Arctic Liquid Freezer II - 360, XPG Battlecruiser ve 5800X deneyimi

megatrown21

Hectopat
Katılım
20 Mart 2019
Mesajlar
637
Çözümler
1
Umarım sıvı soğutmayı almayı düşünenlere fikir olur.
Her şeyden önce sıvı soğutmayı offset mode de monte ettim. Bu Arctic serisine özel bir montaj ve AMD işlemcilerde daha serin çalışma vadediyor.

Kasamın son durumu bu. Sıvı soğutma takınca kasanın kendi egzoz fanı sığmadı. Ben de bir şekilde hava soğutmamdaki fanı arkaya egzoz olarak taktım. Alttan da hava soğutmamdaki diğer fanı taktım. HDD braketi vardı alttaki fanın orada onu söktüm tabii bu işlem için.

Şu an boşta 33 dereceleri görüyorum ekran kartında. Yükte ortam sıcaksa 72'yi geçmiyor. Serin olduğunda 69-70 derecelere çıkıyor.

Ben bu çözümü yapmadan yani fotoğraftaki 2 fanı eklemeden önce 75 derecelere ulaşmaya başlamıştı ekran kartım. Tabii bunda egzoz fanı sökmemin etkisi büyüktür.

Sadece alttaki fanla yine 74 dereceleri gördüm. Anladım ki giren havada sorun yok hava çıkamıyor 😃

Kısaca egzoz fan çok önemli ısı atımında. Ne kadar üstte 3 fan radyatör olsa da onlar pek atamıyor gibi.

Kasalarda radyatörler genel olarak daha farklı tasarımda olmalı bence. Ekran kartı ısısı radyatöre gittiğinden işlemci de ona göre fazladan ısınıyor. Sadece render alıp işlemci soğutacaklara bir şey diyemem ama oyun oynarken ekran kartının sıcaklığı işlemciye direkt etki ediyor.

Fanlarla alakalı: Normalde ekran kartım boşta da 40'lı derecelerde olurdu. Yaptığım alta fan eklemesi sonrası ekran kartının ısısında düşüş yaşadım. Kasam alttaki fan yuvasını destekliyor yani ek herhangi bir şey yapmadım direk vidaladım. (HDD braketi bulunuyor orada orijinalinde o braketin altında fan yuvası var onu söktüm.)

Not: İşlemcim elle O.C. ile çok serin çalışıyor. PBO OC ile 5.0 GHz hıza ulaşıyor 5800X oyunlarda. Sıvı soğutma oyuna göre 5.0 ulaşmasına rağmen serin. Testlerde 75 dereceleri gördüm. Cinebench R23 de Single Core 1630 puan aldı işlemcim. Elle OC 4.625GHz hızda 1520 civarı puan alıyordu.

Bu arada Arctic Freezer e-sports Duo ile UV yapmadan sessiz kullanılmıyordu. Bununla boşta 33 derecelere düşüyor.
Not: Elle O.C. ayarında masaüstü gezerken sessizlik için Windows üzerinden güç tafarrufu açtığınızda çalışmıyor. Ancak PBO ya da autoda iken güç tasarrufu kullanılabiliyor.
 

Dosya Ekleri

  • kasaaaaa.jpg
    kasaaaaa.jpg
    120,1 KB · Görüntüleme: 65
Aynı setup a ben de pazartesi kavuşuyorum sıvı soğutma kargoda anakart Asus x570 e gaming ekran kartım gainward 3060 ram olarak gskill 32 GB ,3600 var ben voltajla Ramleri oc yapıp 3800 e çıkarttım bu da işlemciye 5 8 derece sıcaklık farkı demekti silverstone pf120 ile boşta 65 yükte 80 90 arası CPU sıcaklığı görüyordum valorantta 80 görmek canımı çok sıkıyordu şuan en merak ettiğim konu bu öte yandan egzoz fanın sığmaması üste malum iki kademe var onlardan kaynaklı ya da egzoz fanın alt kademeye alınmasından kaynaklı değil umarım
 
Aynı setup a ben de pazartesi kavuşuyorum sıvı soğutma kargoda anakart ASUS X570'e Gaming ekran kartım Gainward 3060 RAM olarak G.Skill 32 GB, 3600 var ben voltajla RAM'leri OC yapıp 3800'e çıkarttım bu da işlemciye 5 8 derece sıcaklık farkı demekti SilverStone PF120 ile boşta 65 yükte 80 90 arası CPU sıcaklığı görüyordum Valorant'ta 80 görmek canımı çok sıkıyordu şu an en merak ettiğim konu bu öte yandan egzoz fanın sığmaması üste malum iki kademe var onlardan kaynaklı ya da egzoz fanın alt kademeye alınmasından kaynaklı değil umarım.

Sıvı soğutma çok büyük o yüzden sığmadı fan. Bende kablo teliyle plastik arkaya telledim. Sıvı soğutmayı öne taksam da olurdu ama taktım ve uğraşmak istemiyorum açıkçası. Vaktinde çok uğraştım MSI sıvı soğutmasıyla bir daha MSI soğutmaya bulaşmam. Şu an elle u. V 4.625 MHz kullanıyorum 1.2küsur v ile oyunlarda 50 dereceyi geçtiği nadir. Genelde nette 40 civarı oyunda 45 50 civarı geziyor bu dediğin oyun Valheim.
 
Benim de işlemcim 5800x dün yazmamışım sabah gelsin deneyeceğim valorant da kaç dereceleri gördünüz bir de pompa sesi rahatsız ediyor mu silverstone da çok çektim
 
3 saattir uğraşıyorum sığmıyor nasıl yaptın ya üst plakayı yer kazanacak şekilde taksam radyatörü sığımıyor ters tarafına taksam anakart mosfet soğutucuya çarpıyor

Saatlerce uğraşmam sonucu kasaya girdi ben orjinal egzoz fanını da sığdırdım 5800x hakikaten sıcak çalışan işlemci valorantta rtx 3060 full HD de cpu 68 80 derece arası çalışıyor. Kasanın üzerinde fan ve radyatör için yapılmış plaka yüksek kullanımda bu radyatörle uyumsuz boy olarak küçük kalıyorküçğk kalmasa bu sıvı soğutma ile mükemmel uyum sağlar, alt alçak kullanımda ram slotuna mosfet soğutucularına egzoz fanına değmek zorunda kalıyorsunuz bu da kurulumu zorluyor bu kasanız varsa asla önermem.
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20230206_223252.jpg
    IMG_20230206_223252.jpg
    70,4 KB · Görüntüleme: 42
Son düzenleme:
3 saattir uğraşıyorum sığmıyor nasıl yaptın ya üst plakayı yer kazanacak şekilde taksam radyatörü sığımıyor ters tarafına taksam anakart MOSFET soğutucuya çarpıyor

Saatlerce uğraşmam sonucu kasaya girdi ben orijinal egzoz fanını da sığdırdım 5800X hakikaten sıcak çalışan işlemci Valorant'ta RTX 3060 Full HD de CPU 68 80 derece arası çalışıyor. Kasanın üzerinde fan ve radyatör için yapılmış plaka yüksek kullanımda bu radyatörle uyumsuz boy olarak küçük kalıyorküçğk kalmasa bu sıvı soğutma ile mükemmel uyum sağlar, alt alçak kullanımda RAM slotuna MOSFET soğutucularına egzoz fanına değmek zorunda kalıyorsunuz bu da kurulumu zorluyor bu kasanız varsa asla önermem.

Tam fotoğraf atar mısınız arka fanı tam nasıl sığdırdınız
 
özel bir şey yapmadım egzoz fanını üst çapraz soktum düzledim sol üst kısmı kasa arkasındaki peteğe vidaladım diğer iki tarafı da plastik kelepçe ile düzledim
 

Geri
Yukarı