Asus P5B anakartın Xeon işlemciyle uyumu

Yiğitcan_35

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Daha önce Xeon işlemcinin uyup uymadığı ile ilgili konu açmıştım. Uyduğunu belirtmiştiniz. Fakat aynı soruyu tekrar soruyorum lakin bu sefer başka. Arkadaşlar geçen sefer ki postta tanıdığım bir internet kafeci 200 TL'ye anakartı uyumlu hale getirebileceğini söyledi. Siz de ne takacağını sor dediniz. Bugün sormaya gittim. Anakartım en fazla 3.2 Ghz destekleyebilirmiş ve ayrıca Xeon 5450 takabileceğini belirtti. 200TL'ye değer mi? Yaptırmalı mıyım? Yoksa kendim işlemciyi satın alıp kurmalı mıyım? Anakartın sitesinde işlemci desteğinde Xeon işlemci yok. Ben de olmamasına rağmen BIOS sürümünü en son olanından kurdum.

Arkadaşlar buyrun siz bakın daha öncesinde BIOS en son sürümdü fakat Quad Core Q8400'ü taktığımda ekrana görüntü gelmedi ve ayrıca kendini sürekli yeniden başlattı. 200 TL'ye yaptırayım mı? Ve ayrıca uyar mı uyarsa mavi ekran hatası alır mıyım? Karar sizin cevaplarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Çalışır. BIOS'unu burada biz modlarız.

Aliexpress'ten Xeon E5450 veya E5440 al. Boşuna 200 TL paranı kaptırma.
Gelince bana mention atın buradan, yardımcı olalım bu konu üzerinden.
İşlemci geldi. Statik elektrik önlemlerini alıp masaüstü bilgisayarın tüm bileşenlerini dikkatlice söktüm, anakartı ayırdım, işlemci soğutucuyu çıkarıp güzelce temizleyip kuruttum, eski işlemciyi (E6700) söküp yerine E5450'yi taktım, termal macunu uygulayıp sistemi monte ettim. Güç düğmesine bastığımda hiçbir şey olmadı. Sadece kasa fanları ve işlemci fanları dönüyor, bilgisayar kesinlikle açılmıyor.

İşlemciyi söküp eski E6700'ü taktığımda ise önce normal açılır gibi oldu yazılar geldi fakat ondan sonra 3-4 defa art arda garip hata mesajları geldi, ondan sonra aynı şekilde hiç açılmadı bilgisayar. Başlangıçta güç tuşuna bastıktan sonra sadece kasa fanları ve işlemci fanları çalışıyor, görüntü, ses hiçbir şey yok

İşlemci geldi. Statik elektrik önlemlerini alıp masaüstü bilgisayarın tüm bileşenlerini dikkatlice söktüm, anakartı ayırdım, işlemci soğutucuyu çıkarıp güzelce temizleyip kuruttum, eski işlemciyi (E6700) söküp yerine E5450'yi taktım, termal macunu uygulayıp sistemi monte ettim. Güç düğmesine bastığımda hiçbir şey olmadı. Sadece kasa fanları ve işlemci fanları dönüyor, bilgisayar kesinlikle açılmıyor.

İşlemciyi söküp eski E6700'ü taktığımda ise önce normal açılır gibi oldu yazılar geldi fakat ondan sonra 3-4 defa art arda garip hata mesajları geldi, ondan sonra aynı şekilde hiç açılmadı bilgisayar. Başlangıçta güç tuşuna bastıktan sonra sadece kasa fanları ve işlemci fanları çalışıyor, görüntü, ses hiçbir şey yok
Takipteyim bilgili arkadaşlara gelecektir sanırım. Umarım kısa sürede çözülür.

Eski işlemciyi tak ilk önce sonra modlu bios kur. Daha sonra xeon u tak çalıştır.

Anakartınızın max kaç w işlemci desteği bulunduğuna bakar mısınız? Ayrıca bileşenlerin hepsini doğru bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olun.
Eski işlemciyi tak ilk önce sonra modlu bios kur. Daha sonra xeon u tak çalıştır.
Dediğinizle bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Aynı işlemciyi ben kullanıyorum ilk işlemciyi taktım sonra bios modladım böyle bir sorunla karşı karşıya gelmedim.

Anakartınızın max kaç w işlemci desteği bulunduğuna bakar mısınız? Ayrıca bileşenlerin hepsini doğru bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olun.

Dediğinizle bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Aynı işlemciyi ben kullanıyorum ilk işlemciyi taktım sonra bios modladım böyle bir sorunla karşı karşıya gelmedim.
Anakart modeli aynımı peki ? Bu anakartın eski bios u bazı core 2 quad modellerini bile açmıyor. 2014 yılında asus bu anakart için bios yayınladı aradan 5 yıl geçtikten sonra. Çünkü chipset uyumlu olmasına rağmen core 2 quad modellerının çoğu çalışmıyordu. Asus farkedince 2014 yılında bu eski karta bios güncelledi. Her anakartı bir görmeyin. Yada anakartı çıkartırken bir hasar vermiş olabilir. Çıkarmasına gerek yoktu meğerse.

Anakart modeli aynımı peki ? Bu anakartın eski bios u bazı core 2 quad modellerini bile açmıyor. 2014 yılında asus bu anakart için bios yayınladı aradan 5 yıl geçtikten sonra. Çünkü chipset uyumlu olmasına rağmen core 2 quad modellerının çoğu çalışmıyordu. Asus farkedince 2014 yılında bu eski karta bios güncelledi. Her anakartı bir görmeyin. Yada anakartı çıkartırken bir hasar vermiş olabilir. Çıkarmasına gerek yoktu meğerse.

Sorun çözüldü gibi görünüyor. Hepinize cevaplarınız için teşekkürler. İşin çözümü modlu bios imiş. İnsanlar bios modlamadan da sistemi boot edebildiği için ben donanımsal problemden şüphelenmiştim. Yaptıklarımı yazıyorum

Son yazdığımdan sonra sabah tekrar sistemi açmayı denedim (E5450 takılı iken), bu sefer normal şekilde tek bip şeklinde açılma sesi geldi, bios ekranı geldi fakat ondan sonra değişik hatalar almaya başladım. Bunlar:
1-) Unknown CPU hatası
2-) TRAP 000000300 hatası
3-) TRAP 00004000 hatası

Sistemi her açtığımda bu hatalardan herhangi birini rastgele alıyordum. İşin ilginci işlemciyi çıkarıp eski işlemciyi taktığımda yine sistemi boot edemedim. Bu sefer iyiden iyiye anakartı yaktığımı veya başka bir donanıma zarar verdiğimi düşündüm. Bu arada işlemciyi takarken kasa temizliği de yaptım PSU dahil temizledim, hepsini dikkatli şekilde yaptım.

İnsanlar bios mod olmadan bile işlemciyi takıp aylarca kullanmışlar, bende sistem açılmayınca başka şeylerden şüphelendim, biosum güncel 2104 versiyon olmasına rağmen işlemciyi çalıştırmamıştı çünkü. Bios modlamaya karar verdim. 2-3 reset sonunda zor da olsa bios ekranına başarılı şekilde gelebildim ve bios mod yaptım, sistem yeniden başlayınca şak diye açıldı. Aida64'ten kontrol ettiğimde de E5450 görünüyor.

Şu anda tek problemim aşırı ısınması. Aida'dan sistem stabilite testi yapınca 30 saniyeyi bulmadan 80-90 derecelere çıkıyor durdurmak zorunda kalıyorum. Bunu da işlemciyi takıp çıkara çıkara bozulan termal macuna bağlıyorum. Umuyorum ki termal macunu yenileyince bu problem de gidecek, şimdilik onu bekliyorum. Son durum budur

Hipotezim doğruymuş :) Isınma olayına gelirsek. Eğer yükte değil iken 45-50 dereceyi geçmiyorsa ama masaüstünde f5 basılı tutunca bile 70-80 vuruyorsa sorun %90 termal macun veya soğutucu bloğun tam olarak temas edememesidir. Buarada anakartın revizyon kaç. Asus p5b yazısının hemen yanında küçük bir yazıyla 1.04G gibi yazılar yazıyor. Seninki kaç bakarmısın ?

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı