Arch'a rakip dağıtım önerisi

Gentoo'yu da acayip abarttınız, stage 3 tarball zaten neredeyse bütün sistemi kapsıyor. Aslında sistemi kullanılabilir hale getirmek için yapacağınız bir kernel var, onun dışında bootloader, sistem tooları gibi şeyler dışında hiç birşey yok. Tarball'lardaki stage mantığı sistemin ne kadarını barındırdığıyla alakalı, stage 4 direk sistem snapshot'u, stage 3 base system, stage 1 tarbalları ana 7 profilin birinin gerektirdiği paketler, stage 2 ise stage 1 ile aynı paketleri içermesine rağmen stage 1 tarball'dan derlenerek kendini tekrar üretebilmesini sağlayacak aletleri barındırması içindir. Hiçbiri UNIX sistemlerin ortalama nasıl çalıştıklarını, Linux dosya sistemini bilen birinin biraz yardımla anlayıp kurmayacağı birşey değil.

Neyse konuya gelelim, Arch'a rakip olabilecek çok bir distro olduğunu düşünmüyorum. Normal bir kullanıcının veya bir geliştiricinin isteyeceği herşey var, cutting edge, kullanması kolay, geniş repolar vs. Çoğu zaman Arch kullanan insan farklı bir distroyu isteklerini tam olarak karşılamadığı için kullanmıyor zaten, ancak rakip olabilecek Gentoo'yu düşünüyorum.

High-end bir bilgisayarım olmadığı sürece Gentoo'yu development amacıyla kullanmam.
High-end bir bilgisayarım olursa kesin gözüyle baktığım bir distrodur kendisi.
 
GNU/Linux dünyasında rekabeti körükleyecek bir durum yok. Böyle bir şey ticaretin konusu. Crux, Arch, Debian, Slackware, Gentoo, PCLinuxOS, Void vs hep birer renktir.

Systemd içermeyen Crux, Artix, PCLinuxOS, Void; Devuan bazlı dağıtımlar da iyidir.
Devuan, AntiX, Peppermint...
MX Linux'te Systemd bulunur ama varsayılan olarak devredışı halde gelir. MX Linux KDE de iyi bir tercih olur.

Son olarak şuradaki dağıtımlara ayrı bir saygım var:
 
İzleyebilirsiniz ama şahsen Netflix'in serveri hoşuma gidiyor 6Mbps internetim ile HD kalitede donmadan izleyebiliyorum ama kaçak izlemeye kalkınca aynı internet yeterli olmuyor maalesef.

Disney+ a gelirli mi bilmem ama sanmıyorum, ama Netflix'ten kaldırılırsa ki bence kaldırılımamalı çünkü çok güzel bir dizi hatta o kadar güzel ki 3. bölümde Kali indirip Linux evrenine giriş yaptım.

Ayrıca Rick and Morty de kaldırılacak haberiniz olsun. Neyse ki onu da bitirdim.
Benim Linuxa geçmemin sebebi microsoftun ve diğer big techlerin ta kendileriydi.
 

Geri
Yukarı