Anime İzleyenlerin Hayatını Kurtaracak 2 Site | Chiaki ve MyAnimeList Recommendations

FantastikTürk

Megapat
Katılım
11 Aralık 2016
Mesajlar
8.773
Makaleler
7
Çözümler
23
Merhaba Anime/Manga bölümündeki arkadaşlarım. Başlıkta da yazdığım üzere Anime izleyenlerin tam anlamıyla "HAYATLARINI KURTARACAK" 2 adet site ve birden çok özellikle karşınızdayım.

Bu başlığın size ne katacağını 4 örnekle açıklayarak yazıma başlayayım :
  1. X animesini izledim, buna benzer anime önerileriniz var mı?
  2. X animesini bitirdim yeni sezonu çıktı mı? Çıkacak mı?
  3. X animesinin izleme sırası (İngilizcesi Watch Order) nedir? Hikayenin kronolojik sıralaması nedir? Hangisiyle izlemeliyim?
  4. X animesini izledim ancak bunun başka Sezonu, Filmleri, OVA ve Special (Özel Bölümleri) de var mı?
Bu sorular izlediğiniz anime sayısı arttıkça sizi ciddi manada çileden çıkarabilecek bir sorun haline gelebilir. Technopat Sosyalde bile bunlarla alakalı bir çok konu açılıyor. Anime tartışma konularının hepsinde en az 3-4 defa bunlara benzer mesajlar geliyor.

Örneğin Fate serisini izlemek istiyorsunuz ancak 04.10.2020 tarihi itibariyle Fate serisi ile alakalı toplam 47 adet TV serisi + Film + OVA (ONA, OAD) bölümleri + Special'ler (Özel Bölümler) bulunuyor. "Bunları izleme sırası nedir? Hangileri ana serilerle bağlantılı? Hangisi önce çıktı? Yeni sezonları çıkacak mı?" VS. gibi bir çok soruyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu soruların arasında kaybolmanız seriyi izleme isteğinizin gitmesine, Anime keyfinizin baltalanmasına neden olabilir. Bu soruları sormadan doğrudan bir tanesinden başlarsanız da çok fazla şey kaçırabilirsiniz ve sonuç olarak ne izlediğinizi bile anlamadan ekrana boş boş bakarak vaktinizi tüketebilirsiniz. Veyahut ileriki hikayelerden başlayıp Spoiler yiyebilirsiniz. Eğer internete X serisi Watch Order diye aratırsanız da Reddit gibi yerlerde sıralama çıkıyor ancak orada sadece ana serilerden bahsediliyor. Special, OVA ve alternatif bölümlerden çoğunlukla bahsedilmiyor. Bu yüzden izlerken bir sürü kısmı atlayabiliyorsunuz. Ayrıca Reddit gibi yerler İngilizce olduğundan, İngilizce bilmeyen birisi hiç bir şey bulamayabiliyor.

İşte burada Chiaki adlı site devreye giriyor. 2., 3. ve 4. soruları tek seferde cevaplıyor bu site. Bir seriye başlamadan önce izleme sırasını bulmak için internette uzun bir süre boyunca arama yapmanıza gerek yok. Sitenin linki şu şekilde : chiaki.site

Siteye girdiğinizde karşınıza 4 adet seçenek çıkıyor.

37.png


İlk olarak Watch Order kısmından bahsedeyim. Bu kısım omuzlarınızdan büyük bir yük kaldırıyor açıkcası :)

11.png


Watch Order'a tıkladığınızda karşınıza böyle bir yer geliyor. Buraya izleme, çıkış sırasını bulmak istediğiniz seriyi yazabilirsiniz. Örneğin Violet Evergarden adlı Animeninkine bakalım :

12.png


İşte bu şekilde çıkış sırasına göre sıralanmış bir biçimde Violet Evergarden ile alakalı bütün diziler ve filmler çıktı. Bu site MyAnimeList (Kısaltılmışı MAL) ile doğrudan bağlantılı şekilde çalışıyor. Yan tarafta o serinin MAL'da aldığı puan, oylama yapan kişi sayısı ve MAL linki çıkıyor. Tıklayınca doğrudan Animenin MyAnimeList sayfasına yönlendiriyor. Ancak MAL'le bağlantılı olmasının en büyük artısı şu : MyAnimeList çok büyük bir site. Anime'ler resmi olarak onaylandığı anda direk MyAnimeList'e eklenir. Aradığınız her Animeyi, filmini, OVA'larını MAL'da bulabilirsiniz. 400'e yakın Anime izlemiş birisi olarak MyAnimeList'te daha bir sefer bile aradığımı bulamadığım, eksik girilmiş bir seri olmadı. Bu yüzden doğal olarak Chiaki.site'nin de yanılma şansı yok. Eğer yeni sezonu çıktıysa mutlaka Chiaki.site'de ve MAL'da görürsünüz. Eğer yoksa resmi olarak onaylanmamış demektir.

Bu arada isterseniz liste yerine TimeLine şeklinde de görüntüleyebiliyorsunuz :

13.png


Çubuklar çıkış/bitiş tarihini ve ne kadar süre boyunca yayınlandığını gösteriyor. TV serileri haftalık olarak 1 bölüm yayınlandığından serinin bütün bölümlerinin yayınlanması 2-3 ay veya daha fazla sürmesi normal. Filmler ise çıkıyor ve bitiyor. Bu yüzden çubuk sadece çıktığı tarihi gösteriyor.

Violet Evergarden kısa bir seri olduğu için Fate serisini de örnek olarak bırakayım şuraya :

14.png
15.png
16.png
17.png
18.png
19.png
20.png
21.png
22.png


Fark ettiğiniz üzere farklı stüdyolar olması falan önemli değil. Fate ile alakalı bütün her şeyi eksiksiz karşınıza çıkarıyor. TV serilerini, filmlerini, OVA bölümlerini, Special bölümlerini... Eksik hiç bir şey bırakmıyor.

Ama sadece bu kadarla bitmiyor tabii. Şu ana kadar sadece çıkış sırasına kadar sıralamasını gösterdim. Ancak eğer isterseniz üzerine tıkladığınızda hikaye sıralamasını da gösteriyor. Sadece hikaye sıralamasını da değil alternatif evrenleri, yan hikayeleri de gösteriyor. :

23.png


Örneğin High School DxD'nin üzerine tıkladım (SELECTED) ve High School DxD OVA'yı SEQUEL (Devamı) olarak gösteriyor. Special (Özel Bölümü) ise SIDE STORY (Yan hikaye) olarak gösteriyor. OVA bölümüne tıklarsam da :

24.png


2. sezonu SEQUEL (Yani Devamı), 1. sezonu ise PREQUEL (Öncesi Niteliğinde) şeklinde gösteriyor. 3. sezon olan Born'a tıklayınca da aynı şekilde Sequel ve Prequel olarak hikaye sıralamasını gösteriyor.

25.png


Örneğin hikaye sıralaması çok karışık olan Fate'den örnek vereyim yine.

27.png


Fate serisi biliyorsunuz 3 rotadan oluşuyor. Fate/Stay Night(2006) 1. rota, Fate/Stay Night Unlimited Blade Works(2011 Filmi, 2015 TV serisi) 2. rota ve Fate/Stay Night Heaven's Feel(3 filmi var 2017, 2019, 2020) 3. rota oluyor. Hepsi aynı zaman aralığında geçiyor ancak olaylar farklı şekilde gelişiyor. Bir de bu 3 rotanın ortak olarak öncesi olan Fate/Zero var. Ben bütün rotalara Prequel niteliğinde olan Fate/Zero 2nd Season (2. Sezon) tıkladım. Gördüğünüz gibi Fate/Zero 1. sezonu Prequel olarak işaretlendi. Devamı olan Fate/Stay Night (2006) ise Sequel olarak işaretlendi. Special bölümleri ise Side Story olarak işaretlendi.

26.png


Fate/Stay Night (2006) yani 1. rotayı seçtiğimde Fate/Zero 2nd Season(2. sezon) hikayeye Prequel olarak işaretlendi. 2. rota olan Fate/Stay Night Unlimited Blade Works ise Alternative Version (Alternatif Versiyon/Rota) olarak işaretlendi.

Şimdi sırada Chiaki.site'nin bir diğer özelliği olan Sequel Locator'a geçelim. Bu kısım sizin MyAnimeList'iniz ile bağlantılı. Yani MyAnimeList kullanmıyorsanız (Şiddetle kullanmanızı tavsiye ederim) burayı atlayabilirsiniz.

Sequel Locator'a tıkladığınızda karşınıza şöyle bir yer geliyor :
28.png


Burada önce MyAnimeList hesabınızı bağlamanız gerekiyor. Ben bağlayıp size göstereyim :

29.png


Burada istediğiniz kutucukları işaretleyip ayar çekebiliyorsunuz. Önce bu bölümün ne işe yaradığını göstereyim, ayarlara sonra tekrar bakalım. Ben kendi istediğim kutcukları işaretleyerek Search butonuna bastım :

30.png


Gördüğünüz gibi böyle bir liste çıktı karşıma. Bu nedir peki?

Siz hesabınızı bağladığınızda Chiaki.site sizin MyAnimeList'teki Anime listenize erişiyor. Search butonuna bastığınızda sizin listenizde eksik olan bölümleri gösteriyor. Örneğin Nisekoi adlı Anime'nin birinci ve ikinci sezonları listemde varmış ancak OVA bölümlerini listeme eklememişim yani izlemeyi unutmuşum. Bana bunların listemde olmadığını hatırlatıyor. Aynı şekilde Noblesse adlı Animenin yeni sezonunu Plan to Watch (İzlenecekler) listeme eklemişim ancak OVA ve ONA bölümleri listemde yokmuş.

Bu sayede MyAnimeList'teki bütün Anime'leri tek tek Chiaki'nin Watch Order kısmına yazıp "Bunun yan serisini izledim mi? Bunda eksik var mı? Hangi serinin hangi bölümlerini kaçırmışım?" diye tek tek aratmanız gerekmiyor. Benim gibi 400 tane Anime'ye sahip uzuuunca bir listeniz varsa hayat kurtarıcı olabiliyor açıkcası.

Ayarlara tekrar döneceğimizi söylemiştim. O ayarlar da şu işe yarıyor :

28.png


Örneğin "Search For" kısmında diyorsun ki ONA ve Music'leri gösterme, o da Sequel Locator kısmında o bölümleri göstermiyor.
Veya "Include Related Titles for Shows Which I Rated" kısmında "5 or Higher" seçeneğini seçiyorsun, o da sana Sequel Locator kısmında sadece 5 veya daha yüksek puan verdiğin Anime'leri gösteriyor.
"Air Period Between" kısmına 2 tarih giriyorsun. O da o iki tarih arasında yayınlanan Anime'leri Sequal Locator kısmında gösteriyor.
"Exclude Hentai" butonu +18 düzeyde Cinsellik içeren serileri göstermemesini sağlıyor.
"Exclude Shows With Duration Shorter Than 3 Minutes" kısmı her bölümü 3 dakikadan kısa olan serileri göstermemesini sağlıyor. (Evet böyle seriler de var ve ben de izliyorum)


Sequel Locator kısmını da bitirdiğimize göre son 2 başlığa geçebiliriz, Anime Quiz ve Discord Anime Quiz Bot.

Açıkcası burada çok da açıklanacak bir şey yok. İsminden de anlayacağınız üzere Animeler hakkında size Quiz yapıyor. Örneğin size bir karakterin resmini gösteriyor ve hangi seriden kim olduğunu bulmanızı istiyor. Rekabetçi veya Custom kurallara göre oynayabiliyorsunuz. Süre ve can var. Burayı kullanır mısınız bilmiyorum ama ara sıra 2 dakikalığına girip yapıyorum ben. Eğelenceli oluyor :D

Şimdiye kadar hep 2., 3. ve 4. soruların cevaplarını verdim. Ancak 1. soru olan " X animesini izledim, buna benzer anime önerileriniz var mı?" sorusunu cevaplamadım. O zaman sıra ona geldi :)

Şimdi diyelim ki High School DxD adlı Anime'yi izlediniz. Ama bütün seri bitti ve baştan başlamak yerine buna benzer başka bir Anime izlemek istediniz. İnternette veya YouTube'de dört dönüp aramanıza gerek yok. Önce MyAnimeList.net adlı siteye giriyorsunuz.

32.png


Sağ üst kısımdaki arama barına High School DxD yazıyorsunuz :

36.png


Ve karşınıza High School DxD'nin bütün bölümleri çıkıyor. Ancak Recommendations kısmını düzgün kullanabilmek için ana serilere ve mümkünse birinci sezonlara bakmanızı öneririm. Ben de ilk sezon olan High School DxD'ye tıkladım. Anime'nin sayfası geliyor şu şekilde :

33.png


Burada Recommendations kısmına tıklıyorsunuz :

34.png

35.png


Ve ta ta ta taaaammmmm... Karşınızda bu seriye benzer özellikte olan bütün Anime'ler çıkıyor. Elbette bu önerileri başka insanlar yapıyor. Örneğin Dakara Boku wa, H ga Dekinai. adlı Animeyi tam 55 kişi High School DxD'ye benzer diyerek önermiş. Elbette açıklama da yapmışlar. Eğer İngilizceniz varsa bu açıklamaları okumanızı öneririm. Çok güzel açıklamalar oluyor ve bir seriyi bitirdikten sonra benzer ne var diye ararken burası çok yardımcı oluyor. Zaten YouTube'daki kanallar ve Anime siteleri de benzer Anime önerilerini buraya bakıp yapıyorlar. Eğer İngilizceniz yoksa burada önerilen serileri internette Türkçe inceleme şeklinde aratıp bakabilirsiniz.

Not : Ben de High School DxD'yi bitirdikten sonra High School of the Dead hariç bu sayfadaki bütün Anime'leri izledim. Ve önerilenlerin isabetli olduğunu söyleyebilirim. Elbette birebir aynı Anime'yi bulamazsınız bu imkansız ancak en benzerleri çok büyük çoğunlukla burada olur.

Böylece incelememizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Biliyorum biraz uzun oldu ancak Anime severler bir defa burayı okuduktan sonra gerçekten bir çok çileden kurtulmuş olacaksınız. En azından benim için böyle oldu. İnternette Chiaki.site ile alakalı bilgi yok maalesef. Ve ben de şans eseri denk gelmiştim. Benim yaşadığım zorlukları yaşamayın diye buraya böyle bir rehber açayım dedim.

Eğer aranızda düzenli MyAnimeList kullanan varsa MyAnimeList üzerinden arkadaş ekleyebilirim.
 

Dosya Ekleri

  • 10.png
    10.png
    69,2 KB · Görüntüleme: 245
  • 31.png
    31.png
    74,1 KB · Görüntüleme: 260
Son düzenleme:
Uzunca yazmışsın, eline sağlık. Ben bir animeye başlayacağım zaman önce MyAnimeList'den bakıp devam sezonlarını ve OVA bölümlerini komple indirip izlediğimden Chiaki'ye gerek kalmıyor. Hatta o siteyi bu konuda yeni öğrendim :D
 
@Sylveon @Cengizci @Uchiha Shisui @Shuichi Tatsuo @skyyy @kino @Shimada Sensei @nemo @Maedhros19 @bury me deep inside @Mithat Berhan @Yamete Kudasai @Aznable @Freax @efedesu @PanzerTR @Darqx @Yağız.E @Smith @BayEgo @honigstein @Mithat Berhan @ragnarock492 @MayCrasH @Jotaro Kujo @ZimbabveliKahin @Arsenik @dreamybull @Silinen üye @Oinsan @Cruslan @BenGeriDöndüm @UluElusa @Nakerosu @misaa @MehmetSengul @Gripen @272054 @Yunus Emre Mollaoğlu @Ali Murat Ercan

Uzunca yazmışsın, eline sağlık. Ben bir animeye başlayacağım zaman önce MyAnimeList'den bakıp devam sezonlarını ve OVA bölümlerini komple indirip izlediğimden Chiaki'ye gerek kalmıyor. Hatta o siteyi bu konuda yeni öğrendim :D

MyAnimeList'te Anime sayfasının altındaki kısmı diyorsunuz. Biliyorum orayı ancak Fate gibi bir seriyi oradan öğrenmeye çalışın bakalım o zaman ne olacak 😂
 
Elinize sağlık. İşe yarar bir konu.
Merhaba Anime/Manga bölümündeki arkadaşlarım. Başlıkta da yazdığım üzere Anime izleyenlerin tam anlamıyla "HAYATLARINI KURTARACAK" 2 adet site ve birden çok özellikle karşınızdayım.

Bu başlığın size ne katacağını 4 örnekle açıklayarak yazıma başlayayım :
  1. X animesini izledim, buna benzer anime önerileriniz var mı?
  2. X animesini bitirdim yeni sezonu çıktı mı? Çıkacak mı?
  3. X animesinin izleme sırası (İngilizcesi Watch Order) nedir? Hikayenin kronolojik sıralaması nedir? Hangisiyle izlemeliyim?
  4. X animesini izledim ancak bunun başka Sezonu, Filmleri, OVA ve Special (Özel Bölümleri) de var mı?
Bu sorular izlediğiniz anime sayısı arttıkça sizi ciddi manada çileden çıkarabilecek bir sorun haline gelebilir. Technopat Sosyalde bile bunlarla alakalı bir çok konu açılıyor. Anime tartışma konularının hepsinde en az 3-4 defa bunlara benzer mesajlar geliyor.

Örneğin Fate serisini izlemek istiyorsunuz ancak 04.10.2020 tarihi itibariyle Fate serisi ile alakalı toplam 47 adet TV serisi + Film + OVA (ONA, OAD) bölümleri + Special'ler (Özel Bölümler) bulunuyor. "Bunları izleme sırası nedir? Hangileri ana serilerle bağlantılı? Hangisi önce çıktı? Yeni sezonları çıkacak mı?" VS. gibi bir çok soruyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu soruların arasında kaybolmanız seriyi izleme isteğinizin gitmesine, Anime keyfinizin baltalanmasına neden olabilir. Bu soruları sormadan doğrudan bir tanesinden başlarsanız da çok fazla şey kaçırabilirsiniz ve sonuç olarak ne izlediğinizi bile anlamadan ekrana boş boş bakarak vaktinizi tüketebilirsiniz. Veyahut ileriki hikayelerden başlayıp Spoiler yiyebilirsiniz. Eğer internete X serisi Watch Order diye aratırsanız da Reddit gibi yerlerde sıralama çıkıyor ancak orada sadece ana serilerden bahsediliyor. Special, OVA ve alternatif bölümlerden çoğunlukla bahsedilmiyor. Bu yüzden izlerken bir sürü kısmı atlayabiliyorsunuz. Ayrıca Reddit gibi yerler İngilizce olduğundan, İngilizce bilmeyen birisi hiç bir şey bulamayabiliyor.

İşte burada Chiaki adlı site devreye giriyor. 2., 3. ve 4. soruları tek seferde cevaplıyor bu site. Bir seriye başlamadan önce izleme sırasını bulmak için internette uzun bir süre boyunca arama yapmanıza gerek yok. Sitenin linki şu şekilde : chiaki.site

Siteye girdiğinizde karşınıza 4 adet seçenek çıkıyor.

Eki Görüntüle 690105

İlk olarak Watch Order kısmından bahsedeyim. Bu kısım omuzlarınızdan büyük bir yük kaldırıyor açıkcası :)

Eki Görüntüle 689952

Watch Order'a tıkladığınızda karşınıza böyle bir yer geliyor. Buraya izleme, çıkış sırasını bulmak istediğiniz seriyi yazabilirsiniz. Örneğin Violet Evergarden adlı Animeninkine bakalım :

Eki Görüntüle 689956

İşte bu şekilde çıkış sırasına göre sıralanmış bir biçimde Violet Evergarden ile alakalı bütün diziler ve filmler çıktı. Bu site MyAnimeList (Kısaltılmışı MAL) ile doğrudan bağlantılı şekilde çalışıyor. Yan tarafta o serinin MAL'da aldığı puan, oylama yapan kişi sayısı ve MAL linki çıkıyor. Tıklayınca doğrudan Animenin MyAnimeList sayfasına yönlendiriyor. Ancak MAL'le bağlantılı olmasının en büyük artısı şu : MyAnimeList çok büyük bir site. Anime'ler resmi olarak onaylandığı anda direk MyAnimeList'e eklenir. Aradığınız her Animeyi, filmini, OVA'larını MAL'da bulabilirsiniz. 400'e yakın Anime izlemiş birisi olarak MyAnimeList'te daha bir sefer bile aradığımı bulamadığım, eksik girilmiş bir seri olmadı. Bu yüzden doğal olarak Chiaki.site'nin de yanılma şansı yok. Eğer yeni sezonu çıktıysa mutlaka Chiaki.site'de ve MAL'da görürsünüz. Eğer yoksa resmi olarak onaylanmamış demektir.

Bu arada isterseniz liste yerine TimeLine şeklinde de görüntüleyebiliyorsunuz :

Eki Görüntüle 689960

Çubuklar çıkış/bitiş tarihini ve ne kadar süre boyunca yayınlandığını gösteriyor. TV serileri haftalık olarak 1 bölüm yayınlandığından serinin bütün bölümlerinin yayınlanması 2-3 ay veya daha fazla sürmesi normal. Filmler ise çıkıyor ve bitiyor. Bu yüzden çubuk sadece çıktığı tarihi gösteriyor.

Violet Evergarden kısa bir seri olduğu için Fate serisini de örnek olarak bırakayım şuraya :

Eki Görüntüle 689985Eki Görüntüle 689986Eki Görüntüle 689987Eki Görüntüle 689988Eki Görüntüle 689989Eki Görüntüle 689990Eki Görüntüle 689991Eki Görüntüle 689992Eki Görüntüle 689993

Fark ettiğiniz üzere farklı stüdyolar olması falan önemli değil. Fate ile alakalı bütün her şeyi eksiksiz karşınıza çıkarıyor. TV serilerini, filmlerini, OVA bölümlerini, Special bölümlerini... Eksik hiç bir şey bırakmıyor.

Ama sadece bu kadarla bitmiyor tabii. Şu ana kadar sadece çıkış sırasına kadar sıralamasını gösterdim. Ancak eğer isterseniz üzerine tıkladığınızda hikaye sıralamasını da gösteriyor. Sadece hikaye sıralamasını da değil alternatif evrenleri, yan hikayeleri de gösteriyor. :

Eki Görüntüle 690000

Örneğin High School DxD'nin üzerine tıkladım (SELECTED) ve High School DxD OVA'yı SEQUEL (Devamı) olarak gösteriyor. Special (Özel Bölümü) ise SIDE STORY (Yan hikaye) olarak gösteriyor. OVA bölümüne tıklarsam da :

Eki Görüntüle 690002

2. sezonu SEQUEL (Yani Devamı), 1. sezonu ise PREQUEL (Öncesi Niteliğinde) şeklinde gösteriyor. 3. sezon olan Born'a tıklayınca da aynı şekilde Sequel ve Prequel olarak hikaye sıralamasını gösteriyor.

Eki Görüntüle 690006

Örneğin hikaye sıralaması çok karışık olan Fate'den örnek vereyim yine.

Eki Görüntüle 690015

Fate serisi biliyorsunuz 3 rotadan oluşuyor. Fate/Stay Night(2006) 1. rota, Fate/Stay Night Unlimited Blade Works(2011 Filmi, 2015 TV serisi) 2. rota ve Fate/Stay Night Heaven's Feel(3 filmi var 2017, 2019, 2020) 3. rota oluyor. Hepsi aynı zaman aralığında geçiyor ancak olaylar farklı şekilde gelişiyor. Bir de bu 3 rotanın ortak olarak öncesi olan Fate/Zero var. Ben bütün rotalara Prequel niteliğinde olan Fate/Zero 2nd Season (2. Sezon) tıkladım. Gördüğünüz gibi Fate/Zero 1. sezonu Prequel olarak işaretlendi. Devamı olan Fate/Stay Night (2006) ise Sequel olarak işaretlendi. Special bölümleri ise Side Story olarak işaretlendi.

