Herkese selam, elimde ASUS Dual OC GTX 1060 6GB beyaz renkli birinci nesil alüminyum ısı boru destekli dual soğutmaya sahip bir ekran kartı var. Neredeyse 4 yıldan beridir de tam stress altında 80-83 derece aralığında performans kaybı yaşamadan stabil bir şekilde kullanıyorum ve artık bu durum beni yavaştan rahatsız etmeye başladı. Aslında normal şartlarda kış aylarında 77-78 dereceleri görürken bugün odamın her yerine soğuk rüzgar dolmasına rağmen sıcaklıklar 81-82'lere kadar geldi. Teknik olarak ürünün garanti süresi de 2 yıl olduğu için ücretsiz bir şekilde yetkili servisten termal macun değişimi vs de talep edemiyoum. Ben de bu kart için termal macun mu yeniletmeliyim, kasaya ek fan mı almalı ya da takılı olan kasa fanlarını mı değiştirmeliyim gibi sorular aklıma takılmış durumda. Bu noktadaki önerileriniz nelerdir? Durumu somutlar nitelikte açıklayabilmek açısından aşağıya bugün oynamış olduğum Days Gone oyunundan birkaç ekran görüntüsü paylaşıyorum. Hepsini sırasıyla ortalama 10'ar dakika arayla 1080P very-high presette kaydettim. @kino , @BerkayZ87 , @Umut 77 , @AntenOS , @EREN SATAR, @Strider0628 .
Sistem:
İşlemci: i5-7500.
GPU: ASUS Dual OC GTX 1060 6GB.
RAM: 16 GB DDR4 (2x8) 2400 MHz.
PSU: High Power ECO 600W +85 Bronze.
Kasa: Dark N10 Pro (Önde 2 adet 120mm, egzoz fanı olarak da 1 adet 120mm fan bulunmakta)
Biraz geç dönüş yapıyorum ama sıkıntı çözüldü arkadaşlar, bu noktada iki ayrı termal macun kullandım. Biri sizin öneriniz üzerine Cooler-Master MasterGel Pro, diğeri ise ülkemizde tıpkı EVGA ve Palit gibi çok tanınmadık bir marka olan GD'nin 30gr GD900 modeli ile ayrı ayrı deneme yaparak aşağı yukarı benzer sonuçlar aldım. Bu arada termal stress testini işlemci + anakartımı sattığım için kuzenimin i7-7700 + B250 Bazooka tabanlı sisteminde gerçekleştirdim. Şu an için yine benzer koşullarda manuel OC yaparak ortalama tam yükte %45-50 fan hızlarında oyunlarda 76-77 derece civarında takılıyor, Furmark testinde ise ilk 4 dakika sonrası 15dk boyunca sıcaklık değerleri 77 derecede sabitlendi, kasa içinse sanırım ekstra fan vs almama gerek yok gibi şu an. Konuya geri dönüş yapıp katkıda bulunan herkese teşekkür ederim, iyi sosyaller
Ömrü 2 yıl oluyor garantisi bittiği için değiştirirseniz daha iyi olur düşüş olacağını düşünüyorum kaliteli macun ile değişirse. Toz sorun olmaz derseniz kasanın yan kapağı veya camı açık şekilde kullanın o zamanda düşüş oluyor ama hava akışını bozabilir.
@EREN SATAR önerdiği CM MasterGel Pro macun nasıldır? En azından 6-7 derece kadar düşürüp belli bir süre daha iş görsün yeter bana. Zaten bir 4 sene daha kullanmam bu kartı, muhtemelen sistemi komple değiştiririm. Bu konuda etkili çözümler sunabileceğinizi istinaden sizin ayrıca önerebileceğiniz başka bir macun modeli vs varsa almak isterim
Herkese selam, elimde ASUS Dual OC GTX 1060 6 GB beyaz renkli birinci nesil alüminyum ısı boru destekli Dual soğutmaya sahip bir ekran kartı var. Neredeyse 4 yıldan beridir de tam stress altında 80-83 derece aralığında performans kaybı yaşamadan stabil bir şekilde kullanıyorum ve artık bu durum beni yavaştan rahatsız etmeye başladı. Aslında normal şartlarda kış aylarında 77-78 dereceleri görürken bugün odamın her yerine soğuk rüzgar dolmasına rağmen sıcaklıklar 81-82'lere kadar geldi. Teknik olarak ürünün garanti süresi de 2 yıl olduğu için ücretsiz bir şekilde yetkili servisten termal macun değişimi vs de talep edemiyoum. Ben de bu kart için termal macun mu yeniletmeliyim, kasaya ek fan mı almalı ya da takılı olan kasa fanlarını mı değiştirmeliyim gibi sorular aklıma takılmış durumda. Bu noktadaki önerileriniz nelerdir? Durumu somutlar nitelikte açıklayabilmek açısından aşağıya bugün oynamış olduğum Days Gone oyunundan birkaç ekran görüntüsü paylaşıyorum. Hepsini sırasıyla ortalama 10'ar dakika arayla 1080p Very-High presette kaydettim. @kino, @BerkayZ87, @Umut 77, @AntenOS, @EREN SATAR, @Strider0628.
Sistem:
İşlemci: i5-7500.
GPU: ASUS Dual OC GTX 1060 6 GB.
RAM: 16 GB DDR4 (2x8) 2400 MHz.
PSU: High Power eco 600W +85 Bronze.
Kasa: Dark N10 Pro (önde 2 adet 120mm, egzoz fanı olarak da 1 adet 120mm fan bulunmakta)
Aklında fikir oluşması için bu yorumu yazıyorum.
RTX 2060 Super Aorus modeli kullanıyorum yazın 81-82 derece görüyorum %100 yükte %90 fan hızında.
Her neyse ısınmasın diye 3 adet ID-COOLING XF-12025-SD-K 4Pin PWM 120mm Kasa Fanı Fiyat
Bu fandan satın aldım ve MB511 mesh kasamın önündeki stok (3adet) fanı yukarıya taktım toplamda 4 adet egzoz fanı oldu bu 3 adet aldığım fanıda kasanın önüne taktım.
Takmadan önce FurMark testi yapmıştım ve 78derece çıkmıstı (o aralar havalar çok sıcak değildi) daha sonra tüm fanları taktığımda ise 76 dereceye düştü yani 3 tane daha egzoz fan ekledim bu sadece ve sadece 2derece etkiledi bana kalırsa o kadar masrafa değmez ben çünkü aldıktan sonra çok pişman oldum sorunum belki çözülür diye ama gereksiz bir masraf oldu.
Ama kasan normalde dahi çok ısınıyorsa egzoz fanı eklemen senin işine yarayabilir.
Önerileriniz için teşekkürler, %100 fan sesi kafa ütüleyici benim için, yük altında otomatik %50'de bile hafif bir ses geliyor zaten. VRAM'lerin üzerine termal ped koyma işini de düşüneceğim.
Termal pad koymanı önermem çünkü fabrikadaki padler ile piyasadaki padler bir değil çok dandik piyasadakiler karta daha çok zarar verirsin padi boş ver termal macun yenileyip + fan takviyesi ile çözülür sorun.
@Jonathan North hocam daha yeni eve geldiğim için anca görebildim affınızı sığınıyorum bu sebepten dolayı. @General Pong Krell hocamın da dediği gibi UV 3-4 derece etkili olacaktır. Birde GTX 1060 artık yeni bir kart değil. Uygun ve kaliteli iletkenliği olan termal macun değişikliği ile oldukça etkili olacaktır tahminimce. @kino hocamın da dediği gibi işlemci sıcaklığınızda da bir problem olmadığı için kasa hava akışında da demek ki bir problem aslında yok. 4 yıl uzun bir süre, termal macun ilaç gibi geleceğine eminim.
Hocam kusura bakmayın şimdi gördüm. Kaliteli bir termal macun ile GPU'nuzun macununu yenileyin ilk olarak "MX-4 almanızı öneririm. Ama dikkat edin sahteleri çok fazla türedi Teknobiyotik üzerinde orijinali satılıyor ama biliyorsunuz Teknobiyotik ile neler yaşadığımı o yüzden her halükarda önermeyeceğim fakat termal macunda sıkıntı yaşamazsınız benim yaşadığım sıkıntıyla bir tutulamaz". 2. önerim kasanıza 2 adet daha kaliteli egzoz fan takmanız olacaktır. Fan olarak bütçenize bağlı olarak BioniX tercih edebilirsiniz. Ya da ID Cooling'in kaliteli modellerinden birini. Onun dışında kullandığınız O.C ayarı pek fark ettirmiyorsa FPS bakımından stock haline geri dönebilirsiniz. Kasanızın hava akışında problem olsa işlemciniz de yüksek sıcaklıklarda çalışırdı ayrıca. Fan tercihiniz ID Cooling'den yana olacaksa @BerkayZ87 hocamın oluşturduğu makaleden yararlanabilirsiniz. Ben temel sebebin GPU macununun kurumasından dolayı olacağını düşünüyorum. Fan takviyesi size kalmış 2 - 3 derece etki eder o da hem işlemcinize hem de ekran kartınıza.
Çok fazla ID Cooling'e ait fan modeli var, bunları tek bir listede özelliklerini yazarak toplamak istedim. Kolayca karşılaştırabilirsiniz. DF-12025-ARGB 56.5 CFM 1.99mm H2O 900-2000 RPM 16.2-31.5 dBA 2Ball Bearing 120x120x25mm TF-12025-ARGB 68.2 CFM 1.87mm H2O 500-1500 +-%10 RPM...
Garanti bitmşse fan hızını %100 yapabilirsiniz. GPU çipinde macunu değiştirin. Bir de VRAM'lerin üstüne termal ped koyarsanız o iş tamam bir de mesh kasa öneriyorum önü ızgaralı olan.