Aşı olmalı mısınız?

Daha önce herhangi bir coronavirus için aşı üretilmemiş olması.

Bu aşı ilk coronavirüs virüsünden beri tüm coronavirüslere etkili olacak şekilde geliştiriliyordu ve bu 16 yıl sürdü.
Çin devletine asla güvenilmez.

Sınovac≠Çin devleti ve çoğunuzun telefonunda tik tok var ve telefon da büyük ihtimalle Çin malı.

Yanlış bir şey çıkarsa zaten bizim ülkenin de geri adım atacağını düşünüyorum.
Hocam bizim ülkeminizin cumhurbaşkanına "aptal" dedi Trump, bizim sesimiz bile çıkmadı. Bu aşı yanlış çıkarsa ve bazıları bu yüzden ölürse sence geri adım atarlar mı? Atsalar ne olacak, Sinovac bize parayı geri öder mi? Parayı ödese bu yüzden etkilenen vatandaşlara ne olacak? Bu kurumlara çok güveniyorsunuz gibi geldi 😃

Evrim ağacı güzel bir video yapmış.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Açıkçası virüsü yayan, ve virüsü aşısız yenen bir ülkeden aşı olmak istemiyorum.

Yalnız aşılar bir sürü testten geçiyor ve bir sürü denemeler yapılıyor.
Evet yapılıyor ama bu denemeler de sağlıklı değil. Tüm aşı firmaları Faz-2 ve Faz-3'ü aynı anda uyguladı. Bi taraftan 2 bin kişi üstünde test edilirken diğer tarafta aynı aşı 10 bin kişi üstünde test edildi. Yani bu testlerin bir güvenilirliği yok.
Hatta hocam bir haber linki de bırakıyorum.

Sorun daha önce herhangi bir Coronavirus için bir aşı üretilmemiş olması.
O zaman sorarlar bunu diyene; hayvanlara "yıllardır" yapılan Corona aşıları nedir? Bu virüsün ondan ana farkı bizim protein yapımıza tutunuyor olması, yani yıllardır bilinen ve aşısı yapılan virüs ailesinden olan bir patojen. Yıllardır bilinen gen havuzuna sahip, bize bulaşmasını sağlayan mutasyonuyla birlikte eklenmesi gereken gen bilgisi aşırı değil. Yıllardır inaktif olarak aşı üretiliyor, bize yapılacak olan inaktif aşıların da temelini hayvanlara yapılan önceki aşılar oluşturuyor. Kısacası bu virüs gayet iyi bilinen bir virüs, aşısının büyük komplikasyonlara neden olma riski bundan dolayı düşük. Bir sürü balon haber geziyor etrafta, kanıtı nerede? Corona yemiş. :D

Tartışılması gereken asıl şey bu kadar değişken bir virüse karşı aşıların ne kadar etkin olabileceği. Grip virüsü de aşırı değişken bir virüs, her yıl firmaların yaptığı aşıların bazıları başarılı oluyor bazıları etkisiz kalıyor. Bu virüs için grip aşısından daha yüksek bir başarım oranına nasıl sahip olunacağı şu anda bilinmeyen bir konu çünkü aşının "asıl etkinliğini" birkaç on bin kişiye değil milyonlarca kişiye yaptığın zaman bilebilirsin.

Bir de geçmişte mRNA aşıları için çalışmalar yapılmış ancak büyük çapta bir deneyim yok. Asıl soru işareti olan kısım ise bu teknolojinin uzun süreli komplikasyon risklerini hiç bilmememiz ve başarısı konusunda da bu kadar geniş bir deneme yapılmadığı için şüpheli olması. Üstelik eklenen her RNA bilgisi acaba sonraki mutasyonlarda da etkinliğini koruyabilecek mi?

Çin aşısı gibi inaktif aşıları değil mRNA ile ilgili bu 2 bilinmezi konuşmanızı tavsiye ederim. Çin, eski tip inaktif aşılar, mikrobiyoloji ve gen bilimleri konularında Dünya'nın en ileride olan ülkelerinden biridir. Asıl "yerli ve milli" aşıdan korkun siz. :D

İzmir'deki neredeyse her hastanenin kritik konumundaki hekimleri ya benim ailemden ya da aile dostlarımızdan oluşur. Ailesinin yarısı doktor olan, bunların haricinde mikrobiyoloji ve patoloji laboratuarlarında da çalışan bireylere sahip bir aile olarak biz "güvenilir ve tüm verileri paylaşılıp onayları alınmış" aşıyı olacağız. Bunları sağlayamayan aşıları tabii ki olmayız, güvenilirliği lisanslanmamış bir aşıyı başkaları olsun diye de zorlamayız. Sadece bu aşıların bu yeni versiyonları kısa sürede yapıldığı için uzun vadeli komplikasyon riski milyonlarda değil de on binlerde 1 olabilir. Biraz daha tedbirli olup gelişmeleri takip etmekte fayda var.

Evet yapılıyor ama bu denemeler de sağlıklı değil. Tüm aşı firmaları Faz-2 ve Faz-3'ü aynı anda uyguladı. Bi taraftan 2 bin kişi üstünde test edilirken diğer tarafta aynı aşı 10 bin kişi üstünde test edildi. Yani bu testlerin bir güvenilirliği yok.
Hatta hocam bir haber linki de bırakıyorum.
Bir haber de ben bırakayım. Fazlar geçilirse ve güvenilir kaynaklar tarafından onay verilirse üstüne 3 6 ay geçerse yeterince güven oluşacağını düşünüyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı