 5bin serisini destekler mi? nerden görebilirim bu desteklediği kısımları. Sitesin de göremedim.
Aslında ekran kartı asus diye asus bakıyorum anakartı ama msi'ın da anakartı varmış wifi 6.0 destekli.

Hocam Epey sitesinden attığınız karşılaştırma:
Buradaki Zen 3 ibaresi 5000 serisini desteklediğinin göstergesidir,BİOS update yaparak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.Kendi kullandığım anakart bu,cidden kanal desteği,VRM yapısı,OC desteği güçlü bir anakart.Bunun alt modellerinde (MSI X570 EDGE Wİ-Fİ) ısınma sorunu olduğunu duydum VRM tarafında,o yüzden bu modeli seçtim.Bana kalırsa Asus kanadına yönelin sebebi ise Asus'un AURA SYNC yazılımı baya başarılı,tüm sisteminizi tek uygulama ile kontrol etme olanağı sağlıyor.Şahsen MSI'ın yazılımını kullanıyorum bütün parçalarım MSI...

Dosya Ekleri

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    12,4 KB · Görüntüleme: 55
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı