Çıktığından beri oynuyorum. Extraction-shooter özelinde Escape From Tarkov sevdalısı biriyim zaten.
Bu oyunu sınıflandırmam gerekse Destiny 2 - Warframe - Scum - Delta Force (Extraction modu) oyunlarının bir birleşimi derdim herhalde. Aslıdan bir şekilde piyasada adını duyurmuş ve bu türe yakın oyunlardan güzel yönlerini alıp kötü taraflarını da törpülemiş sağlam bir yapım olmuş ARC Raiders.
Seviye ve yetenek sistemi Destiny'den gelme gibi, blueprint ve kaynak koşuşturması Warframe'den, Mecha düşmanlar Scum'dan, oyunun oynanışı ve hızı da Delta Force'dan çıkma gibi duruyor.
Öncelikle extraction-shooter türünden ne beklediğiniz çok önemli. Eğer öyle Escape From Tarkov gibi immersive, atmosferik bir şey bekliyorsanız bu oyun aradığınız oyun
DEĞİL. Çok net belirtmem lazım bunu.
Arc Raiders çok daha casual oyuncu dostu, hareketli bir oynanışa sahip, grupla oynandığında daha keyifli olabilecek bir oyun.
Oyunun geneline bakarsak, oyun gerçekten güzel tasarlanmış. AI düşmanlar mantıklı davranıyorlar. Oyunculara biz de buradayız diyorlar bir bakıma. Haritalar güzel ve geniş. Ki ben mecha düşman sevmem ama buna rağmen eğlendim oynarken.
Ayrıca extraction-shooter oyunlarda çok fazla oyun içi rastgele parti kurulmaz. Herkes kazancına bakar. Ama ARC Raiders yapısı itibariyle buna da imkan vermiş. Bazen biliyorsunuz ki bir düşman ile ortak hareket etseniz ikiniz de daha fazla kazanacaksınız. Bu noktada da çok hoş bir harita-görev tasarımı yapmışlar.
Benim için oyunu özel kılan asıl şey ise verdiğiniz zamana saygı duyması olmuş. Yaptığınız her hareket size bir şeyler kazandırıyor. Mesela EFT'de raid'e girip ölürseniz çok az tecrübe puanı alırsınız, eşyalarınız gider vs vs. Aslında zarardasınız demektir. Ama ARC Raiders'ta ise isabet ettirdiğiniz her bir merminin bile xp karşılığı var. Bu açıdan hayran olunası bir sistem kurmuşlar. Bir extraction oyununun bu kadar ince davranması, casual oyuncuyu düşünmesi pek görülen bir şey değil piyasada. Takdir ettim şahsen
Scav mantığını da yeniden dizayn etmişler. Sürekli random ekipmanla oyuna girip kendinizi geliştirme imkanı vermeleri de oldukça hoş olmuş. Böylece oynadığınız dakikanın bir karşılığı oluyor. Ek olarak oyunu görece az süre oynayabilenlere de gelişme şansı tanıyor.
Teknik tarafta ise görseller oldukça güzel. Atmosferi ise dediğim gibi EFT gibi gerici değil ama bir maceraya çıkmışsınız hissiyatını sonuna kadar veriyor. Akıcılık güzel. Optimizasyonu da iyi durumda. Ben şahsen bir problem yaşamadım.
Tek eleştirim ise ses tarafında. Bazen size yaklaşan kişileri doğru açıdan duyamıyorsunuz. Muhtemelen kısa zamanda çözülür ama ufak bir ses güncellemesi lazım oyuna. Bahsettiğim ses sorunu asla atmosferik seslerle ilgili değil bu arada. Adım sesleri ve rakip oyuncuların hoplama-zıplama seslerini kastediyorum. Ben oyuncu sağ üstümde zannederken sağ altımda çıkabiliyor mesela. Çözülmeyecek bir şey değil.
40 dolara değer mi ?
Bence değer. Hatta tam 40 doların hakkı bir oyun olmuş. Ama türü seven bir insan bu yorumu yapıyorum. Ülke şartlarında az bir para olmadığını da kabul etmek lazım.
Zevkler ve renkler ilkesini unutmamak lazım.
Eğer imkanınız varsa 60 dolarlık sürüm de alınabilir. İçinde zaten 20 dolarlık puan veriyor size. Ek olarak kozmetik şeyler falan da var. Ve güzel duruyorlar. Ben böyle yaptım şahsen. Yani zaten 40 dolara oyunu alıp sonra 20 dolar kozmetik için para verecekseniz, direkt 60 dolarlık paketi alıp paket içerğindeki kozmetikleri de almak daha mantıklı. Fazladan skinleriniz olur. Onu da hatırlatayım.
Oyunun ömrü ne kadar olur diye sorarsanız onu kestirmek zor. Yakında yeni çıkacak türdeş oyunlar var. Piyasanın ağır ağabeyi Escape From Tarkov 15 Kasım 2025'te hem Steam'e geliyor hem de tam sürüme çıkıyor mesela. Bu tür etkenleri de göz önüne alırsanız oyun sürekli 250k-300k bandında kalmaz. Ama tahmimin, 50-60-70k bandında sabitler kendini bir süre. Sonrası Embark'ın neler yapacağına bağlı. Warframe mesela yıllardır 50-100k arası devam eden bir oyun. Geliştiricileri bu konuda ders verecek nitelikte işler çıkarıyor. Bu da eğer onun gibi yeni içerik güncellemeleri alırsa kendi kemik kitlesini kazanıp konsolide edebilir. Yaşayıp göreceğiz