Anksiyete bozukluğu nasıl aşılabilir, kontrol altına alınabilir?

Zehn

Decapat
Daha fazla  
Anksiyete bozukluğum var, insan içinde rahat edemiyorum. Sosyal hayatım berbat durumda, insanlarla konuşurken zorlanıyorum. Bazen kalabalık bir yerde yürürken bile stres yapıp panikliyorum, işimi aceleyle halledip kaçıyorum.

Sürekli psikiyatriye gidiyorum, 3-4 kere ilaç değiştirdim ama hiçbir faydasını görmedim. Psikoloğu da denedim; seansı 2 bin lira olana birkaç ay gittim ama ondan da fayda alamadım. Daha iyi birine gitmeye maddi durumum el vermiyor (seansları 4 bin lira olmuş), devlette de randevu bulmak imkansız, 8 aya gün veriyorlar.

Mevcut durumda ne yapabilirim hiçbir fikrim yok. Daha önce bu süreci yaşamış, nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda tavsiye verebilecek birisi var mı?

Anksiyetem olmasa da zamanında benim de toplum içinde az da olsa kaygım oluyordu. Ben yemek yerken birileri bana bakıyormuş gibi hissedip öyle yemeye çalışıyordum, yürürken keza öyle... Şimdi AVM'nin ortasında beygir gibi yiyorum ve kimse umurumda değil.
Sana tavsiyem bu kaygının yavaşça kendini zorlayarak üstüne git, hatta bunu ödev gibi düşün ve bu ödevi yap. Tanımadıklarınla konuşuyorken zorlanıyorsan mağazadaki satış personellerine ufak tefek sorular sor mesela, sonra esnafa iyi günler, kolay gelsin vb. şeyler, sonrasında sokakta tanımadıklarına saat sorabilirsin. Örnekler uzar gider, hangi konuda kaygılıysan kendini ona maruz bırakacaksın.
Bunları yapmak senin için ilk başta zor geliyorsa bile zamanla alışacaksındır.

Yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi kontrollü şekilde üzerine gitmeniz gerekiyor. Önce küçük adımlarla insanlarla iletişim kurun ve bunu bir ödev gibi görmek gerçekten etkili olacaktır. Zamanla alışınca iyice açılırsınız diye düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…