Aşırı refah iyi midir?

André ile Akşam Yemeği - Rahatlık öldürür. İzlemenizi tavsiye ederim. Evet; ülkelerin refah olması, zengin olması tabii ki de iyidir ama kişisel olarak aşırı rahatlık saçmadır.

Yanlış bir düşünce. Çünkü ABD gibi refah ülkelerde halk hükümete değil de hükümet halka hizmet ettiği için ekonomi ve paranın alım gücü yüksek. Bu durumda insanlar istediği arabayı alabiliyor. Örneğin benim yaşımdaki john 5-6 ay hadi dağlar taşlar çatlasın gök yarılsın 1 yıl çalışarak mustang, camaro gibi araçlar satın alabiliyor. Sonucunda ne oluyor? İnsanlar çalışarak hayallerindeki şeyleri satın alabildikleri için daha çok çalışma eğilimine giriyorlar hem çalışma oranı yüksek hem tüketim dengeli bir şekilde işliyor. Ama Türkiye de insanlar bir ev için 15 yıl çalışmak zorunda ve ülkenin yarısından fazlası karın tokluğuna çalışıyor. Üstelik evi ve arabayı kredi çekmeden kesinlikle alamaz türkler. Bu yüzden Türk insanının çalışma eğilimi düşüyor ve gençler hatta doktorlar, mühendisler yurt dışına gidiyor hem de çok yüksek seviyede beyin göçü ile karşı karşıyayız ve sonucunda üretim de ciddi oranda azalıyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yanlış bir düşünce. Çünkü ABD gibi refah ülkelerde halk hükümete değil de hükümet halka hizmet ettiği için ekonomi ve paranın alım gücü yüksek. Bu durumda insanlar istediği arabayı alabiliyor. Örneğin benim yaşımdaki john 5-6 ay hadi dağlar taşlar çatlasın gök yarılsın 1 yıl çalışarak mustang gibi araçlar satın alabiliyorlar. Sonucunda ne oluyor? İnsanlar çalışarak hayallerindeki şeyleri satın alabildikleri için daha çok çalışma eğilimine giriyorlar hep çalışma oranı yüksek hem tüketim dengeli bir şekilde işliyor. Ama Türkiye de bir ev için 15 yıl çalışmak zorunda ve ülkenin yarısından fazlası karın tokluğuna çalışıyor. Üstelik evi ve arabayı kredi çekmeden kesinlikle alamazlar Türkler.
Keşke ABD gibi Avrupa gibi alım gücümüz olsa onu ben de isterim ama olursa eğer kendimizi aşırı rahatlığa salmamamız lazım. Videoyu izlersen anlayacaksın.
 
Yanlış bir düşünce. Çünkü ABD gibi refah ülkelerde halk hükümete değil de hükümet halka hizmet ettiği için ekonomi ve paranın alım gücü yüksek. Bu durumda insanlar istediği arabayı alabiliyor. Örneğin benim yaşımdaki john 5-6 ay hadi dağlar taşlar çatlasın gök yarılsın 1 yıl çalışarak mustang, camaro gibi araçlar satın alabiliyor. Sonucunda ne oluyor? İnsanlar çalışarak hayallerindeki şeyleri satın alabildikleri için daha çok çalışma eğilimine giriyorlar hem çalışma oranı yüksek hem tüketim dengeli bir şekilde işliyor. Ama Türkiye de bir ev için 15 yıl çalışmak zorunda ve ülkenin yarısından fazlası karın tokluğuna çalışıyor. Üstelik evi ve arabayı kredi çekmeden kesinlikle alamaz türkler. Bu yüzden Türk insanının çalışma eğilimi düşüyor ve gençler hatta doktor, mühendis yurt dışına gidiyor hem de çok yüksek seviyede beyin göçü ile karşı karşıyayız ve sonucunda üretim de düşüyor.
Adam orada her şey aldıktan sonra hiçbir amacı kalmıyor işte gene olarak boşluğa düşüyorlar sen Türkiye'de bilgisayar veya araba almak için onlarca yazı çalışıyorsun veya aldığını varsayalım böyle bayağı bir zaman geçiyor ömrünü tamamlıyorsun ancak Amerika'da dediğim gibi adam aldıktan hemen 1 yıl çalıştıktan sonra bütün amacı bitiyor. Ayrıca Amerika'da yaşayan genç kesme bakarsanız rahatladığını çok fazla görebiliyorsunuz çocuklarda hiçbir para birikimi diye bir şey yok Türkiye'de ortalama bir genç parasını harcamıyor biriktiriyor ben mesela öyleyim genç nüfus genellikle bu şekilde Türkiye'de Amerika'da ise gençler istedikleri her şey alabildikleri için bütün paraları çatçat harcıyorlar geleceğe bakış neredeyse yok
 
Adam orada her şey aldıktan sonra hiçbir amacı kalmıyor işte gene olarak boşluğa düşüyorlar sen Türkiye'de bilgisayar veya araba almak için onlarca yazı çalışıyorsun veya aldığını varsayalım böyle bayağı bir zaman geçiyor ömrünü tamamlıyorsun ancak Amerika'da dediğim gibi adam aldıktan hemen 1 yıl çalıştıktan sonra bütün amacı bitiyor. Ayrıca Amerika'da yaşayan genç kesme bakarsanız rahatladığını çok fazla görebiliyorsunuz çocuklarda hiçbir para birikimi diye bir şey yok Türkiye'de ortalama bir genç parasını harcamıyor biriktiriyor ben mesela öyleyim genç nüfus genellikle bu şekilde Türkiye'de Amerika'da ise gençler istedikleri her şey alabildikleri için bütün paraları çatçat harcıyorlar geleceğe bakış neredeyse yok.

Dostum öyle bir ülkede kimse boş oturmaz merak etme. Satın alacak milyonlarca şey var ben sadece 1 tanesini söyledim. Üstelik teknolojinin ve her şeyin her yıl yenisi çıkıyor bunu da hesaba katın. Üstelik sen ömrün boyunca çalışıp alamayacağın arabaları evleri telefonları alıyorlar kendinizi boşuna kandırmayın.
 
Amerika'da dediğim gibi adam aldıktan hemen 1 yıl çalıştıktan sonra bütün amacı bitiyor.
Bütün amacı sadece birkaç yıllık ömrü olan bir cihazı almaksa yazık o kişiye. :D

Adam orada her şey aldıktan sonra hiçbir amacı kalmıyor.
Tamamen yanlış. İnsan orada gidiyor A arabasını alıyor, sonra B arabasını almak için çalışıyor, sonra C sonra D sonra E. Sürekli yeni ya da yüksek model için çabalıyor.

A evini alıyor ilk alabileceği zaman, sonra maddi durumları gelişiyor B evini almak için çabalıyor.

Çocuğu oluyor, iyi bir üniversiteye yollayabilmek için yüzbinlerce dolar biriktirmek için çabalıyor.

Çocuğunu yetiştiriyor, bu defa emekliliği için para biriktirmeye çalışıyor.

Kısacası orada da X olanı aldım benim için her şey bitti diye bir şey söz konusu değil. Ayrıca ABD'de herkes istediği her şeyi alabilecek durumda değil.
 
Bütün amacı sadece birkaç yıllık ömrü olan bir cihazı almaksa yazık o kişiye. :D


Tamamen yanlış. İnsan orada gidiyor A arabasını alıyor, sonra B arabasını almak için çalışıyor, sonra C sonra D sonra E. Sürekli yeni ya da yüksek model için çabalıyor.

A evini alıyor ilk alabileceği zaman, sonra maddi durumları gelişiyor B evini almak için çabalıyor.

Çocuğu oluyor, iyi bir üniversiteye yollayabilmek için yüzbinlerce dolar biriktirmek için çabalıyor.

Çocuğunu yetiştiriyor, bu defa emekliliği için para biriktirmeye çalışıyor.

Kısacası orada da X olanı aldım benim için her şey bitti diye bir şey söz konusu değil.
O zaman en basitinden size soralım 800000 TL'lik bir ev aldıktan sonra 2 milyon liralık bir ev almak için çalışır mıydınız eğer şartlar iyi olsaydı tabii ki.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı