Araba nasıl hareket ettirilir?

N0rvecli

Kilopat
Makaleler
2
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Türk Silahlı Kuvvetleri Uz. Çvş. Ad
Merhaba bugün ehliyet dersime girdim ve ilk defa araç kullandım. Aracı kaldırır iken debriyaja nasıl basmam gerek acaba? Gaz pedalından deviri 1'e getirip debriyaji çekiyorum. Sonra arabayı kaldırabiliyorum. Daha kolayı yok mu acaba bunun? Ve bunu sınavda yapsam bırakırlar mı? Motora benzer dediler de pek bir alakası yok gibi daha zormuş manuel araç.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Merhaba bugün ehliyet dersime girdim ve ilk defa araç kullandım. Aracı kaldırır iken debriyaja nasıl basmam gerek acaba? Gaz pedalından deviri 1'e getirip debriyaji çekiyorum. Sonra arabayı kaldırabiliyorum. Daha kolayı yok mu acaba bunun? Ve bunu sınavda yapsam bırakırlar mı? Motora benzer dediler de pek bir alakası yok gibi daha zormuş manuel araç.

Araç çalıştığında zaten 1 devirde (1000) çalışır aracı kolayca kaldırmak için de vitesi boşa at arabayı çalıştır ondan sonra da debriyaja bas vitese al debriyaja hafiften salarak gaza bas.

Debriyaja dibine kadar bas. Araba kavradıkça yani pedal kendini yukarı atmaya başladıkça yavaş yavaş çek onun kendini yukarı birden atmasına izin verme ve araç hareket edince bırak. (dizelse)

Benzinliyse aynısını ufak ufak gaz pedalını stop etmesini engelleyecek kadar gaz basarak yap. Minik minik devir arttır aracın kavramasına yardımcı ol.

Her aracın kendine özel kavrama noktası vardır debriyajı yavaşça çektikten sonra titreşimin artmasıyla bulabilirsin bu noktayı. Daha sonra hafifçe gaz verip, debriyajdan yavaşça ayağını çektiğinde kalkmış olursun.

Debriyaja basın, bundan sonra hafif gaza basarken ayağınızı yavaş bir şekilde debriyajdan çekin.

Debriyaja bas, aracı çalıştır. Kaldırmak için hafifçe debriyajdan ayağını çek, yarılayınca araç hafiften hareket kazanmaya başlar. Gaz pedalı ile de hız kazandırırsın.

Araba hareket ettikden sonra sadece debriyajdan çekmem gerek değil mi? Hareketi aldıktan sonra yavaşcada bırakmam ve gaza asılmam gerek. Anladığım kadarı ile.

Debriyaja dibine kadar bastıktan sonra ayağınızı yavaş bir şekilde kaldırıp kavramayı bulacaksınız. Kavramayı bulduktan sonra araç biraz yürümeye başlayacak ve bu sırada hafifçe gaza dokunacaksınız. Bazı senaryolarda gaza basmaya bile gerek yok, araç kavramayı yakaladıktan sonra kendi kendine gider.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı