Anakart Seçimi Yapılırken Nelere Bakılmalı?

luser78

Megapat
Daha fazla  
Merhaba.

Başlıkta da belirttiğim gibi anakart seçimi yaparken nelere dikkat edilmelidir? A320, B350-450, X370, H310, Z390 gibi modeller bulunmakta ve bu modellerde kendi içinde farklılık göstermektedir, giriş seviyesi, fiyat performans, üst seviye gibi araştırma yapılırken nasıl ayrıştırılmalı ve bunları karşılaştırıp en doğru seçimi nasıl yapabilirim? Bilgilendirirseniz sevinirim iyi forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk önce bakacağın şey işlemci. Sen bana aklındaki sistemi ve beklentilerini söylersen seçmen konusunda daha fazla yardımcı olabilirim.

A320 ve B350-450 X370-470 gibi seriler AM4 soket yapılı H310 B360 Z370 gibi anakartlar 1151_v2 soket yapısında.
Anlaşılacağı üzere A ve H serisi en alt ve ucuz anakartlar malzeme kalitesi ve görünüşleri kötü ve USB ses vb çıkış sayısı az.
B serisi orta seviye anakart A serisinden bir tık daha iyi ve kaliteli malzeme ve daha fazla çıkış verir.
X ve Z serisi en üst düzey anakartlar görünşleri çok gösterişli ve OC yapmaya müsayit sağlam anakartlardır.
SEn bütçeni ve kullanacağın işlemciyi söyle ona göre anakart önerilir. Hepsi senin ihtiyaçların ve bütçen ile orantılı. Mesela RAM takviyesi yapamam diyen birine 2 slot RAM olan anakart yeter. Hiç OC yapmayacam anlaman diyen adama A320 B360 veya H310 anakart yeter.

A320 ve B350-450 X370-470 gibi seriler AM4 soket yapılı H310 B360 Z370 gibi anakartlar 1151_v2 soket yapısında.
Anlaşılacağı üzere A ve H serisi en alt ve ucuz anakartlar malzeme kalitesi ve görünüşleri kötü ve USB ses vb çıkış sayısı az.
B serisi orta seviye anakart A serisinden bir tık daha iyi ve kaliteli malzeme ve daha fazla çıkış verir.
X ve Z serisi en üst düzey anakartlar görünşleri çok gösterişli ve OC yapmaya müsayit sağlam anakartlardır.
SEn bütçeni ve kullanacağın işlemciyi söyle ona göre anakart önerilir. Hepsi senin ihtiyaçların ve bütçen ile orantılı. Mesela RAM takviyesi yapamam diyen birine 2 slot RAM olan anakart yeter. Hiç OC yapmayacam anlaman diyen adama A320 B360 veya H310 anakart yeter.

Öncelikle teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler için;
Benim amacım sistem toplamaktan daha öncesinde bilgi edinmek. Merak ettiğim ayrı bir konuda mesela anakart modelim B450, bunun içindede kendi modelleri var örnek B450-PRO, B450M-PRO, B-450M GAMING PLUS, B450M A-K-F gibi isimleri var, bunlar kartın sahip olduğu bileşenlerin bilgisini mi vermektedir? Şimdi diyelim ben işlemci'mi seçtim tek tek bu kartların özelliklerine bakarak bileşenleri bana ve topladığım sisteme en uygununu belirliyorum değil mi? Bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.

Neye ihtiyacın olduğunu önceden belirlemen lazım. Overclock yapacaksan Intel'de Z serisi, AMD'de A320 hariç bir anakart alman gerekecek. Bunun yanında M.2 SSD kullanacaksan anakartın desteklemeli, RGB aydınlatma yapacaksan RGB girişi bulunmalı. Dahili ses yongası ve giriş seviye anakartlarda düşük kalite olur iyi ses kalitesi istiyorsan anakart bütçesini arttırmalısın. Keza dahili Wi-Fi alıcısına ihtiyaç duyuyorsan yine bütçe arttırman gerekecektir. Alacağın anakartın RAM slotu iki tane ise yanına 2x4 GB RAM kiti almak hata olur tek 8 GB RAM almak uzun vade güncelleme yapmak açısından kişinin yararınadır.

Son düzenleme:
B450-PRO, B450M-PRO, B-450M GAMING PLUS, B450M A-K-F gibi isimleri var, bunlar kartın sahip olduğu bileşenlerin bilgisini mi vermektedir? Şimdi diyelim ben işlemci'mi seçtim tek tek bu kartların özelliklerine bakarak bileşenleri bana ve topladığım sisteme en uygununu belirliyorum değil mi? Bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.

Şöyle düşün B450 bir araba modeli diğerlerine donanım farkları en boş paket dolu paket gibi. Birisinde 2 adet RAM slotu varken diğerinde 4 adet oluyor. Birinde 2 adet M2 slotu varken birinde 1 adet veya birinde USB-Type-C ve HDMI çıkışı varken diğerinde USB 3.0 daha fazla oluyor. Veya üstte arkadaşın söylediği gibi anakartta RGB özellik veya RGB çıkışı gibi farklar var.
Bütçen ve ihtiyaçların doğrultusunda anakartları inceleyecen. Ben RGB istiyom dersen bir modele bana USB 3.1 çıkışı fazla olması lazım dersen birine gibi seçecen.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı