APU Laptop Performans Ayarları

mrandarkan

Hectopat
Katılım
6 Haziran 2015
Mesajlar
528
Çözümler
1
Herkese merhaba.

APU laptop kullanan çoğu kişinin çeşitli sıkıntıları hala yaşadığını görünce derli toplu bir şekilde bu konuyu anlatmak istedim.

Arkadaşlar, öncelikle şunu unutmayın:
APU sistemler, gelen güncellemelerle daha iyi bir noktaya gitmektedir.
Yani mümkün olduğunca "güncel" sürücü, işletim sistemi kullanmanız önemlidir.

Bu açıdan Windows 10 ve AMD'nin kendi sitesinden "processors with graphics" sekmesi altından en güncel sürücüyü kurmanız ilk önerim olsun.

İkincisi ise BIOS güncellemesidir.
Kendi kullandığım laptopta bir süre önce UEFI kurulum yaptığımda AMD'nin 2016 sonrasında çıkarttığı sürücüleri kuramıyordum ve bunun bir BIOS sorunu olduğunu fark edince bir müddet LEGACY kurulum ile bilgisayarı kullandım. Fakat HP'den BIOS güncellemesi gelince, o güncellemeyle bu sorunum ortadan kalktı. Eğer cihazınızda aşamadığınız bir sorun söz konusu olursa BIOS güncellemesi aklınızın bir köşesinde daima dursun...

Gelelim işin ayar ve uyum boyutuna...

Bilgisayarda "Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Güç Seçenekleri" bölümüne gelin ve orada "Yüksek Performans" ayarını seçin. Eğer yoksa, sol tarafta "Güç Planı Oluştur" yazan yere tıklayın ve "Yüksek Performans" seçeneğini işaretleyip ekleyin ve bu planı seçin.

"Yüksek Performans"ı seçtikten sonra, o ayar için sağ tarafta "Plan Ayarlarını Değiştir" kısmına tıklayın.
Akabinde "Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir" kısmına girin ve oradaki ayarları aşağıdaki görselde olduğu gibi yapıp uygulayın.

Güç Planı Ayarı.png


Not: Pil ayarlarını değiştirmenize gerek olduğunu düşünmüyorum, zaten bilgisayarınızda oyunları şarja takılıyken oynamanız performans açısından en doğrusu, en sağlıklısıdır.

Sırada "Radeon Ayarları" var...

Sürücünüzü kurduktan sonra, sisteminizi yeniden başlatmanızın ardından masaüstüne sağ tık yaptığınızda "Radeon Ayarları" seçeneğini görebilirsiniz.

Ona tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir görünüm gelecektir:

Radeon Menüsü.png


Öncelikle bu sürücü paneli üzerindeki basit yerleri anlatıp geçeyim:

Sol altta bulunan "Updates" yani güncellemeler kısmından sürücünüzün güncelliğini kontrol edebilirsiniz. Belli aralıklarla, aklınaz geldikçe güncellemeleri kontrol edin ama şahsi önerim "Optional" yani isteğe bağlı yükseltmeleri yapmamanız. Önerilen sürüm geldiğince "Hızlı Yükseltme" ile kurulum sağlayabilirsiniz AMD bu konuda temiz iş çıkartıyor. Bu şekilde birazdan yapacağınız ayarlarınıza da herhangi bir şey olmaz...

Güncelleme sekmesinin yanında bulunan "Preferences" kısmında sizin isteğinize bağlı bazı şeyleri değiştirebilirsiniz "reklam gösterimi, sistem tepsisi görünümü, sürücü arayüzünün teması vs." o kısmı dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Sağında bildirimler, onun sağında da AMD Link dediğimiz seçenek mevcut, Link muhabbeti ile telefonunuza indirdiğiniz AMD uygulaması ile bilgisayarınızdaki sürücüyü eşleyebiliyorsunuz. O farklı bir konu, bazı durumlarda izlemenize, bazı aygıtlarda ayarlara bile yarayabiliyor ama bizim açımızdan çok da bir seçenek sunmadığını baştan belirteyim.

Üstteki sekmelerde "Gaming" alanını ayrı ele almadan önce diğerlerine kısaca değineyim: "Video" kısmında izlediğiniz videoların görüntü modunu belirleyebilir, "Connect" kısmından AMD'nin çeşitli paylaşımlarını görüntüleyebilir, "Display" kısmında ekran ayarlarınızı yapabilir olduğunuzu bilmenizi isterim. Ayrıca "Display" sekmesi altında "Virtual Super Resolution" ayarını da size kısaca açıklayayım:

Bu ayar, monitörünüzün normal çözünürlüğünden daha yüksek bir çözünürlük ile görüntü almanızı sağlar. Güçlü ekran kartınız varsa, tercih edilebilir ancak normal şartlarda bir miktar FPS farkı da olacağından kapalı tutulur.

Kendimden örnek verirsem: Benim cihazımın monitörü 1080p çözünürlüğe sahip. Ben bu ayarı açtığımda 1440p çözünürlüğü seçebiliyorum... Ancak bu da elbette FPS düşüşü olarak bana yansıyor. Hafif oyunlarda çok fark ettirmese de ekran kartının gücüne ihtiyaç duyulan oyunlarda fark hissediliyor çünkü GPU'ya binen yük artıyor. Genellikle CPU darboğazı olan durumlarda adından söz ettirir bu özellik ama bizim açımızdan pek de bir esprisi yok diyebilirim. Açıkçası 1080p'de, 1440p'den daha stabil performans alıyorum :) Elbette çözünürlüğü arttırıp, kendi donanımınızla deneyebilirsiniz.

En sondaki "System" kısmı ise bizim için önemli olan iki kısımdan biri...

Burada "System > Switchable Graphics" kısmı yani yine en sondaki kısım, bizim açımızdan oyunları hangi mod ile çalıştıracağımızı seçtiğimiz yer olacak.

Radeon Ayarları 1.png


Öncelikle dokuz kutucuk bulunana kısma tıklayıp "Installed Profiled Applications" seçeneğine tıklayın. Bu sayede çalıştırdığınız tüm programların listesini görebilirsiniz. Diğer türlü sadece açık olanları ve son kapattıklarınızı görebilirsiniz.

Bu seçimden sonra zaten bir kez bile çalıştırmışsanız ya da yeni kurmuşsanız aşağıya gelmiş olmalı oyuna giriş dosyanız. Örneğin yukarıdaki resimde "Frozen Throne.exe" şeklinde bir oyun girişi mevcut. Bunun üzerine tıklayıp "High Performance" seçiyorsunuz ve akabinde sol tarafta bir kişi simgesi çıkıyor, sizin ayarı değiştirdiğinize dair...

Bunu yaptığınız zaman AMD, o oyunu yüksek performans modunda çalıştırıyor.

Eğer .exe yoksa o zaman yukarıda "Browse" yazan kısma tıklayıp elle ekleyebilir, sonrasında bu ayarı yapabilirsiniz.

Şimdi gelelim "Gaming" kısmına...

Buraya tıkladıktan sonra öncelikle "Global Settings" kısmını ayarlayalım:

Radeon Ayarları 2.png


Bu ayarları yukarıdaki gibi değiştirip, mutlaka CrossFire teknolojisini de açın...
Bu zaten APU mantığının size sağlayacağı bir avantajdır, kapatmanız faydanıza değil, zararınıza olur.

"Global Settings" kısmından sola doğru oka basarak geri dönün ve şimdi de oyunlar için CrossFire teknolojisini aktif hale getirelim.

Radeon Ayarları 3.png


Bu kısımda sizin oyunlarınızı görmeyebilir veya gereksiz şeyleri görebilir. Bu açıdan elle düzenlemeniz gerekebilir.

Yapmanız gereken şey sağ üstten ekleme kısmına basıp, oyunun .exe uzantılı giriş dosyasını buraya eklemeniz.

Sizin eklediğiniz oyunda "Enabled" yazısı gözükmeyecektir. Bunun gözükmesi yani aktif olması için eklediğiniz oyuna tıklayarak oyunun özel ayar kısmına girin.

Radeon Ayarları 4.png


Burada ikinci sekme altında yukarıda da gördüğünüz gibi "AMD CrossFire Mode" seçeğine tıklayın.

Eğer, oyununuzun AMD arayüzünde var olan bir CrossFire modu varsa "Use AMD pre-defined profile"a tıklayıp, oyununuzun adını yazdığınızda, oyununuzun giriş dosyasını görebilir ve onu seçebilirsiniz. Örneğin aşağıdaki resimde Left 4 Dead 2 için bir arama yaptığımda DirectX için oyunun giriş dosya uzantısına da uyan bir profili çıkıyor. Bunu seçiyorum ve işlem tamam oluyor. "Gaming" sekmesi altında artık Left 4 Dead 2 "Enabled" şeklinde gözüküyor...

Ama bulamazsanız ne olacak?

Örneğin yukarıda artık biraz eski kalmış bir oyun var Age of Empires III ve bu oyunun profili yok...

O zaman da benim size önerim yine kutucuk içerisine aldığım "Optimize 1x1" modudur. Bu performans açısından CrossFire'da işinizi görecek bir mod olacaktır. Sadece aklınızda bulunsun, nadiren ilginç bir hatayla, siyah ekran sorunuyla vs. karşılaşırsanız AFR modlarını da deneyebilirsiniz ama bu çok çok nadir bir durumdur, şahsen pek rastlamadım...

Radeon Ayarları 5.png


Tüm bu ayarlardan sonra oyunlarda sisteminizin yettiği tam performansı alabilirsiniz.

Yalnız şunu unutmayın!!!
CrossFire modu, oyunu TAM EKRAN oynadığınızda çalışır...
Yani pencere modundayken o teknolojiden faydalanamazsınız!

Zaten bunu çözünürlük farkı olmaksızın test ettiğinizde FPS açısından ciddi farklar gördüğünüzde de anlayabilirsiniz...

Örneğin ben World of Warcraft oynarken aynı ayarlarda tam ekran modunda 70-75 FPS, pencere modunda 35-40 FPS alıyorum... Çözünürlük ve tüm ayarlar aynı olmasına karşın ortaya çıkan bu farkın nedeni de dediğim gibi pencere modunda CrossFire'ın devreye girmemesi.

Umarım bu konudan hala sıkıntı yaşayanların işine yarar bu ayarlar...

Tamam, uzaya roket atacak halimiz APU laptopla ama Dota 2'yi, CsGo'yu bile oynayamayanları çok sık görünce çevrede derli toplu açıklamak istedim :)

Küçük bir de ekleme yapayım: Bazı oyunlarda ekran kartınızı, RAM'inizi tam olarak okumadığında bunun özel çözümleri olabilir. Örneğin Rome II Total War'da Roaming üzerinden oyunun GPU hafızasını elle ayarlarsınız ve sorun çözülür. Mesela Minecraft, biliyorsunuz Java üzerinden çalışır. Java'nın algıladığı RAM miktarı 1GB ya da 2GB olabilir... Bunu yine komutlarla sisteminizin sağladığı değere göre ayarlayabilirsiniz. Bunlar spesifik sorunlar olduğundan çok girmedim ama bunlara dair de durumun böyle olduğunu belirtmiş olayım.

Bir de küçük bir ekleme daha: Bazı arkadaşlar "ekran kartımın modeli/adı farklı yazıyor" şeklinde düşüncelere girebiliyorlar, bu konuda endişe etmelerine gerek yoktur. Kendimden örnekle: Eski bir sürücüyü kurduğumda (2016'ya ait) harici ekran kartı adı farklı, güncel sürücüyü kurduğumda farklı gözüküyor...

Bunun nedeni AMD'nin isimlendirmesidir, başka bir şey değil. O açıdan dediğim şekilde doğru ve güncel bir kurulum yapmanız gerekli, isme takılıp da kaç yıl öncenin sürücülerini kullanmayın :)
 
Son düzenleme:
Herkese merhaba.

APU laptop kullanan çoğu kişinin çeşitli sıkıntıları hala yaşadığını görünce derli toplu bir şekilde bu konuyu anlatmak istedim.

Arkadaşlar, öncelikle şunu unutmayın:
APU sistemler, gelen güncellemelerle daha iyi bir noktaya gitmektedir.
Yani mümkün olduğunca "güncel" sürücü, işletim sistemi kullanmanız önemlidir.

Bu açıdan Windows 10 ve AMD'nin kendi sitesinden "processors with graphics" sekmesi altından en güncel sürücüyü kurmanız ilk önerim olsun.

İkincisi ise BIOS güncellemesidir.
Kendi kullandığım laptopta bir süre önce UEFI kurulum yaptığımda AMD'nin 2016 sonrasında çıkarttığı sürücüleri kuramıyordum ve bunun bir BIOS sorunu olduğunu fark edince bir müddet LEGACY kurulum ile bilgisayarı kullandım. Fakat HP'den BIOS güncellemesi gelince, o güncellemeyle bu sorunum ortadan kalktı. Eğer cihazınızda aşamadığınız bir sorun söz konusu olursa BIOS güncellemesi aklınızın bir köşesinde daima dursun...

Gelelim işin ayar ve uyum boyutuna...

Bilgisayarda "Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Güç Seçenekleri" bölümüne gelin ve orada "Yüksek Performans" ayarını seçin. Eğer yoksa, sol tarafta "Güç Planı Oluştur" yazan yere tıklayın ve "Yüksek Performans" seçeneğini işaretleyip ekleyin ve bu planı seçin.

"Yüksek Performans"ı seçtikten sonra, o ayar için sağ tarafta "Plan Ayarlarını Değiştir" kısmına tıklayın.
Akabinde "Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir" kısmına girin ve oradaki ayarları aşağıdaki görselde olduğu gibi yapıp uygulayın.

Eki Görüntüle 387361

Not: Pil ayarlarını değiştirmenize gerek olduğunu düşünmüyorum, zaten bilgisayarınızda oyunları şarja takılıyken oynamanız performans açısından en doğrusu, en sağlıklısıdır.

Sırada "Radeon Ayarları" var...

Sürücünüzü kurduktan sonra, sisteminizi yeniden başlatmanızın ardından masaüstüne sağ tık yaptığınızda "Radeon Ayarları" seçeneğini görebilirsiniz.

Ona tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir görünüm gelecektir:

Eki Görüntüle 387362

Öncelikle bu sürücü paneli üzerindeki basit yerleri anlatıp geçeyim:

Sol altta bulunan "Updates" yani güncellemeler kısmından sürücünüzün güncelliğini kontrol edebilirsiniz. Belli aralıklarla, aklınaz geldikçe güncellemeleri kontrol edin ama şahsi önerim "Optional" yani isteğe bağlı yükseltmeleri yapmamanız. Önerilen sürüm geldiğince "Hızlı Yükseltme" ile kurulum sağlayabilirsiniz AMD bu konuda temiz iş çıkartıyor. Bu şekilde birazdan yapacağınız ayarlarınıza da herhangi bir şey olmaz...

Güncelleme sekmesinin yanında bulunan "Preferences" kısmında sizin isteğinize bağlı bazı şeyleri değiştirebilirsiniz "reklam gösterimi, sistem tepsisi görünümü, sürücü arayüzünün teması vs." o kısmı dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Sağında bildirimler, onun sağında da AMD Link dediğimiz seçenek mevcut, Link muhabbeti ile telefonunuza indirdiğiniz AMD uygulaması ile bilgisayarınızdaki sürücüyü eşleyebiliyorsunuz. O farklı bir konu, bazı durumlarda izlemenize, bazı aygıtlarda ayarlara bile yarayabiliyor ama bizim açımızdan çok da bir seçenek sunmadığını baştan belirteyim.

Üstteki sekmelerde "Gaming" alanını ayrı ele almadan önce diğerlerine kısaca değineyim: "Video" kısmında izlediğiniz videoların görüntü modunu belirleyebilir, "Connect" kısmından AMD'nin çeşitli paylaşımlarını görüntüleyebilir, "Display" kısmında ekran ayarlarınızı yapabilir olduğunuzu bilmenizi isterim. Ayrıca "Display" sekmesi altında "Virtual Super Resolution" ayarını da size kısaca açıklayayım:

Bu ayar, monitörünüzün normal çözünürlüğünden daha yüksek bir çözünürlük ile görüntü almanızı sağlar. Güçlü ekran kartınız varsa, tercih edilebilir ancak normal şartlarda bir miktar FPS farkı da olacağından kapalı tutulur.

Kendimden örnek verirsem: Benim cihazımın monitörü 1080p çözünürlüğe sahip. Ben bu ayarı açtığımda 1440p çözünürlüğü seçebiliyorum... Ancak bu da elbette FPS düşüşü olarak bana yansıyor. Hafif oyunlarda çok fark ettirmese de ekran kartının gücüne ihtiyaç duyulan oyunlarda fark hissediliyor çünkü GPU'ya binen yük artıyor. Genellikle CPU darboğazı olan durumlarda adından söz ettirir bu özellik ama bizim açımızdan pek de bir esprisi yok diyebilirim. Açıkçası 1080p'de, 1440p'den daha stabil performans alıyorum :) Elbette çözünürlüğü arttırıp, kendi donanımınızla deneyebilirsiniz.

En sondaki "System" kısmı ise bizim için önemli olan iki kısımdan biri...

Burada "System > Switchable Graphics" kısmı yani yine en sondaki kısım, bizim açımızdan oyunları hangi mod ile çalıştıracağımızı seçtiğimiz yer olacak.

Eki Görüntüle 387364

Öncelikle dokuz kutucuk bulunana kısma tıklayıp "Installed Profiled Applications" seçeneğine tıklayın. Bu sayede çalıştırdığınız tüm programların listesini görebilirsiniz. Diğer türlü sadece açık olanları ve son kapattıklarınızı görebilirsiniz.

Bu seçimden sonra zaten bir kez bile çalıştırmışsanız ya da yeni kurmuşsanız aşağıya gelmiş olmalı oyuna giriş dosyanız. Örneğin yukarıdaki resimde "Frozen Throne.exe" şeklinde bir oyun girişi mevcut. Bunun üzerine tıklayıp "High Performance" seçiyorsunuz ve akabinde sol tarafta bir kişi simgesi çıkıyor, sizin ayarı değiştirdiğinize dair...

Bunu yaptığınız zaman AMD, o oyunu yüksek performans modunda çalıştırıyor.

Eğer .exe yoksa o zaman yukarıda "Browse" yazan kısma tıklayıp elle ekleyebilir, sonrasında bu ayarı yapabilirsiniz.

Şimdi gelelim "Gaming" kısmına...

Buraya tıkladıktan sonra öncelikle "Global Settings" kısmını ayarlayalım:

Eki Görüntüle 387365

Bu ayarları yukarıdaki gibi değiştirip, mutlaka CrossFire teknolojisini de açın...
Bu zaten APU mantığının size sağlayacağı bir avantajdır, kapatmanız faydanıza değil, zararınıza olur.

"Global Settings" kısmından sola doğru oka basarak geri dönün ve şimdi de oyunlar için CrossFire teknolojisini aktif hale getirelim.

Eki Görüntüle 387366

Bu kısımda sizin oyunlarınızı görmeyebilir veya gereksiz şeyleri görebilir. Bu açıdan elle düzenlemeniz gerekebilir.

Yapmanız gereken şey sağ üstten ekleme kısmına basıp, oyunun .exe uzantılı giriş dosyasını buraya eklemeniz.

Sizin eklediğiniz oyunda "Enabled" yazısı gözükmeyecektir. Bunun gözükmesi yani aktif olması için eklediğiniz oyuna tıklayarak oyunun özel ayar kısmına girin.

Eki Görüntüle 387367

Burada ikinci sekme altında yukarıda da gördüğünüz gibi "AMD CrossFire Mode" seçeğine tıklayın.

Eğer, oyununuzun AMD arayüzünde var olan bir CrossFire modu varsa "Use AMD pre-defined profile"a tıklayıp, oyununuzun adını yazdığınızda, oyununuzun giriş dosyasını görebilir ve onu seçebilirsiniz. Örneğin aşağıdaki resimde Left 4 Dead 2 için bir arama yaptığımda DirectX için oyunun giriş dosya uzantısına da uyan bir profili çıkıyor. Bunu seçiyorum ve işlem tamam oluyor. "Gaming" sekmesi altında artık Left 4 Dead 2 "Enabled" şeklinde gözüküyor...

Ama bulamazsanız ne olacak?

Örneğin yukarıda artık biraz eski kalmış bir oyun var Age of Empires III ve bu oyunun profili yok...

O zaman da benim size önerim yine kutucuk içerisine aldığım "Optimize 1x1" modudur. Bu performans açısından CrossFire'da işinizi görecek bir mod olacaktır. Sadece aklınızda bulunsun, nadiren ilginç bir hatayla, siyah ekran sorunuyla vs. karşılaşırsanız AFR modlarını da deneyebilirsiniz ama bu çok çok nadir bir durumdur, şahsen pek rastlamadım...

Eki Görüntüle 387368

Tüm bu ayarlardan sonra oyunlarda sisteminizin yettiği tam performansı alabilirsiniz.

Yalnız şunu unutmayın!!!
CrossFire modu, oyunu TAM EKRAN oynadığınızda çalışır...
Yani pencere modundayken o teknolojiden faydalanamazsınız!

Zaten bunu çözünürlük farkı olmaksızın test ettiğinizde FPS açısından ciddi farklar gördüğünüzde de anlayabilirsiniz...

Örneğin ben World of Warcraft oynarken aynı ayarlarda tam ekran modunda 70-75 FPS, pencere modunda 35-40 FPS alıyorum... Çözünürlük ve tüm ayarlar aynı olmasına karşın ortaya çıkan bu farkın nedeni de dediğim gibi pencere modunda CrossFire'ın devreye girmemesi.

Umarım bu konudan hala sıkıntı yaşayanların işine yarar bu ayarlar...

Tamam, uzaya roket atacak halimiz APU laptopla ama Dota 2'yi, CsGo'yu bile oynayamayanları çok sık görünce çevrede derli toplu açıklamak istedim :)

Küçük bir de ekleme yapayım: Bazı oyunlarda ekran kartınızı, RAM'inizi tam olarak okumadığında bunun özel çözümleri olabilir. Örneğin Rome II Total War'da Roaming üzerinden oyunun GPU hafızasını elle ayarlarsınız ve sorun çözülür. Mesela Minecraft, biliyorsunuz Java üzerinden çalışır. Java'nın algıladığı RAM miktarı 1GB ya da 2GB olabilir... Bunu yine komutlarla sisteminizin sağladığı değere göre ayarlayabilirsiniz. Bunlar spesifik sorunlar olduğundan çok girmedim ama bunlara dair de durumun böyle olduğunu belirtmiş olayım.

Bir de küçük bir ekleme daha: Bazı arkadaşlar "ekran kartımın modeli/adı farklı yazıyor" şeklinde düşüncelere girebiliyorlar, bu konuda endişe etmelerine gerek yoktur. Kendimden örnekle: Eski bir sürücüyü kurduğumda (2016'ya ait) harici ekran kartı adı farklı, güncel sürücüyü kurduğumda farklı gözüküyor...

Bunun nedeni AMD'nin isimlendirmesidir, başka bir şey değil. O açıdan dediğim şekilde doğru ve güncel bir kurulum yapmanız gerekli, isme takılıp da kaç yıl öncenin sürücülerini kullanmayın :)
Hocam yeni güncellemeyle yaptığınız ayarları atabilir misiniz?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı