Aşırı kalori açığı bırakmak problem olur mu?

Makaleler
1
17 yaşındayım, 185 boy ve 88.7 kiloyum şu an. Her gün sabah 2 yumurta, peynir, domates, salatalık yiyorum. Akşamları da genellikle ne yapıldıysa yağlı, yağsız çok küçük bir tabak o yemekten yiyorum. Bence aşırı kalori açığı bırakıyorum yani hesaplayınca 1000'i 1500'ü geçmediğini düşünüyorum. Çok da emin değilim o yüzden sormak istedim. Ne yapmalıyım? Doğru mu yapıyorum?

Doyuyorsan sıkıntı yok. Sabah yumurtayı 3-4 falan yapardım ben olsam. Öğlen yemeğini atladım o da var. Günlük protein ihtiyacınızı karşılamanız lazım. 2 öğün az olur. Yaşınız geregi daha fazla protein almanız gerekiyor kilonuz da aynı şeyi söylüyor.

Aşırı kalori açığı çok sakıncalıdır. Aşırı kalori açığı yaptığınız zaman vücut hazır besin olan yağları elinde tutmak isteyecektir ve bu sebeple metabolizmanız yavaşlayacak hatta bir süre sonra kilitlenecektir, yani verdiğiniz kiloları hızlıca geri alacaksınız.

Onun dışında ise kas erimesi olabilir. Vücudunuzun hayati fonksiyonları devam ettirmek için yeterli kalori vermediğinizden dolayı enerji kaynağı olarak karaciğer ve kaslardaki şekeri kullanacaktır. Bundan dolayı karaciğer sağlığınızdan olacaksınız ve kaslarınız eriyecek.

Sizi psikolojik olarak da etkiler. Bu yüzden aşırı kalori açığı bırakmamalısınız. Size önerim günde 750 kalori açık bırakmanızdır.

17 yaşındayım, 185 boy ve 88.7 kiloyum şu an. Her gün sabah 2 yumurta, peynir, domates, salatalık yiyorum. Akşamları da genellikle ne yapıldıysa yağlı, yağsız çok küçük bir tabak o yemekten yiyorum. Bence aşırı kalori açığı bırakıyorum yani hesaplayınca 1000'i 1500'ü geçmediğini düşünüyorum. Çok da emin değilim o yüzden sormak istedim. Ne yapmalıyım? Doğru mu yapıyorum?
Doğru yapmıyorsun. 128 kilodan 96 ya düştüm. İlk başlarda diyet rahat geçer. Ama ilerleyen zamanlarda çok zorlanırsın. En önemlisi ise kas kaybı. Az kalorili diyetler çok zararlıdır. Sindirimden tut testesteron üretimine kadar vücudun zarar görür. Verdiğin kiloların bir çoğu yetersiz beslenmeden dolayı yağ değil kas kaybıdır. Sana tavsiyem günlük 1300 kalori altına düşmemen,En az 60 gr protein alman ve yürüyüş yapman.

Bence böyle devam et ama yediklerini değiştir. Yumurta en ucuz ve en kolay protein alım yoludur. İmkanın varsa sucuk, jambon (yağsız salam), pastırma da yiyebilirsin sabahları. Yapamazsan evet yumurta adedini arttır. Akşamları kızartma yeme. Köfte, balık, tavuk ye. Fırında olur, yağsız tava da olur. Ama şinitzel yada una bulanmış balık olmasın. Kızartma olmasın kısacası. Kesinlikle karbonhidrattan uzak dur. Pilav, makarna, ekmek gibi. Zinhar hazır gıdalardan uzak dur. Markette satılan paketlenmiş herşey. Şeker ve türevlerinden uzak dur. Şekerleme. çikolata, şekerli yada sıfır şekerli kola ve gazlı içecekler, %100 dahi olsa meyve suları gibi. Spor yap. Ne bileyim basket kursuna yazıl, arkadaşlarınla akşamları halı sahaya git, koşuya çık yakındaki park yada sahil kordonunda. Spor salonuna da yazılabilirsin. Paran ve merakın varsa.

Bence böyle devam et ama yediklerini değiştir. Yumurta en ucuz ve en kolay protein alım yoludur. İmkanın varsa sucuk, jambon (yağsız salam), pastırma da yiyebilirsin sabahları. Yapamazsan evet yumurta adedini arttır. Akşamları kızartma yeme. Köfte, balık, tavuk ye. Fırında olur, yağsız tava da olur. Ama şinitzel yada una bulanmış balık olmasın. Kızartma olmasın kısacası. Kesinlikle karbonhidrattan uzak dur. Pilav, makarna, ekmek gibi. Zinhar hazır gıdalardan uzak dur. Markette satılan paketlenmiş herşey. Şeker ve türevlerinden uzak dur. Şekerleme. çikolata, şekerli yada sıfır şekerli kola ve gazlı içecekler, %100 dahi olsa meyve suları gibi. Spor yap. Ne bileyim basket kursuna yazıl, arkadaşlarınla akşamları halı sahaya git, koşuya çık yakındaki park yada sahil kordonunda. Spor salonuna da yazılabilirsin. Paran ve merakın varsa.
Sabahı yumurtalarla sebzelerle geçiştiririm. Her gün de meyve yiyorum. Ama akşamları annem ekstra yemek yapmama izin vermez bir. İki et bizim evde çok yok yani yeriz de hafta da 1-2 maksimum o da kızartarak, yağla yiyorlar. Yani annem yağlı yemek yapar ya yicen ya yemicen diye seçenek bırakır. Onun yerine akşamları sebze ile yoğurtla beslenebilir miyim ? Bu evde güzel bir diyet yapmak çok zor :(.

Sabahı yumurtalarla sebzelerle geçiştiririm. Her gün de meyve yiyorum. Ama akşamları annem ekstra yemek yapmama izin vermez bir. İki et bizim evde çok yok yani yeriz de hafta da 1-2 maksimum o da kızartarak, yağla yiyorlar. Yani annem yağlı yemek yapar ya yicen ya yemicen diye seçenek bırakır. Onun yerine akşamları sebze ile yoğurtla beslenebilir miyim ? Bu evde güzel bir diyet yapmak çok zor :(.
Sadece sende olan bir durum değil bu aile evinde yaşayıp kendi parasını kazanmayan neredeyse herkesin yaşadığı bir durum.

Bence böyle devam et ama yediklerini değiştir. Yumurta en ucuz ve en kolay protein alım yoludur. İmkanın varsa sucuk, jambon (yağsız salam), pastırma da yiyebilirsin sabahları. Yapamazsan evet yumurta adedini arttır. Akşamları kızartma yeme. Köfte, balık, tavuk ye. Fırında olur, yağsız tava da olur. Ama şinitzel ya dauna bulanmış balık olmasın. Kızartma olmasın kısacası. Kesinlikle karbonhidrattan uzak dur. Pilav, makarna, ekmek gibi. Zinhar hazır gıdalardan uzak dur. Markette satılan paketlenmiş her şey. Şeker ve türevlerinden uzak dur. Şekerleme. Çikolata, şekerli ya da sıfır şekerli kola ve gazlı içecekler, %100 dahi olsa meyve suları gibi. Spor yap. Ne bileyim basket kursuna yazıl, arkadaşlarınla akşamları halı sahaya git, koşuya çık yakındaki park ya da sahil kordonunda. Spor salonuna da yazılabilirsin. Paran ve merakın varsa.

Karbonhidrattan uzak durmak iyi bir şey değil. En az 120 g karbonhidrat alınması lazım. Vücudun ve metabolizmanın ana enerji kaynağıdır.

Fiziksel sağlık hakkında yorum yapmayacağım ama sadece psikolojik sağlık açısından böyle bir şey yapılmaz. Kendini durduk yere depresyona, anksiyeteye sokmana hiç gerek yok. The Whale'deki adam gibiysen o zaman bilemem.

Bence bu durum çok sorun değil. Asıl zararlı olan şeyler işlenmiş paket ürünler. Evde yapılan o tarz sağlıksız şeylerin çözümleri var. Yağda kızaran eti peçeteye sar ve sıktır, iyice yağını süzdür. Çok yağlı yiyeceklerin suyunu süzdür mesela nohutu çok yağlı yaptıysa yemeğin suyundan az kat gerekirse yemeğe kendin içme suyu ekle.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı