Ankastre, İç Teçhizat, Kablo Kalitesine Bağlı Hız Sorunu

Echooz

Megapat
Yer
Çerkezköy
Daha fazla  
Meslek
Endüstri Mühendisi
Merhabalar, konu başlığını tam seçemedim çünkü sorunu tam olarak bende anlayamadım.

22 Ay 11 gündür TürkTelekom abonesiyim. 20 gün önce taşındım ve sorunlu(!) bir şekilde nakil işlemimi gerçekleştirdim. Bulunduğum konumun alt yapısı ADSL hattı destekliyor. Bina 1980 yapımı ve her daireye ankastreden bina içinden değilde bina dışından hat gidiyor. Nakil işlemi sırasında yaşadığım sorunlar sebebi ile elektrikçi çağırdım. Ankastreden eve yeni hat çekmeye gerek olmadığını, ankastreden daireye (dışarıdan, balkondan) çekilen kablonun hızı etkilemeyeceği söyledi. 8 gündür sabit 3.3-3.5 Mbit hız alıyorum. Çağrı merkezi ile defalarca görüştüm. Sistemden hızımı güncelledi, değişen bir şey olmadı. Arıza kaydı oluşturdum(onlara pek güvenmiyorum çünkü nakil işlemine gelen ekip üyeleri +50 yaşındaydı ve ankastreye işaretleme yaparken aynı kabloyu üst üste basmışlar sağ olsunlar. Bu yüzden gelen(!) ekibin kontrol bile yapmadan sorun ankastrede demesi üzerine ücret karşılığı "ELİT Hizmet" almak durumunda kaldım.) santralden kontrol yapıp arızanın ankastrede olduğunu söylediler. Dilersem ELİT Hizmet alabileceğimi ve bunun dışında yapabilecekleri bir şey olmadığını beyan ettiler. 55 gün taahhüt sürem var. Merak ettiğim şeyler şu;

1- Ankastrenin eski olması(Bina yaşı 37- ankastre yaşı bilinmiyor ama 20x15 boyutunda bir plastik kutu ve oldukça yıpranmış) hızımı etkiler mi? ELİT hizmet ekibi çağırıp ankastre çıkışında ve eve gelen hattın ucunda hız testleri yaptırmam mı lazım?

2- Ankastreden eve gelen telefon kablosunun eski olması( ince ince birden fazla bakır telin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir bakır tel değilde, 2 adet bakır tel), yıpranmış olması hızımı etkiler mi?(Sabit telefon kablosu RJ-11 soket)

Son olarak ta taahhütümün bitmesine 55 gün var. SüperOnline, Isparta da verimli ve etkin olarak çalışıyor ve çevremdekiler memnun. SüperOnline'a geçiş yapmak mantıklı mı? İndirimli fiyat tarifem bittiği için ya TürkTelekom ile olan sözleşmemi yenileyip taahhütümü yenileyeceğim yada başka bir iss'ye geçeceğim. SüperOnline geçsem aynı sorun devam edecektir eğer sorun bina veya teçhizat ile alakalıysa, SüperOnline'nin arıza ekipleri TürkTelekom'cular gibi umursamaz mı davranır, yoksa altyapı TürkTelekom'un olduğu için topu TürkTelekom'a mı atarlar ?

(Balkondan gelen kablo ile modeme bağladığım kablo 50 cm uzunlukta ve hasarsız. Modeme giren ucu RJ11 soket takılı , hatta bağlanan kısmı soketli değil direkt bakır tellerin birbirine sarılmasıyla bağlı, evin teçhizatına bağlama gereği duymadı elektrikçi.)

(Not 2: Forumda diğer konulara bakarken ankastrenin fotoğraflarıyla kendiminkini kıyasladım. Fazla bir fark yok. Amma ve lakin yılların verdiğini bir eskimişlik var :) )

Son düzenleyen: Moderatör:
Ankastre fazla etkilemez de kablo yıpranmış sa bu fazlasıyla etkiler. Türknet tahaaütsüz internet veriyi 70 TL ( yanlis hatirlamiyorsam) AKK siz fiber onu deneye bilirsin. Son olarak sen hangi firmadan alanda kampına %80 turktelekom dan gelirler o bakıyor bu işlere ama merak etme sana kendi müşterilerine gostermedikleri ilgiyi gösteriler nede olsa senin internet sağlayıcın arkanda durur.
Eğer ankastre de sorun varsa onun değişmesi lazımsa olacağını hic sanmıyorum o ankastre denen şeyi bozmak yakmak demek veya baglayamamak nede olsa, sorun varsa kablodadır. Ankastreden eve giden kabloyu değiştirmek fazla masraftutmaz ama ankastreye gelen kablo arızalı ise zaten o vergilerle çekildi bilmem anlatabildim mi.

Gayet açık anladım, 15 gün içinde en az 10-11 defa çağrı merkeziyle görüştüm tabiri caiz ise , ..lemiyor bile. Üstüne üstlük ücretsiz verilen hizmeti faturaya aktarmışlar bugün aradım siz haklısınız ücret ödememeniz gerekiyor diyor ama faturaya dahil ediyorlar. Bulunduğum il ve oturduğum konum sebebiyle fiber altyapı alamıyorum. Hafta içi kendim hat çekeceğim, dediğin gibi metresini 50 kuruştan satıyorlar telefon kablosunun bir masrafı yok fazla. Yarında iss'mi değiştireceğim. Ve son bir şey daha yazdığından anladığım kadarıyla ankastrede bir arıza olsa net olmaz, kablonun eskiliğinden kaynaklanan bir problem olduğunu çıkardım, doğru mu anlamışım?

Not: Az önce ankastre bağlantısını söküp yeniden taktım, ankastrede gevşek duruyor, TürkTelekom'un işaretleme yaptığı kabloyla, ankastreden daireye gelen kablonun kalınlıkları farklı çok az da olsa farklı ve benim kablayu 2 kere çevirmem ile koptu. Ankastreye tutturabilmem için iki kabloyu birbirine sararak kalınlaştırdım ve öyle oturttum.

Son düzenleme:
Cevap vermek için facebook'dan bağlandım. Kullandım hesap imla hataları yüzünden bir gün yasak yedi de.
O kabloları başkaları ile dolama onların her birinin ayrı ip si olması lazım sana ayırdıkları harici kullanma. Sana ayırdıklarının biri download diğeri upload için. İnşallah bir tane daha ban yemem .
Not: Evet o ankastre bozuk olursa sana internet gelmez.

Cevap vermek için facebook'dan bağlandım. Kullandım hesap imla hataları yüzünden bir gün yasak yedi de.
O kabloları başkaları ile dolama onların her birinin ayrı ip si olması lazım sana ayırdıkları harici kullanma. Sana ayırdıklarının biri download diğeri upload için. İnşallah bir tane daha ban yemem .
Not: Evet o ankastre bozuk olursa sana internet gelmez.

Yok kendi hattımı biliyorum, orta satır 4 numaralı slot benim hattım. Yer karıştırma gibi bir durum söz konusu değil, soketli yapı kullanmadığım içinde karıştırma olacağını sanmıyorum zaten telefon kablosundan 2 tane renk seçtim diğerlerini iptal ettim. Ankastrede tırnaklı yapı olduğu için, benim evden ankastreye gelen kablonun bakır telleri ince kalıyor ve ankastreye sıkışmıyor, o yüzden bağlantı sağlam olmuyor. Bende yukarıdaki kabloda olduğu gibi ankastreye gelen kablonun diğer kablolarını iptal ettim seçtiğim renklerinin ucundaki tele resimde aşağıda bulunan beyaz telin ucundaki gibi biraz bakır tel dolayarak ankastreye oturmasını sağladım. Farklı slotlara bağlantı yapacak kadar bilgisiz bir işe girişmem zaten, Isparta da yaşayan Ispartalılar ile uğraşılmaz mazallah.

Hızım da bir değişme yok,hafta içinde vakit bulabilirsem aşağı üçlü priz çekip modemin kutusundan çıkan 1 metrelik bağlantı kablosunu direkt ankastreye bağlayacağım modemi orada kurup, hız testi yapacağım. Sorun ankastreden eve gelen kabloda ise hızımın 3.5 mbit ten yüksek çıkması lazım :) yok hala problem devam ederse kendi müşterisine gram önem vermeyen TürkTelekom ekiplerine seve seve ödeme yaparak ücretli hizmet almaktan başka yapacak bir şey gelmiyor şuanlık aklıma.

Modem arayüzü değerlerim;

Kod:
============================================================================
    ADSL Training Status:   Showtime
                    Mode:   ADSL2+
            Traffic Type:   ATM Mode
             Link Uptime:   0 day: 5 hours: 24 minutes
       ADSL Port Details       Upstream         Downstream
               Line Rate:      0.807 Mbps        4.128 Mbps
    Actual Net Data Rate:      0.797 Mbps        4.096 Mbps
          Trellis Coding:         ON                ON
              SNR Margin:       20.4 dB           31.9 dB
            Actual Delay:          0 ms              0 ms
          Transmit Power:       12.1 dBm          19.2 dBm
           Receive Power:        4.7 dBm           4.7 dBm
              Actual INP:        0.0 symbols       0.0 symbols
       Total Attenuation:        8.2 dB           11.5 dB
Attainable Net Data Rate:      1.181 Mbps       19.440 Mbps

Hayırlısı ne diyim. 55 gün kalmış yazmıştın zaten az daha sabır başka internet sağlıycıya geçersin. Bazı internet sağlıycıların taahütün bir kısmını biz öderiz tarzı kampanyaları vardı, istersen onlara az bak.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı