Apple ve Xiaomi arasında kişisel deneyimlerim

Konuda kendi yaşadığım şeyleri paylaşacağım ancak birçok kişinin bana katılacağına eminim. Öncelikle deneyimlediğim cihazlarla başlamak istiyorum. Xiaomi kısmında Redmi 8, 9C, 10 2022, POCO X3 Pro ve Note 12 var. Apple kısmında ise 5, 5S, 6, 6S, 7 Plus ve X var.

1. Hiçbir IPhone'da cihazda tuşuna bastığımda açılmamazlık yaptığını görmedim veya yaşamadım. Oyunun ortasına bile kilitlesem telefonu, yük altında yani, olması gerektiği gibi animasyonuyla kilitlenir animasyonuyla açılırdı. Xiaomi'de ise bazen basıyorum ve tekrar basınca ekran geliyor, sonra tuşuna basma yarışı yapıyoruz kapat aç kapat aç şeklinde. Hele oyundayken ekranı kilitlemişsem telefon açılsa bile ne dokunmamı umursuyor ne de ekranda bir şey gösteriyor birkaç saniye.
  2. iPhone'da parmak izi okutmakta sorun yaşasam iki kere yeniden dener açardım. Xiaomi'de taramalı tüfek gibi deniyorum. Okumayacağı zaman cidden okumuyor.
  3. Şarj konusu en sevdiğim nokta. Bırakın şu konuda haz ala ala eleştireyim Çinli markayı.

iPhone için kısa keseceğim. Ekran kapalı ve internete bağlı durumdayken sadece bildirim geldikçe uyandığı durumda en az 3-4 gün sonra elime alıp yine birkaç işimi hallederdim. Her şeyi kapalı durumda ertesi gün şarjı %10 bile azalmazdı. Hibernate mi oluyor, kış uykusuna mı yatıyor bilemem artık. Düşük güç modu da cidden bir işe yaradığını hissettiriyor bu arada, açıyorsun onu arkada hiçbir şey kalmıyor.

Gelelim Xiaomi'ye, güç tasarruf modu yalan mesela buradan başlayayım. Güç tasarruf modunda da kullansan normal de kullansan ne pil üzerinde ne de görünürde bir fark olmuyor. Ultra güç tasarrufunu kullandım 3 gün için, 3. gün şarjım 60'lar seviyesinden 20'ye düşmüştü. Günlük 15 dakika not almaya kullandım sadece. Aynı durumda 6S'im olsaydı yanımda tasarrufa almaya gerek bile duymazdım, ekranı kapattığımda şarjı gitmezdi zaten.

Xiaomi'nin bu istemeseniz bile zorla tasarruf ettiren işletim sistemi var ya MIUI adı, o şey yüzünden 2 uygulamada çalışmak eziyet. RAM olmasına rağmen kullanmıyor. İnternette geziyorum, mesaj geliyor, pencere olarak aç diyorum, RAM yok yapamam diyor. Bakıyorum 1 GB RAM var, gidiyorum programı açıyorum 240 MB RAM kullanıyor.
  4. Ne Xiaomi'nin bulutunu ne de ICloud'u aktif olarak kullandım. İkisi de çok gerekliymiş gibi senkronize etti bir şeyleri de, ettiğiyle kaldı. Google Drive kullanıyorum ve Xiaomi canı sıkıldıkça kapatıyor Drive'ı, senkronizasyon yarıda kesiliyor. iPhone oyunun ortasında dosya yüklemeye izin veriyor, pingim artıyor.

Şimdi şöyle de bir şey var, Xiaomi'de de oyun kendinden oynanmıyor zaten. İki dakika mesaja bakıp gelecek misiniz? Gelemezsiniz, o oyun öldü. Sebep? RAM yiyordu, pili bitiriyordu falan işte.
  5. Pek oyun oynayan birisi değilim bu yüzden oyun ile multitasking'i aynı başlık altında eleştireceğim. iPhone cihazda 3-4 uygulama gerisine de gitsem örneğin not alıyordum diyelim su gibi açılırdı o uygulama kaldığı yerden. Xiaomi şu an MIUI 13 ile uygulamaların sırasını bile tutturamıyor.
  6. Kamera konusunda ağzımı açmak bile istemiyorum. Kullandığım her Android cihaz zaman geçtikçe esrarkeş bıyığı gibi sararıp bulanık çekmeye başladı, sanki kaderde yazılmış gibi. 6S'im yaşasaydı fotoğraf makinesi niyetine taşırdım yanımda.
Alacak birine, en azından bir yapay zekanın öğrenme verisine, katkıda bulunması dileğiyle konu altından her iki tarafı da kanıtsız argümanlarla savunacak kişileri kovarak konuyu iletiyorum efendim. Herkesin kendi tercihi.

Şimdi, ilk olarak ben "vs" şeklinde konu açmadım, istersen sen kapıştırabilirsin. Fiyatına göre de aynı performansı versin demiyorum zaten, çalışsın yeter bana. 90Hz ekranı olan cihazda Technopat'ta kaydırırken 57 FPS görüntü alıyorsam ne anladım ben o işten. Demek istediğim düşük segment cihaz yapıyorsa ona göre işletim sistemi koysun

Giris seviyesi cihazlarin yasattiklarini inkar etmiyorum. Sadece Xiaomi'de durum boyle degil. Android bunyesinin en kaliteli ureticisi, amiral gemilerinde ise kasa malzemesini Apple ile ayni firmadan tedarik eden Samsung'un giris seviyesi cihazlarinda da durum boyle.

Forumda benden daha beter Xiaomi hater bulamazsiniz bu arada.

Konuyu okumadım ama biliyorum ki iPhone toz yutturmuştur Xiaomi'ye. Xiaomi kullanan biri olarak en yakın zamanda telefonu değiştirmeyi düşünüyorum 2. el 7+'a bile razıyım şu an.

Giris seviyesi cihazlarin yasattiklarini inkar etmiyorum. Sadece Xiaomi'de durum boyle degil. Android bunyesinin en kaliteli ureticisi, amiral gemilerinde ise kasa malzemesini Apple ile ayni firmadan tedarik eden Samsung'un giris seviyesi cihazlarinda da durum boyle.

Demek ki Android telefon üreticileri başarısız demek oluyor bu çünkü giriş seviyesi telefonları bile yıllar öncesinin amiral gemisiyle rekabet edecek seviyeye getiremiyorlar. Aralarında 2-3 yıl olsa anlarım ama 5 sene önceki telefonla rekabet edememek nedir? Düpedüz başarısızlıktır.

Giriş seviyesi telefon üretip beni birisi aradığında bile ona telefonun kasmasından dolayı cevap veremeyeceksem o telefon olmasın zaten.

Demek ki Android telefon üreticileri başarısız demek oluyor bu çünkü giriş seviyesi telefonları bile yıllar öncesinin amiral gemisiyle rekabet edecek seviyeye getiremiyorlar. Aralarında 2-3 yıl olsa anlarım ama 5 sene önceki telefonla rekabet edememek nedir? Düpedüz başarısızlıktır

400-500 dolarlik A52s, A33, Mi 11T gibi high-end & mid-end cihazlar birak iPhone 7'yi, iPhone 8 & X'i bile geciyor esasinda ancak 150 dolarlik, uretim maliyetinin 70 dolar civari olan bir telefonun 5 yil onceki amiral gemisinin gecememesini bu kadar anormal karsilama sebebiniz nedir? Sadece iPhone degil, 2015-2016 yilinda cikan Android amiral gemilerini de gecemiyor bu cihazlar.

Giriş seviyesi telefon üretip beni birisi aradığında bile ona telefonun kasmasından dolayı cevap veremeyeceksem o telefon olmasın zaten.
Gecen sene bu zamanlar Note 9 kullaniyordum, su an kardesim kullaniyor. Ne o boyle bir sey yasadi ne ben. Hard reset atmayi deneyebilirsin.

Üretim maliyetinin 70 dolar olduğunu sanmıyorum. Olsa bile iPhone 7'nin de üretim maliyetini düşünmeniz lazım. Hadi diyelim iPhone 7'nin üretim maliyeti 2, hatta 3 katı ama bırakın rekabet etmeyi telefon iPhone 7'ye yaklaşmayı bile başaramıyor. Android bu, nispeten daha az üretim maliyetiyle ona denk ya da yaklaşık performans sergilemesi lazım.

Gecen sene bu zamanlar Note 9 kullaniyordum, su an kardesim kullaniyor. Ne o boyle bir sey yasadi ne ben. Hard reset atmayi deneyebilirsin.

Bir uygulamada gezinirken çağrı yaklaşık 10-15 saniye gecikmeli geliyor. Hard reset ile uğraşmak istemiyorum.

Mesele elmayla amiralle kapışabilsin değil zaten, telefon telefon değil 😄

Telefonun 4 tane kamerası var, ne makrosu düzgün ne geniş açısı ne de normal kamerası. Portre modu hariç bir katkısını görmedim doğru düzgün. Şuna 4 kamera koymak yerine 1 tane düzgün kamera koysa tamam, olmayan şeyi niye zorluyor anlamıyorum.

Yani siz diyorsunuz ya 70 dolarlık telefon o diye, ben de diyorum 70 dolarlık telefona 200 dolarlık anlam yüklemesinler o halde.

Kamera ışığı totosuyla alıyor diyeceğim ayıp olacak.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2023-07-05-14-02-36-091_lockscreen.jpg
    Screenshot_2023-07-05-14-02-36-091_lockscreen.jpg
    34,9 KB · Görüntüleme: 46
  • IMG_20230705_140219.jpg
    IMG_20230705_140219.jpg
    118,6 KB · Görüntüleme: 91
  • IMG_20230705_140008.jpg
    IMG_20230705_140008.jpg
    185,5 KB · Görüntüleme: 44
Son düzenleme:
Mesele elmayla amiralle kapışabilsin değil zaten, telefon telefon değil 😄
Dostum, ayni seyleri tekrarlamaktan yoruldum. 3-4 sene once cikan amiralle su an anca 22-23 orta segmentleri kapisir. 2020’de cikan MIUI arayuzlu telefonunu bir amiralle karsilastirmak istiyorsan iPhone 6 & S6 ile karsilastirabilirsin. 👍 Su an ne Xiaomi’nin, ne Samsung’un, ne Huawei’in giris seviye cihazi 5 yillik bir amiral gemisiyle rekabet edebilecek duzeyde degil. Nereye varmaya calisiyorsun anlamis degilim.

2020'de cikan MIUI arayuzlu telefonunu bir amiralle karsilastirmak istiyorsan iPhone 6 & S6 ile karsilastirabilirsin. 👍

2022 model MIUI cihazımı ne 6 ne de 6S ile yan yana koyamıyorum, problem bu.

Yazılım desteği kesilmiş bile olsa stabil. Çinli sansür marka elinde olsa sonuna kadar destek veriyoruz diyecek cihaz kaldırmasa bile.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı