Arabalardan neden çok vergi alınıyor?

Araba alırken devletin bana dediği şey tam olarak bu. :D 2 araba alıyorsun (aslında 2.1 ama neyse) ve yarısını veriyorsun. :D

ELbz8cTUUAMI2s4.jpg
 
Vergilendirme sistemi yanlış artık ülkeler emisyon oranına göre araçlardan vergi alıyor. Araba ne kadar az doğayı kirletirse vergisi o kadar düşük oluyor.
Ülkeden kur çıkışınıda engellemek için belki bir çözüm olabilir az da olsa.
Ayrıca bizim millet araba peşinde koşar. Almanya gibi bir ülkede bile o kadar ahım şahım otomobillere binilmiyor. En basiti Google Maps ile Berlin trafiğinde gezin anlarsınız. Oralarda yaşayan tanıdıklarda bunu tasdikliyor.

Gene mantık içeren az yorum var. Trol dolu ortalık.
 
Almanya gibi bir ülkede bile o kadar ahım şahım otomobillere binilmiyor. En basiti Google Maps ile Berlin trafiğinde gezin anlarsınız. Oralarda yaşayan tanıdıklarda bunu tasdikliyor.
Bunun doymuşlukla ilgisi var. Avrupa ülkelerinin geçmişte, şu anda bizim yaptığımızı ABD gibi çok yapmamış olmasının da birkaç coğrafi nedeni var tabii.

Mesela ABD'de hâlâ inanılmaz bir gösteriş görgüsüzlüğü var. Oakland'de öğretmen olan Amerikalı arkadaşım var, kızın yaşadığı bölgede maaşı doğru düzgün ev kiralamasına bile yetmiyor çünkü 1+1 sıradan bir ev bile 2500 $ civarlarında ama altında Range Rover Sport var... Konteynırda yaşayıp önüne eline geçen ilk parayla McLaren çeken var.

Avrupa'da ise kaynaklarla ilgili bir sıkıntı hep oldu, şehir yerleşimleri de çok sıkışık olduğu için gereksiz boyuttaki arabalar ya da yakıt tüketimi normal kullanımda 30-40 litre/100 km olan 2.5-3 tonluk arabalar yapma/alma kültürü oluşmadı.
 
Temelde 2 sebep var
1) Devlet gelir elde etmesi için
2) Cari açığımızın azalması için

%220 vergi büyük motorlar için geçerli normalde o denli fazla vergi çıkmıyor 2.0 motor ve üstü için öyle vergiler ödeyebiliyorsun tabi saçmalıklar yok mu var arabayı aldın mı bitmiyor motorlu taşıtlar vergisi (mtv) ödüyorsun 300 bin liralık araba ile 150 bin liralık araba motor aynı yaşlarıda aynı ise aynı vergiyi ödüyor bence bu adaletsizlik azdan az çoktan çok vergi alınmalı.
 
%220 vergi büyük motorlar için geçerli normalde o denli fazla vergi çıkmıyor.
Biraz donanımla B sınıfı araba bile alsan ÖTV + KDV ile %112.4 vergi oluyor. Nasıl o denli fazla vergi çıkmıyor? :D

2 hava yastıklı, donanımsız, güvenliksiz araba alalım ayaklarımız yerden kesilsin diye ama o da toplam %77 vergiyle geliyor. Bir arabanın fabrikadan çıkış fiyatıyla, ABD'de gümrük vergisi dahil satış fiyatı arasında eyalete göre %25 - %37 arasında fark oluyor ve buna ABD'deki yüksek bayi kâr marjı dahil. Gümrük vergisi ödenmeyen anlaşmalı ülkelerde bu oran %15 daha düşük oluyor, farka bak... Bizde gümrük vergisine tabi olmayan ülkeden gelse bile ortalama bir araba fındık motorla %112.4, buna gümrük vergisine tabi olan ülkeden gelirse %20-60 (ülkeye göre) daha ekleniyor. ABD'de üretilen bir araba buraya ithal edildiğinde önce %60 gümrük vergisi var, onun üstüne ek %112.4 ÖTV+KDV bindiriliyor.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı