Asgari ücret artınca kur değişir mi?

Umarım değişmez. Ama önceki deneyimlerimize göre değişecektir büyük ihtimal. Değişmez ise ithal ürünleri almamız bir tık kolaylaşacaktır. Yerli ürünler de aynı oranda zamlanacak zaten.
 
Asgari ücretin yıllara göre dolar karşılığına baktığın zaman öyle bir tablo çıkıyor. Diyelim kur aynı kaldı bu seferde üreticiler zam yapar, satıcılar zam yapar, işçi maaşı için.
 
Kur asgari ücretten bağımsızdır. Lakin dolaylı yoldan bir etkisi söz konusu.
Döviz kurunu etkileyen faktörler, ithalat ihracat, piyasadaki döviz miktarı, ülke piyasasına olan güven gibi sebeplerdir.
Asgari ücret artınca kur artmaz. Minnacık bir etkisi olabilir. Binde bir etki.
O da TL/Dolar karşısında aynı değerde kalırken senin alacağın TL maaşın yükseleceğinden yani aylık olarak aldığın maaş Aralık'ta 300 dolar ise Ocakta 350 dolar alacaksın mesela.
Aradaki 50 dolarlık fark ile ithal (döviz ile alınan mallar) mal alırsan ülke piyasasındaki 50 dolarlık dövizi yurtdışına göndermiş oluyorsun :)
Ülke piyasasında aylık 10-15 milyar dolar dönüyorsa sen buna -50 dolar eklemiş oluyorsun :)
Bu kadarlık bir etkin var.
Senin gibi 10 milyon kişi bunu yaptığında 500 milyon dolar etki ediyor.
Bu da haliyle kurda hafif oynamalara sebep oluyor (yukarı yönlü)
Bilgisayar ve Telefondaki yüksek vergilerin sebebi de budur.
Ülke ekonomisine olan zararını devlete verdiğin vergi ile destekliyorsun.
 
Asgari ücretin artması kuru etkilemez ancak ürün fiyatlarında artış kaçınılmaz. İş verenler artan işçi maliyetlerini çıkartmak için sattığı ürünlerin fiyatında artışa gitmek zorunda kalıyor. Bu da dolayısıyla bizi etkiliyor. Asgari ücreti artırmak görünürde sizin maaşınızı ve elinize geçen parayı artırmış olsa da aslında hiçbir işe yaramıyor çünkü her zamda alım gücümüz eskiye nazaran daha da azalıyor.​
 

Yeni konular

Geri
Yukarı