Hocam dedikleriniz ve ortaya attığınız etkenlerin hiçbir alakası yok.Sosyalikle avcılık,toplayıcılığın bir alakasını söylerseniz cevap verebileceğim.
Avcılıkla sosyalliğin alakasını anlamadım ama şuan hala sosyal varlığız ve asıl asosyal olunca zaten sen birey olmuyorsun resmen ruh gibi takılıyorsun.
Hocalarım dilerseniz makale vs de atabilirim ama sosyalleşme ihtiyacı ile kaynaklara erişim, güvenlik, hayatını devam ettirme sorunları arasında paralel korelasyon vardır. Hatta dilin bile bu ihtiyaçtan doğduğunu söyleyenler var. Tarım tam olarak yalnızlaşmanın başlangıcıdır diye bir şey pekala söylemem(fakat daha içine kapanık toplum yapılarını doğurmuş, aile gibi) ama bunun temellerini atmıştır(bu sosyal davranışlar, sosyallik üzerine oldukça fazla makale var çeşitli alanlarda).
Ayriyeten egzantirik fikirlerin çoğunluğu introvertlerden çıkar. Spekülatif olarak Tarımın keşfinin altında bence introvert karakterdeki insanlar vardı. Çünkü gözlem yetenekleri inanılmaz gelişkin. Zaten böyle hayatta kalabilecek farklı yetenekleri olmasa bugünlere kadar gelmezdi bu. Yok olurdu evrim sayesinde. Ekstrovertler ise topluma uymaya açık insanlar(ve sosyopata yakın olanları ise manipülatif olabiliyorlar, siyasetçiler gibi vs. diğer bireyselleşme ile alakalı mevzu da bununla ilintili. Toplumsal sözleşmeleri, devrimleri, politikayı, iş hayatını, medyayı... Ekstrovertler düzenlediği için insanın sosyalleşmeye muhtaç bir canlı olduğuna inandırılıyoruz. Çünkü dışadönükler enerjilerini diğer insanlardan aldıkları için onları pekala etkileyebiliyorlar). Mevcut koşullarda en iyi hayatta kalabilecekler ekstrovertlerdir(avcılık dönemleri vs). İntrovertler de bunu değiştirmeyi ister, daha "iyi"nin peşindedirler. Çünkü ekstrovertlerin dünyasına ayak uyduramazlar. Survival gereği bunu yaparlar. Not: toplumdan bağımsız olamayacağımızı ben de biliyorum. İş dağılımına yarıyor çünkü. Ama sosyalleşmekten kastettiğiniz şeyde hemfikir değiliz.
Şu konuda sosyalleş dediğiniz arkadaşın kişiliğini biliyor musunuz? Hayır. Belki sosyal hayata karışması onun hiç olmadığı bir karaktere bürünmeye zorlanmasına neden olacak ve iyice kendini dibe sürükleyecek. Belki introvert karakteri sayesinde çok iyi filozof, edebiyat yazarı, sanatçı olabilecekken sadece sosyalleşmesi gerektiği fikrine muhafazakarlık düzeyinde inandığından dolayı tüm hayatı başarısız olacak. Bireyselleşmenin önündeki engelden kastımın bir diğeri de bu. Özellikle manipüle etme yeteneği olanlar ve kariyerinde yükselme yolunda her şeyi mübah görenler bunu introvertlerin olduğu bir iş hayatında daha kolay yapabilirler. Çünkü introverti ekstrovert oyun alanında, onun kurallarıyla devirmek diğer ekstrovertlere göre daha kolaydır. Öte yandan ekstovertler, introvertlere göre daha derinliksiz bir düşünce sistemine sahiptirler. Genelde başarının sırları onlar için karizmatik olmaktan geçer. Haliyle tamamen farklı düşünme biçimlerinden ibaret olan sektörlerde yükselerek firmaları da dibe çökertebilirler(yazılım, yapay zeka gibi). Ya da daha düşük görülen sosyallik isteyen meslekleri introvertlere devredebilirler ve yine sektörü zora sokabilirler(garson, kasiyer, satış elemanı vs. düşükten kastımsa toplumsal algıdır. Bence gayet saygınlık isteyen mesleklerdir bunlar da)