Anakartın oyunlarda önemi nedir?

Dandik diye bir terim yoktur. Almak istediğiniz performansa bağlı olarak özellikleri değişmektedir.
Örnek vermek gerekirse, 1000TL olan giriş seviyesi anakartta USB çıkışları daha az olabilir, Soğutma blokları güçsüz olabilir, RGB vb çıkışlar olmayabilir, M.2 SSD girişleri olmayabilir. Tamamen kullanıcının isteğine bağlı değişebiliyor. Ben sadece sistemi beslesin isteyeyim diyorsanız, overclock vb extra özellikler ihtiyacım olmaz diyorsanız en giriş seviyesi işlemcinize uygun bir anakart tercih edebilirsiniz.
 
Mesela RX 570, i7 3770K, 16 GB RAM var (hayallerimin sistemi) sistemde ama anakart dandik bir şey oyunu etkiler mi?
Etkilerse ise neden etkiler?
Dolaylı yoldan etkiler şimdi siz 3770 (K) model işlemci kullanıyorsunuz. Eğer siz (Z) serisi anakart kullanmazsanız işlemciniz (K) özelliğini kullanmazsınız yani overclock edemezsiniz. Atıyorum siz aynı işlemci ile GTX 1080 kullanmaya çalışıyorsunuz ama işlemciniz ekran kartınızı besleyemiyor. Eğer siz işlemcinize yeterli seviyede overclock yapabilirseniz işlemci üzerinde ki yükü azaltıp ekran kartınıza yüklenebilirsiniz. Oyun için tek fark burada olur ama başka bir sürü etken var anakart seçerken.
 
Mesela RX 570, i7 3770K, 16 GB RAM var (hayallerimin sistemi) sistemde ama anakart dandik bir şey oyunu etkiler mi?
Etkilerse ise neden etkiler?

Anakartın görevi temelde bileşenlerin iletişim kurmasını sağlamaktır, doğrudan değil dolaylı yoldan performans etkiler.

Örneğin: İşlemci desteği, VRM besleme kalitesi.

Bu iki unsur iyi olduğunda özellikle uzun vadeli ve anlık performans olumlu yönde etkilenir.

Ama bunun haricinde örneğin X570 anakartlar B450'lerden daha iyi FPS vermez. Bunun asıl belirleyicileri işlemci, ekran kartı ve RAM'dir. SSD veya HDD hızları da harita yüklemeleri gibi işlerde rol oynar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı