Askerlik tecil ve üniversite işlemleri

Vizard

Hectopat
Merhaba arkadaşlar,
17.10.1995 doğumluyum, 31 aralık 2019 yılından itibaren çogu arkadaşımız gibi tecilim bitti. Açık öğretim mesleki lise de okuyorum. 3 yıldır 4 kredilik bir açığım kalmıştı. Sağlık sorunlarımdan ve gerekse ailevi sorunlarımdan dolayı krediyi tamamlamak ve mezun olmak için sınavlara katılamadım. Ancak öğrencilik kaydım devam etmekteydi. Ve hâlâ da devam etmekte. Bu Mart'ta son sınava girip mezun olacağım. Üniversite sınav ücretini de yatırdım. Ancak son gelişmelere göre yoklama kaçağıymışım, zaten halihazırda başımda sağlık sorunu varken bir de bu çıktı. Dostlar söylemekten çekiniyorum ancak 2017'de kötü bir dönem geçirdim ve doktorumun teşhisi sonucunda bipolar olduğumu öğrenmiştim. Şimdi ben askere gitmek istiyorum ancak, önce üniversiteyi okumak istiyorum. Devletimiz sağ olsun ona da engel oldu, rapor da almak istemiyorum, çürük vs. verirlerse muaf oluyorum ben bunları istemiyorum. Yoklamaya girmeli miyim? Beklemeli miyim? Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir misiniz? Veya son guncel durum nedir araştırmama ve takip etmeme rağmen, gözden kacırmış olabilecegim bir şeyler olabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda toparlarsınız. Tecil işlemini yapabildiniz mi? Bildiğim kadarıyla bir üniversiteye kayıt yaptırma durumunda askerlik tecil edilebiliyormuş.

Hocam merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda toparlarsınız. Tecil işlemini yapabildiniz mi? Bildiğim kadarıyla bir üniversiteye kayıt yaptırma durumunda askerlik tecil edilebiliyormuş.
Merhaba ilginize teşekkür ederim, yoklama kaçağı ve bakaya kaldıktan sonra üniversite kazansan bile üniversite kaydını yapamıyorsun. 2020 yeni yasa bu şekilde ancak, benim gibi bir çok arkadaşımız mağdur durumda, ortalama sayı 1 milyonun üzerinde yeni düzenleme bekliyoruz. Bu durumdan sadece tecil yaptıracaklar değil, bedelli yapacak arkadaşlarda etkileniyor. Normal şartlarda askerlik tecilin bittiği günden itibaren 2 ay azami şubeye gitme süren vardı, şuan öyle bir süre yok. Örnek; 31.11.2019'da tecili biten bir kişi, 01.01.2020'de yoklama kaçağı sayılıyor ve ne bedelliden ne de üniversite sınavına girişten yararlanamıyor. Ek olarak günlük de 6 tl cezası var, yakalanırsan 12 TL. Eğer yoklama kaçağı düşmeden önce tecil hakkın varsa, tecilden yararlanabiliyorsun. Durum o ki şuan yoklama kaçağıyım hala sınavlara hazırlanıyorum, onca emek bir hiç uğruna mı? Eğer kanunda düzenleme yapılmazsa yurt dışına çıkıp okuyacağım. Bizler Türkiye Cumhuriyeti'nin Gençleriyiz, geleceğin nesilleriyiz, terorist değiliz ki ülkemizin polisimizden GBT sorgulanmamak için uğraşalım, zaten zamanımız gelince Vatani görevimizi yerine getireceğiz, bir sabah uyanıp gözümüzü açıp, haberimizin dahi olmadığı yeni yasa ile her şeyi kabullenecek miyiz? Ancak okumama izin verilmeyen yerde de durmayacağım. Eğitim hayatımı bitirdikten sonra da Askerliğimi yaparım.

Aynı durumdayız. Polonya'da mesleğimle alakalı bir bölüm okumak istiyorum 1 senedir, onun için eksik olan tek şey lise diplomamdı. Son bir sene içinde sınavlara çalışıp diplomamı aldım. Okulla iletişime geçtim, her şey yolunda gidiyordu. Ben yazılımcıyım, ve okumak istediğim bölüm bilgisayar mühendisliği, okula alınmada tek kriter lise diplomasi değil, bölüme olan ilgi, alaka, gösterdiğin projeler de önemli bir rol oynuyor kabul edilme sürecinde.
Bir danışmanla konuştuğumda okula alınmamam için hiçbir sebebin bulunmadığını ve askerligimi tecil ettirebilecegimi söylüyor, doğrudan bölüm kaydı yapıp öğrenci konumunda olacağım için.
Ama askerlik şubesine gittiğimde askere gitmeden öğrencilik hakkımın olmadığı söyleniyor. Mayısta kayıtlar başlayacak ve ben askerlik şubesinde askerliğimi tecil ettiremiyorum.

1995 doğumluyum ve 29'a kadar erteleme hakkı var bir üniversite öğrencisinin. Üniversiteden mezun olduğumda 27 yaşında olacağım. Yasal sınırı aşmıyorum. Ama yeni kanundan ötürü yoklama kaçağı durumuna düştüğüm için askerliğimi tecil ettiremiyorum. Bu konunun bu kadar üzerine gidiyorum çünkü en erken Celp (Agustosta) askere gitmek beni en az 1 sene geriye atacak. Bu yüzden önce eğitimimi tamamlayıp ondan sonra gitmek istiyorum askere. Son durum bu. Ama çözüm aramaya devam edeceğim. Bir bilgiye ulaşırsam mutlaka haber veririm.

Son düzenleme:
Kimseye anlatamazsın hocam, anlasalar bile anlamamazliktan gelirler. Sağ olsun bizim ile ilgilenen bir hocamız var, Dr.Vahdet ÖZKOÇAK sosyal medyadan ulaştık sesimiz oldu. Bu hafta gündem değişmez ise belli olacak. Bedelli affı büyük ihtimal ile gelecektir malum ülke durumunda çok fazla açık oluştu, bunun ile birlikte tecil de bir defaya mahsus ekim 15-20 ye kadar universite yerlesimi icin izin verilecektir. Temennimiz o yönde bakalım.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı