Anakart Pilinin Bittiğini Nasıl Anlaşılır?

BIOS pili bitecektir elbet fakat bu süreyi bekleyebilir misiniz orasını bilemem. 10 yıl sıkıntısız, pili değiştirilmeden kullanılan anakartlar var.
 
Helal olsun valla nasıl bir pilse. Gerçi anakartlar çok güç tüketmiyormuş daha çok diğer bileşenler yiyormuş doğru mudur?
O pil ile çok küçük şeyler besleniyor. Yani bileşenler de o pili kullanmıyor. Anakartın üstündeki birkaç küçük ünite o pilden yararlanıyor diyebiliriz.
 
Helal olsun valla nasıl bir pilse. Gerçi anakartlar çok güç tüketmiyormuş daha çok diğer bileşenler yiyormuş doğru mudur?
Pilin gücünü tüketen tek parça CMOS dur. CMOS, BIOS bilgilerini ve ayarlarını içinde tutar. Pil biterse, enerji gideceğinden dolayı CMOS' un içindeki bilgiler silinir. Pili değiştirmeniz ve BIOS dan tekrar ayar yapmanız gerekebilir. BIOS pili bilgisayar açık olsun yada olmasın enerjisi bitene kadar CMOS' u beslemeye devam eder.
 
BIOS pilinden, saat bilgileri sağlanır. Elektrik kesilse bile, kendi halinde çalışır ve saat, sürekli güncellenir. Bildiğim kadarıyla programların geçmişteki hareketlerinin kaydedilip kaybolmamasını sağlar. Benim bodrumda bir anakart vardı (2006'dan kalma): Mübarek hala daha saat, günümüze uygundu. Üstelik en son 2009'da çalıştırılmıştı. Yani anlayacağınız, üzerinde fazla durulmayacak bir parçadır ve pek te enerji sağlamaz. Her çalıştırıldığında şarj olur diye biliyorum... Eğer bozulursa, bilgisayar saatinde ve diğer sistemsel işlevlerde, aksama meydana gelecektir. Bu yüzden kritik parçalardandır ve her anakartta bulunur.
 

Dosya Ekleri

  • images - 2021-01-18T143620.968.jpeg
    images - 2021-01-18T143620.968.jpeg
    35,8 KB · Görüntüleme: 165

Yeni konular

Geri
Yukarı