Eki Görüntüle 690019

Fate/Stay Night (2006) yani 1. rotayı seçtiğimde Fate/Zero 2nd Season(2. sezon) hikayeye Prequel olarak işaretlendi. 2. rota olan Fate/Stay Night Unlimited Blade Works ise Alternative Version (Alternatif Versiyon/Rota) olarak işaretlendi.

Şimdi sırada Chiaki.site'nin bir diğer özelliği olan Sequel Locator'a geçelim. Bu kısım sizin MyAnimeList'iniz ile bağlantılı. Yani MyAnimeList kullanmıyorsanız (Şiddetle kullanmanızı tavsiye ederim) burayı atlayabilirsiniz.

Sequel Locator'a tıkladığınızda karşınıza şöyle bir yer geliyor :
Eki Görüntüle 690028

Burada önce MyAnimeList hesabınızı bağlamanız gerekiyor. Ben bağlayıp size göstereyim :

Eki Görüntüle 690030

Burada istediğiniz kutucukları işaretleyip ayar çekebiliyorsunuz. Önce bu bölümün ne işe yaradığını göstereyim, ayarlara sonra tekrar bakalım. Ben kendi istediğim kutcukları işaretleyerek Search butonuna bastım :

Eki Görüntüle 690034

Gördüğünüz gibi böyle bir liste çıktı karşıma. Bu nedir peki?

Siz hesabınızı bağladığınızda Chiaki.site sizin MyAnimeList'teki Anime listenize erişiyor. Search butonuna bastığınızda sizin listenizde eksik olan bölümleri gösteriyor. Örneğin Nisekoi adlı Anime'nin birinci ve ikinci sezonları listemde varmış ancak OVA bölümlerini listeme eklememişim yani izlemeyi unutmuşum. Bana bunların listemde olmadığını hatırlatıyor. Aynı şekilde Noblesse adlı Animenin yeni sezonunu Plan to Watch (İzlenecekler) listeme eklemişim ancak OVA ve ONA bölümleri listemde yokmuş.

Bu sayede MyAnimeList'teki bütün Anime'leri tek tek Chiaki'nin Watch Order kısmına yazıp "Bunun yan serisini izledim mi? Bunda eksik var mı? Hangi serinin hangi bölümlerini kaçırmışım?" diye tek tek aratmanız gerekmiyor. Benim gibi 400 tane Anime'ye sahip uzuuunca bir listeniz varsa hayat kurtarıcı olabiliyor açıkcası.

Ayarlara tekrar döneceğimizi söylemiştim. O ayarlar da şu işe yarıyor :

Eki Görüntüle 690028

Örneğin "Search For" kısmında diyorsun ki ONA ve Music'leri gösterme, o da Sequel Locator kısmında o bölümleri göstermiyor.
Veya "Include Related Titles for Shows Which I Rated" kısmında "5 or Higher" seçeneğini seçiyorsun, o da sana Sequel Locator kısmında sadece 5 veya daha yüksek puan verdiğin Anime'leri gösteriyor.
"Air Period Between" kısmına 2 tarih giriyorsun. O da o iki tarih arasında yayınlanan Anime'leri Sequal Locator kısmında gösteriyor.
"Exclude Hentai" butonu +18 düzeyde Cinsellik içeren serileri göstermemesini sağlıyor.
"Exclude Shows With Duration Shorter Than 3 Minutes" kısmı her bölümü 3 dakikadan kısa olan serileri göstermemesini sağlıyor. (Evet böyle seriler de var ve ben de izliyorum)


Sequel Locator kısmını da bitirdiğimize göre son 2 başlığa geçebiliriz, Anime Quiz ve Discord Anime Quiz Bot.

Açıkcası burada çok da açıklanacak bir şey yok. İsminden de anlayacağınız üzere Animeler hakkında size Quiz yapıyor. Örneğin size bir karakterin resmini gösteriyor ve hangi seriden kim olduğunu bulmanızı istiyor. Rekabetçi veya Custom kurallara göre oynayabiliyorsunuz. Süre ve can var. Burayı kullanır mısınız bilmiyorum ama ara sıra 2 dakikalığına girip yapıyorum ben. Eğelenceli oluyor :D

Şimdiye kadar hep 2., 3. ve 4. soruların cevaplarını verdim. Ancak 1. soru olan " X animesini izledim, buna benzer anime önerileriniz var mı?" sorusunu cevaplamadım. O zaman sıra ona geldi :)

Şimdi diyelim ki High School DxD adlı Anime'yi izlediniz. Ama bütün seri bitti ve baştan başlamak yerine buna benzer başka bir Anime izlemek istediniz. İnternette veya YouTube'de dört dönüp aramanıza gerek yok. Önce MyAnimeList.net adlı siteye giriyorsunuz.

Eki Görüntüle 690065

Sağ üst kısımdaki arama barına High School DxD yazıyorsunuz :

Eki Görüntüle 690081

Ve karşınıza High School DxD'nin bütün bölümleri çıkıyor. Ancak Recommendations kısmını düzgün kullanabilmek için ana serilere ve mümkünse birinci sezonlara bakmanızı öneririm. Ben de ilk sezon olan High School DxD'ye tıkladım. Anime'nin sayfası geliyor şu şekilde :

Eki Görüntüle 690083

Burada Recommendations kısmına tıklıyorsunuz :

Eki Görüntüle 690085
Eki Görüntüle 690086

Ve ta ta ta taaaammmmm... Karşınızda bu seriye benzer özellikte olan bütün Anime'ler çıkıyor. Elbette bu önerileri başka insanlar yapıyor. Örneğin Dakara Boku wa, H ga Dekinai. adlı Animeyi tam 55 kişi High School DxD'ye benzer diyerek önermiş. Elbette açıklama da yapmışlar. Eğer İngilizceniz varsa bu açıklamaları okumanızı öneririm. Çok güzel açıklamalar oluyor ve bir seriyi bitirdikten sonra benzer ne var diye ararken burası çok yardımcı oluyor. Zaten YouTube'daki kanallar ve Anime siteleri de benzer Anime önerilerini buraya bakıp yapıyorlar. Eğer İngilizceniz yoksa burada önerilen serileri internette Türkçe inceleme şeklinde aratıp bakabilirsiniz.

Not : Ben de High School DxD'yi bitirdikten sonra High School of the Dead hariç bu sayfadaki bütün Anime'leri izledim. Ve önerilenlerin isabetli olduğunu söyleyebilirim. Elbette birebir aynı Anime'yi bulamazsınız bu imkansız ancak en benzerleri çok büyük çoğunlukla burada olur.

Böylece incelememizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Biliyorum biraz uzun oldu ancak Anime severler bir defa burayı okuduktan sonra gerçekten bir çok çileden kurtulmuş olacaksınız. En azından benim için böyle oldu. İnternette Chiaki.site ile alakalı bilgi yok maalesef. Ve ben de şans eseri denk gelmiştim. Benim yaşadığım zorlukları yaşamayın diye buraya böyle bir rehber açayım dedim.

Eğer aranızda düzenli MyAnimeList kullanan varsa MyAnimeList üzerinden arkadaş ekleyebilirim.
Bu arada High School DxD 5.sezon ne zaman çıkacak bilgin var mı?(Seriyi özledim.)
 
Anime izlemeye başladıktan sonra kendi kendime keşfettiğim MyAnimeList sitesi ve sitedeki öneriler, benzer animeler, diğer sezonlar gibi bilgileri de kendim siteyi karıştırırken bulmuştum. İnsan azıcık merak edip araştırsa görür bu tarz hayatı kolaylaştıran özellikleri ama ülkede anime izleyen camianın büyük çoğunun bundan haberi yok. Bu forumda bile anime adı yazan ve ona benzer anime önerisi isteyen kişilere o siteye girip öneriler kısmına bakmasını defalarca tavsiye etmişliğim vardır.
 

Geri
Yukarı