Arctic Liquid Freezer 420mm soğutucu için kasa önerisi

Hocam. Öncelikle radyatör üzerindeki 3x140mm fanları CPU girişine takmanız yeterli.

Pompalar yavaşlayıp hızlanan özellikte değildir. her zaman tam rpm çalışmak üzere programlanmıştır. Hemen hemen tüm sıvı soğutmalarada böyle. Pompayı varsa aio pump fan girşine, yoksa da herhangi bir fan girişine takabilirsiniz.

VRM kısmı da dediğim gibi boş kasa fanı veya varsa ikinci bir cpu fan girişi oraya takılabilir.
Tamam bu kısmı hallettim, o zaman her şey doğru gözüküyor ama tabi pump neden o kadar yüksek rpm de onmu bilmiyorum. Bu normalse okay.

Ek olarak, 2 sorunum var:

1- Önceden msi b650 gaming plus wifi anakartım vardı. r7 7800x3d işlemcimi temizlerken anakartda yer alan 2 pini yamulttum. Bios'a girince önceden ramlerimin modelini ve markasını detaylı bir şekilde okuyabiliyorken, bu olaydan sonra yani sanırım bu olaydan sonra unknown şeklinde gözüküyordu.Daha sonra anakart, soğutucu, kasa değiştim. Yine okuyamıyor. Ramde mi sıkıntı var yoksa işlemcide mi? Bu normal mi yoksa parçada sorun var anlamına mı geliyor?

NOT: 2. ve 3. resim yeni anakart.

2- PC açılırken anakartın q code olması gerektiği gibi çalışıyor ancak pc açıldıktan sonra cpu sıcaklık değerlerine göre q code değerleri değişiyor. Videoda mevcut

WhatsApp Video 2025-02-07 at 02.10.57.mp4

Dosya Ekleri

• 1738901892962.png
    1738901892962.png
    802,8 KB · Görüntüleme: 7
  • 1738901905759.png
    1738901905759.png
    1,1 MB · Görüntüleme: 3
  • 1738901912539.png
    1738901912539.png
    822,4 KB · Görüntüleme: 4
Hocam dilerseniz bunun için ayrı bir konu açın. Bilgi alanımın biraz dışında kalıyor.
Tamamdır ancak siz bağlantıları nasıl yapmıştınız?

Ek olarak soğutucu ile ilgili 2 probşem var:

Arctic liquid freezer III 420mm soğutucunun vrm, fan ve pump kablolarını bağladıktan sonra şu şekilde sıkınto yaşıyorum:

1-İlk önce bağlantıları bu şekildeydi : Vrm = cpu_fan1 , pump= pump_sys1 , fan = sys_fan1. Bu bağlantıdayken cpu fan1 kablosu bağlı olduğu halde 0rpm olarak gözüküyordu. Ek olarak, HwMonitorde cpu fan1 i görmüyordu.

2- Daha sonra Vrm = sys_fan1 , pump = pump ve fan = cpu_fan1 e taktıktan sonra pc i açtığımda bu şekilde sys fan1 ve cpu fan1 i rpm olarak gösteriyordu ve HWMonitor de her iki fanı gösteriyordu. Pc i resledikten sonra bu sefer de Cpu fan1 in rpm ini gösterip sys fan1 i 0rpm olarak gösterdi

Redditte bu şekilde bağlamışlar. Herhabgi bir şeyi yanlış mı yapıyorum. Yoksa bu normal mi?

Nu k8nuula ilgili ayrı konu açtım

Dosya Ekleri

• image-1.png
    image-1.png
    37,6 KB · Görüntüleme: 4
  • image-2.png
    image-2.png
    32,9 KB · Görüntüleme: 13
  • image-3.png
    image-3.png
    52 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
Hocam Reddit'te de aynı benim size söylediğim gibi yazmışlar. Kafanızı gereksiz yere bulandırıyorsunuz. Radyatör fanları CPU girişine, POmpa varsa eğer Aio yoksa herhangi bir fan girişine, VRM fanı da varsa eğer ekstra CPU gişirine veya herhangi bir girişe. Buradan ötesini kafanıza çok takmayın. Bu yazılımlar da bazen saçmalayabiliyor. Eğer BIS'unuzda benim Asus'ta olduğu gibi Qfan Control gibi bir uygulama ile fan optimizasyonu yapma seçeneği varsa onu bir yapın. Bu sayede yazılım kullanmasanız dahi fanlarınızın karakteristik özelliklerine göre Bıos gerekeni yapacaktır. MSI ile de hepsini otomatik moda almanız yeterli.

Hocam Reddit'te de aynı benim size söylediğim gibi yazmışlar. Kafanızı gereksiz yere bulandırıyorsunuz. Radyatör fanları CPU girişine, POmpa varsa eğer Aio yoksa herhangi bir fan girişine, VRM fanı da varsa eğer ekstra CPU gişirine veya herhangi bir girişe. Buradan ötesini kafanıza çok takmayın. Bu yazılımlar da bazen saçmalayabiliyor. Eğer BIS'unuzda benim Asus'ta olduğu gibi Qfan Control gibi bir uygulama ile fan optimizasyonu yapma seçeneği varsa onu bir yapın. Bu sayede yazılım kullanmasanız dahi fanlarınızın karakteristik özelliklerine göre Bıos gerekeni yapacaktır. MSI ile de hepsini otomatik moda almanız yeterli.
Sorun şu ki hangi başlık nereden çıkıyor bilmiyorum. Çünkü bütün başlıklar pompaya bağlı. Sadece üzerlerinde VRM, FAN ve PUMP yazıyor.

Dediğim gibi VRM = sys_fan1, FAN = CPU_FAN1 ve PUMP = PUMP'a bağladım. Redditte de bu şekilde demişler. Umarım bir sorun yoktur.

MSI anakartda QFan Control var mı bilmiyorum ama ona benzer bir şey muhakkak vardır. Bunun üzerinden fan optimizasyonu dediğiniz fanların RPM'ini mi düzenleyeyim? Önerdiğiniz bir düzey var mıdır? Deneyimleyip gayet memnun olduğunuz? MSI Center gibi uygulamayla da akıllı moda mı alayım?

Hocam doğru bağlamışsınız. Genel olarak fan ayarlarında otomatik ayara bırakmanız bile yeterli. Asus anakart olsa yardımcı olabilirdim ama Msi yazılımı hakkında hiç bir fikrim yok. Biraz kurcalayarak sizin için en uygun olanı seçin.

Hocam doğru bağlamışsınız. Genel olarak fan ayarlarında otomatik ayara bırakmanız bile yeterli. Asus anakart olsa yardımcı olabilirdim ama Msi yazılımı hakkında hiç bir fikrim yok. Biraz kurcalayarak sizin için en uygun olanı seçin.
MSI Center ile hiçbir işim yok o zaman, anakart üzerinden fan ayarı yapayım. Uygulama üzerinden yapsam sorun olur mu?

MSI Center ile hiçbir işim yok o zaman, anakart üzerinden fan ayarı yapayım. Uygulama üzerinden yapsam sorun olur mu?
Aslında BIOS vs hiçbiryerden fanlara dokunmasan yine sistem ısısına göre hızlanıp yavaşlar ama optimize edince gereksiz yere de dönmez, ihtiyaç olduğunda daha erken bir şekilde de hızlı dönmeye başlar.

Aslında BIOS vs hiçbiryerden fanlara dokunmasan yine sistem ısısına göre hızlanıp yavaşlar ama optimize edince gereksiz yere de dönmez, ihtiyaç olduğunda daha erken bir şekilde de hızlı dönmeye başlar.
o zaman bios veya uygulama ile fan ayarı yapmam arasında bir fark yok ama optimize yapsan daha iyi olur diyorsun.

Yeni konular

Geri
Yukarı