Arduino'da yazılan kodlara lisans ekleme nasıl yapılır?

Mçınar

Hectopat
Katılım
5 Ağustos 2019
Mesajlar
461
Sa, başlıktan anlaşılacağı üzeri ardino kodlarıma lisan yani (korsana) karşı nasıl bir işlem yapılabilir önerilerinizi bekliyorum? Arduino nun açık kaynak kodlu olduğunu biliyorum ama yapanları duymuştum sağda solda bilenler yazabilir mi ??
 
Tam olarak ne istediğinizi anlamadım biraz terimler karışmış. Korsana karşı diyorsunuz;

Eğer kodlarınızı kopyalama ve dağıtma konusunda koruma altına almak istiyorsanız ATmega328P'nin datasheet'ine bakmanızı öneririm. Lock bits, fuse bits gibi kilit mekanizmaları ile yazma/okuma kilidi koymayı deneyebilirsiniz. Ya da müşterilere kodun sadece derlenmiş halini .hex olarak verebilirsiniz. Tabii yine mükemmel bir koruma çok mümkün değil. %100 değilse de sizin kodunuzu merakli kişilerin çoğundan korumaya yetecektir.

Ama kodunuzu bir ticari lisans altına almak istiyorsanız; önce projede kullandığınız araçların, kütüphanelerin lisans koşullarına hakim olmanız gerekir. Örneğin kullandığınız bazı kütüphaneler ticari kullanımı engelleyip (Non- commercial use) sizin projenizin de ücretsiz ve açık kaynak olmasını zorunlu tutabilir. Yasal olarak bunu yapabilirler. Lisanslama konusu başlı başına bir uzmanlık. Oturup araştırmanız gerekir.

Lisanslar ve işin mantığı hakkında başlangıç için güzel bir Türkçe site.

Lisans seçiçi
 
Tam olarak ne istediğinizi anlamadım biraz terimler karışmış. Korsana karşı diyorsunuz;

Eğer kodlarınızı kopyalama ve dağıtma konusunda koruma altına almak istiyorsanız ATmega328P'nin datasheet'ine bakmanızı öneririm. Lock bits, fuse bits gibi kilit mekanizmaları ile yazma/okuma kilidi koymayı deneyebilirsiniz. Ya da müşterilere kodun sadece derlenmiş halini. Hex olarak verebilirsiniz. Tabii yine mükemmel bir koruma çok mümkün değil. %100 değilse de sizin kodunuzu merakli kişilerin çoğundan korumaya yetecektir.

Ama kodunuzu bir ticari lisans altına almak istiyorsanız; önce projede kullandığınız araçların, kütüphanelerin lisans koşullarına hakim olmanız gerekir. Örneğin kullandığınız bazı kütüphaneler ticari kullanımı engelleyip (non- commercial use) sizin projenizin de ücretsiz ve açık kaynak olmasını zorunlu tutabilir. Yasal olarak bunu yapabilirler. Lisanslama konusu başlı başına bir uzmanlık. Oturup araştırmanız gerekir.

Lisanslar ve işin mantığı hakkında başlangıç için güzel bir Türkçe site.

Lisans seçiçi.

Uzun uzun yazmışsınız teşekkürler. Bu müşterilere hex olarak verme olayı nasıl hocam şimdi karta yükleme yapabiliyorz. Başka karttan kodları çekerken hex dosyasından çekilir diye bir şey duymuştum.o hex dosyasını almalarına karşın bir koruma mı ? Kütüphane kısmını nasıl yapabilirim onu bilmiyorum yazdığım kodlar kopyalanmasın istiyorum.

______________________diğer arkadaşlardanda öneriler bekliyor olacağım. _______________________
 
@Mçınar

.hex dosyası kodun hazır derlenmiş halini içerir ve .ino dosyasındaki gibi kodlar açıkta değildir. Kodlarınızın kopyalanmamasını istiyorsanız tavsiye ederim. Bu sayede güncelleme vs. için müşteriye yazdığınız kodu vermezsiniz sadece hazır hex dosyası verirsiniz. hex dosyaları xLoader gibi basit bir programla bile Arduino'ya yüklenebilir.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 

Geri
Yukarı