ASUS anakart BIOS'tan fan hızı ayarlama

Ölüler Görür

Hectopat
Katılım
28 Şubat 2020
Mesajlar
1.036
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
BIOS'dan fan hızına geldiğimde hiçbir türlü işlemlerim onaylanmıyor. Kasa fanları 1000 RPM ile dönüyor. 1000 RPM fazla diye biliyorum. Sabit bir ayar da yapamıyorum. Bu da evde F16 etkisi yaratabiliyor. ASUS anakartı olan varsa ve biliyorsa. Yardım ederse sevinirim.
 
Merhabalar, yeni konu açmak yerine çok da eski olmayan bir konuyu hortlatmak istedim.

Şöyle ki; Cooler Master Masterbox TD500 4x120mm kasamın içinde ASUS TUF Gaming B550-PLUS WIFI anakart, AMD Ryzen 7 5800X işlemci ve Thermaltake TH240 Snow CPU soğutucu mevcut. Forumda birçok kullanıcının da belirttiği üzere kasanın dahili ön fanları oldukça soğutucu ancak bazen, işlemci yük altında değilken dahi sinir bozucu olan cızırtımsı ses çıkararak çalışıyor.

Ben anakartın BIOS'undan QFan Control ile Manuel -> Fan OFF seçeneği ile bu fanların işlemci sıcaklığı 50°C'yi görene dek kapalı kalması, daha sonra kademeli olarak artarak gerekirse %100'ü bulması şeklinde bir ayar yaptım. Fanlar şu an sadece internet kullandığım için de -AMD Ryzen Master programında ~35°C sıcaklıkta görünen işlemciden ötürü- inaktif ve haliyle sessiz durumda.

İlk sorum; bu şema sizce sağlıklı mı, öneriniz olur mu?
İkincisi, AMD Ryzen Master programı işlemci sıcaklığı takibi için yeterli mi?
 

Geri
Yukarı