ARGB fanların kablo ve çoklayıcı montajı nasıl yapılmalı?

illegalpower

Kilopat
Daha fazla  
ASUS TUF GT502 kasa ve yanında 7 adet ASUS TUF TR120 fan siparişi verdim 6 adeti reverse 1 adeti egzoz için düz olacak şekilde. Anakartım GIGABYTE B550 Gaming XV2 ARGB desteği var. Kafamı karıştıran konu şu. ASUS TR120 fanların içinde 2 adet kontrolcü gelecek ama bunlar kaç adet fan destekliyor? Eğer 3 adet ise ben bu fanlardan 7 adet eklediğimde ekstra kontrolcüye gerek kalacak mı? Kumandalı kontrolcü şart değil fanları anakartın yazılımından kontrol edeceğim. Ayrıca PWM özelliğini de kullanmak istiyorum. Bildiğim kadarıyla ARGB fanlar 5V ile çalışıyor ve anakart desteği varsa sadece çoklayıcı kullanmak yetiyor. Bu konuda kafam çok karıştı yeterli bilgim yok en mantıklı bu işi nasıl çözebilirim? Teşekkürler...

Anakartın iki adet ARGB girişi var. Bu ürün ile birden fazla ARGB ürünü anakartına takabilirsin:
Kullanıyorum, tavsiye ederim. Bu tür kablo çaklayıcı ile tüm argb ürünler anakartta senkron çalışır.
Fanların içinden kontrolcü çıkarsa, yani fanların ARGB kablolarını ona bağlayan cihaz, bu linke gerek yok.
ARGB veya RGB fanlarda iki kablo bulunur. Biri ışık için diğeri fanı döndürmek ve hızı kontrol etmek için. Buna göre ihtiyacını belirle.
Bir not: Bazı markalar ve bazı modeller ışık ve fan kontrolü için standart dışı uç kullanırlar. O ışık ve fanları kullanmak için kendilerinin sattığı kontrolcu gereklidir. Buna dikkat edin.
Bir de ARGB ve RGB farklı güçte ve prensipte çalışan aydınlatma standartlarıdır. Gidip argb fanın aydınlatma ucunu anakartın RGB çıkışına veya harici RGB kontrolcüye takamazsın. Tam tersi için de bu geçerli.

Anakartın iki adet ARGB girişi var. Bu ürün ile birden fazla ARGB ürünü anakartına takabilirsin:
Kullanıyorum, tavsiye ederim. Bu tür kablo çaklayıcı ile tüm argb ürünler anakartta senkron çalışır.
Fanların içinden kontrolcü çıkarsa, yani fanların ARGB kablolarını ona bağlayan cihaz, bu linke gerek yok.
ARGB veya RGB fanlarda iki kablo bulunur. Biri ışık için diğeri fanı döndürmek ve hızı kontrol etmek için. Buna göre ihtiyacını belirle.
Bir not: Bazı markalar ve bazı modeller ışık ve fan kontrolü için standart dışı uç kullanırlar. O ışık ve fanları kullanmak için kendilerinin sattığı kontrolcu gereklidir. Buna dikkat edin.
Bir de ARGB ve RGB farklı güçte ve prensipte çalışan aydınlatma standartlarıdır. Gidip argb fanın aydınlatma ucunu anakartın RGB çıkışına veya harici RGB kontrolcüye takamazsın. Tam tersi için de bu geçerli.
Teşekkür ederim hocam lakin bir çoklayıcı alsam ve fanların rgb ve pwm güçlerini direk psu dan verebilir miyim. Sadece pwm gücünü verirsem eğer ileride fan sayısı 10 olduğunda anakartın argb cıkışı sadece ledlere güç vermek için yeterli olur mu. Yani çoklayıcı tam olarak nasıl çalışıyor ?

Genelde anakartların argb çıkışı 3 amper güç verebiliyor maksimum, her bir fan (120 mm için) ortalama 0.33 amper güç ister.
Bu hesap ile anakartın her bir argb çıkışına kaç argb bağlayacağını hesap edebilirsin.
Fan çoklayıcılar ile de böyle bir hesap var ama bilmiyorum. Zaten gerek de olmamalı. Fan çoklayıcıda aynı fanları kullanmalısın. Sonuçta anakarta sadece bir tanesinin hızı raporlanorken gücü paylaşıyorlar. Bu koşulda aynı fanları çoklayıcıda kullanmalısın ki anakart raporlanan fana göre hız voltajı verirken diğerleri de aynı hızda çalışmış olsun.
Kavram karmaşasını önlemek için:
Fan veya argb/rgb çoklayıcı kablo gücünü ve yönetimini anakarttan alır.
Fan veya argb/rgb hub ise gücünü PSU'dan alır, ama renklerin veya hızın kontrolu için anakarta cihazın çıkışı bağlanmalı. Fan hız kontrolu hubda belirtilen porta takılı olan raporlanır sadece. Yani fan hız kontrolünde aynı fanlar takılmalı
Fan veya argb/rgb kontrolcü ise gücünü PSU'dan alır, renk ve hız yönetimini: anakartın içindeki usb porta bağlanan kablo ile windowsa kurulu uygulamadan veya varsa uzaktan kumandasından veya kasanın desteklediği aydınlatma/fan/reset tuşundan vs. olur. Bu ürünlerde farklı veya ayrı fanlar/argb/rgb'ler yazılımla ayrı ayrı yönetilir.
En garanti (kişisel önerim) yol fan hızları, argb veya rgb'leri anakartın yöneteceği sistemler kurmak. Yazılımlar Windows update, antivirüs veya başka çakışmalarla devre dışı kalabilir. Mümkünse anakartların argb/rgb yönetimi için yazılımlarını da kurmayın. Sisteme kök salan, windows işleyişine müdahale eden (windows güncellemelerinden sonra performans ve benzeri sorun sebebi olabiliyorlar), kendince arka planda telemetri yapan şeylerdir anakartların ekstra yazılımları. Mevcut bios rgb/argb ayarı yeterli, MSI anakartımda şöyle bir istisna var: Değişik argb içeren efektini seçip biosa gömdüm sonra yazılımını kaldırdım.

Hocam biraz daha araştırma yaptım ve olayı cözdüm. Pwm ve Argb kontrolcüleri ayrı şeylermiş ve ikisine de gücü psu üzerinden verebiyormuşuz. İkisinin tek kontrolcüde çalışması için şöyle bir cihaz buldum ama 8 adet destekliyor. Şuan için 7 adet fan olucak ama ileride sıvı soğutmaya geçtiğimde onun fanlarını fan gücü için Cpu Fan portuna bağladım diyelim argb için anakartımda başka soket kalıyor mu ? Kalmıyorsa 10 lu kontrolcü önerir misin ?

Anladım daha mantıklı gibi. Peki şimdi kontrolcü SATA'dan aldığı güçle hem fanların PWM gücünü hem de ARGB gücünü karşılayacak değil mi ikisi için de anakartdan güç çıkışı olmayacak doğru mudur?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı