Arduino simplesdaudio.h no such file or directory hatası

Tatsumi1453

Kilopat
Arkadaşlar böyle bir projenin başlangıç kısmındayım ama hata alıyorum. Arduino hangi sürüm kullanmam lazım ve buradaki aldığım hataları nasıl düzeltebilirim? ChatGPT'den yaptım ama fazla bir ilerleme kayıt edemedim. Görme engelli bireyler için akıllı sanat galerisi yapmak istiyorum, basamaklarını da şu şekilde düşündüm: Bir adet mesafe sensörüyle bireyin gelip belirli bir süre durması halinde ses dosyası çalışıp sanat eserini anlatacak ama bireyin gitmesi halinde de anında ses dosyasını çaldırmayı bırakacak. Bu proje üzerinde bağlantılarımı yaptım. Birazdan bağlantılarımı da anlatırım sana ama temelde bunu gerçekleştirmek istiyorum. Şimdi de kullandığım malzemeleri ve bağlantıları nasıl yaptığımı anlatacağım.

1.Mikro SD Kart Modülü: Bu proje kapsamında SD kartımız yüklediğimiz ses kaydımızı içinde barındırması için kullanılacaktır.
CS Bacağına, tercihen 4. Pinimizi bağladık. SD kartı belirtmek içindir.
SCK Bacağına, 13 numaralı pinimizi bağladık. Arduino’nun saat sinyali gönderdiği pindir ve genellikle 13 numaralı pine giriş yapılır.
MOSI Bacağına, 11 numaralı pinimizi bağladık. Arduino’dan SD karta veri gönderme hattıdır.
MISO Bacağına, 12 numaralı pinimizi bağladık. SD karttan Arduino’ya veri gönderme hattıdır.
VCC Bacağına, 5V pinimizi bağladık. Güç girişi pinidir.
GND Bacağına, GND pinini bağladık. Topraklama pinidir.
Genel olarak SD kart hakkında bilgi vermek gerekirse taşınabilir cihazlarda veri depolamak için kullanılan küçük boyutlu bir bellek kartıdır. Genellikle 2 GB ile 1 TB arasında değişen boyutlarda bulunur. Dezavantajlarına bakmamız halinde ise küçük boyutları nedeniyle hassas olabilirler. Düşme veya fiziksel hasar durumunda veri kaybı yaşanabilir.
2.Hoparlör: Bu proje kapsamında hoparlörümüz yüklediğimiz ses kaydımızı dışarı aktarmak için kullanılacaktır.
Artı ucunu 9 numaralı girişe bağladık. Dijital giriş veya çıkış olarak kullanılabilirdir.
Eksi ucunu GND girişine bağladık. Topraklama pinidir.
3.Ultrasonik Mesafe Sensörü: Bu proje kapsamında ultrasonik mesafe sensörümüz girilen mesafe sınırlarında bir cismin olup olmadığı bilgisini vermek için kullanılacaktır. Ultrasonik Mesafe Sensörümüzün
VCC Bacağına, 5V pinimizi bağladık. Güç girişi pinidir.
Trig Bacağına, 3 numaralı pinimizi bağladık. Arduino bu pine kısa bir sinyal gönderir ve sensör ölçümü yapar.
Echo Bacağına, 2 numaralı pinimizi bağladık. Arduino mesafe bilgisini buradan alınır.
GND Bacağına, GND pinini bağladık. Topraklama pinidir.
Genel olarak ultrasonik mesafe sensörü hakkında bilgi vermek gerekirse ultrasonik mesafe sensörü, nesnelerin uzaklıklarını ölçmek için ultrasonik dalgalar kullanan bir cihazdır. Ses dalgalarının bir yüzeyden yansıyarak geri dönme süresi üzerinden mesafe hesaplama prensibine dayanır. Ultrasonik sensörlerin mesafe ölçme kapasitesi, genellikle 2 cm ile 4-5 metre arasında değişir. Dezavantajlarına baktığımızda ses dalgalarının havadaki sıcaklık ve nem gibi çevresel koşullardan etkilenmesi, dalgaların yüzeyden yansıması gibi nedenlerle yanlış okuma yapabilir.
4.Arduino UNO: Bu proje kapsamında Arduino UNO, ultrasonik mesafe sensöründen gelen sinyallerle içinde bulunan kodları çalıştırarak belirli bir mesafece hareketlilik olması durumunda programı çalıştırmak için kullanılacaktır. Genel olarak Arduino UNO hakkında bilgi vermek gerekirse, açık kaynaklı bir mikrodenetleyici kartıdır.
Kod:
#include <SPI.h>
#include <SD.h>
#include <TMRpcm.h>  // Ses çalmak için TMRpcm kütüphanesini dahil ediyoruz

TMRpcm audio;  // Ses modülünü başlatıyoruz
const int trigPin = 3;  // Ultrasonik sensör trig pini
const int echoPin = 2;  // Ultrasonik sensör echo pini
const int speakerPin = 9;  // Hoparlör pini

void setup() {
  Serial.begin(9600);  // Seri haberleşmeyi başlat

// Pinleri doğru şekilde ayarlıyoruz
  pinMode(trigPin, OUTPUT);  // Ultrasonik trig pini çıkış olarak ayarla
  pinMode(echoPin, INPUT);   // Ultrasonik echo pini giriş olarak ayarla
  audio.speakerPin = speakerPin;  // Hoparlör pinini ayarlıyoruz

if (!SD.begin(4)) {  // SD kart başlatılıyor, 4 numaralı pin kullanılıyor
    Serial.println("SD kart başlatılamadı!");
    return;
  }
  Serial.println("SD kart başlatıldı");

audio.begin();  // Ses modülünü başlatıyoruz
}

void loop() {
  long duration, distance;

// Ultrasonik sensör ile mesafe ölçüyoruz
  digitalWrite(trigPin, LOW);
  delayMicroseconds(2);
  digitalWrite(trigPin, HIGH);
  delayMicroseconds(10);
  digitalWrite(trigPin, LOW);

// Echo pininden gelen mesafe verisini alıyoruz
  duration = pulseIn(echoPin, HIGH);
  distance = (duration / 2) / 29.1;  // Mesafeyi santimetre olarak hesaplıyoruz

Serial.print("Mesafe: ");
  Serial.println(distance);

// Eğer mesafe 30 cm'den kısa ise ses çalmaya başla
  if (distance < 30) {
    if (!audio.isPlaying()) {  // Eğer ses çalmıyorsa, başlat
      audio.play("sanateseri.wav");  // SD karttan ses dosyasını çal
      Serial.println("Sanat eseri çalınıyor...");
    }
  } else {
    if (audio.isPlaying()) {  // Eğer ses çalıyorsa, durdur
      audio.stop();  // Ses çalmayı durdur
      Serial.println("Sanat eseri durduruldu.");
    }
  }

delay(100);  // Kısa bir gecikme
}

Açıkçası daha önce ardunio ile ilgili bir projem olmadı genelde oyun tasarlarım ama senin için yapay zeka ile birkaç yerden soruşturdum Arduino IDE 1.8.x serisini kullanabilirsin aynı zamanda aldığın hatayı bana yazabilme şansın varmı (Zannedersem güzel bir TÜBİTAK projesi bu :D)

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı