ASUS Prime X570-P anakartlı AMD sistemi yükseltme

DepresifTanrı

Hectopat
Herkese selam. Yakın bir zamanda ekran kartı alacağımdan biraz araştırma yaptım. Fakat oda nesi işlemcim almayı düşündüğüm kart için darboğaz riski taşıyor ve muhtemelen darboğaz yapacak. Bende sistemimdeki işlemciyi değiştirmek istedim. Bu değişimleri yaparken sizlerden de birkaç konu hakkında fikir almak istedim. Yine Technopat ailesinin desteği ile toplamış olduğum mevcut sistemim aşağıda yazacağım şekilde. Yükseltme yaparken sizce RAM'leri değiştirmeli miyim? Değiştirirsem bana faydası olur mu? Çok bir şey fark etmez derseniz yanına aynı özellikte 1 veya 2 adet RAM takviyesi daha yapacağım. Oyun oynuyorum, arada yayın yapmayı ve video çekmeyi de düşünüyorum. AMD tercih etmemde ki en büyük unsur bu oldu açıkçası. Almayı düşündüğüm ekran kartı RX 6900XT. Bütçeyi gelecek fikirler doğrultusunda değiştireceğimden (tabii ki ne kadar az ödersem o kadar iyi uçuk olmasın) net bir fiyat koymadım.

Ayrıca AMD Ryzen 7 3800X 3.9 - 4.5 GHz AM4 işlemci için 2. el bir fiyat koyma şansınız var mıdır? Garantisi yok kutusunda ki soğutucusu hiç kullanılmadı, oyun ve yayın dışında kullanılmadı kesinlikle o.c yapılmadı. Satacağım zaman alıcının dilediği yer ve programla test yapmasına izin vereceğim.

Mevcut sistemim;
  • AMD Ryzen 7 3800X 3.9 - 4.5 GHz AM4 işlemci.
  • ASUS Prime X570-P AM4 ATX anakart.
  • Seagate Barracuda 1TB 7200RPM 64MB 3.5" HDD.
  • XPG Spectrix S40G RGB NVMe M.2 SSD.
  • Cooler Master Masterliquid Lite 240 sıvı soğutma sistemi.
  • Cooler Master MWE 750W 80+ güç kaynağı.
  • XPG Gammix D30 16 GB (2x8) DDR4 3600MHz CL18 kırmızı RAM.
  • Ekran kartım normalde 2080s idi sattım şu an 1660 Ti mevcut.
Şimdiden değerli vaktini ayırıp desteğini esirgemeyen herkese teşekkürler!

Güç kaynağım Bronze fakat araştırdığımda minimum Gold öneriliyor. Bu durumda Gold'a geçmeli miyim?

AMD Radeon RX 6900 XT Black sipariş verdim ekran kartı olarak. Sizce sisteme 2K monitör mü almalıyım yoksa RAM mi yükseltmeliyim? Hikaye bazlı değil de genellikle Online FPS ve MMO tarzı oyunlar oynuyorum, yayın açıp YouTube videosu da çekebilirim. Bu yüzden 2K monitör ne kadar mantıklı olur?

Son düzenleme:
Hocam FPS tarzı oynuyorsanız Ryzen 7 5800x3D olabilir veya R9 5900X.
Hikaye bazlı oynayacaksanız 2K veya 4K monitör kesinlikle almalısınız RAM'leride 8x4 şekilde 3600MHz CL16 veya 3200MHz CL16 alabilirsiniz bununla bayağı bir performans kazanırsınız. Sadece oyun oynayacaksanız Ryzen 7 5800x3D alın derim bazı yerlerde 12900KYI bile geçtiği olabiliyor internetten aratıp bakabilirsiniz işlemcinin performansına.

Şu anki işlemcime 2. el alıcı bulursam üzerine katıp sağlam bir işlemci siparişi verebilirim. RAM yükseltme için işlemcinin yarısı kadar ödemem gerekir CL18 ile CL16 arasında o kadar fark olur mu bilemiyorum. Olsa bile bunu hissettirir mi? Şu an düşünüyorum açıkçası...

Hocam CL değerleri fark eder ama ağır oyunlarda aşırı farkını hissetmezsiniz
FPS oyunlarında az biraz olur ama e sporcu değilseniz o kadar önemli değil ama 3600MHz CL16 veya CL18 yetecektir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…