Asus Radeon R9 270 DirectCU II Kullanıcı İncelemesi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.




Merhabalar. Sizlerle buradan popüler donanım bileşenlerinin kullanıcı incelemelerini paylaşmaya devam ediyorum. Bugün ise son dönemlerde adından oldukça sık döz ettiren AMD’nin orta segmentte HD7870 yerine konumlandırdığı Radeon R9 270 ekran kartının Asus DCU II modelinin incelemesini yayınlıyorum. Donanımhaber forumundan sevgili arkadaşım Redstone ricamı kırmadı ve özenle hazırladığı 270 incelesini yayınlamamı kabul etti. Lafı fazla uzatmıyorum ve sizi Redstone ile baş başa burakıyorum.



- GİRİŞ -
Arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar ve iyi forumlar.
Bugün incelememe konuk olan ürün; ASUS firmasının ekran kartı pazarında bizlere sunmuş olduğu DirectCU II serisinin AMD tarafında yer alan (aynı zamanda geçtiğimiz günlerde lanse edilen yeni bir seri olan) , ” AMD RADEON R9 Serisi ” adı altında ve 2GB GDDR5 bellek (V-RAM) kapasitesi ile bizlere sunulmuş olan ” ASUS RADEON R9 270 DirectCU II OC Edition ” modeli.
İncelememe giriş yapmadan önce kısa bir bilgi vermem gerekirse; AMD’ nin R9 270 modelinde aslında yeniden isimlendirme yöntemine gittiğini rahatlıkla söyleyebilirim.Çünkü; R9 270′ in donanım özellikleri göz önüne alındığında bir önceki serideki HD 7870 (Stok)’ in yerini aldığını görebiliriz.Ancak; AMD tarafında konumlandırılma olarak HD 7850′ nin yerine gelen model olarak görünmekte.Akabininde; bir üst modeli olarak görünen R9 270X de tamamiyle R9 270 ile aynı donanımsal özelliklere sahip, sadece GPU ve bellek hızları aşırtılmış olarak gelmekte.R9 270X’ in de HD 7870 GE’ ın yerini aldığını görüyoruz.İsterseniz şimdi bu yazdıklarımı bir tablo üzerinde görelim.

- TEKNİK ÖZELLİK TABLOSU -


835r.jpg


Tablo üzerinden de detaylı bir şekilde gördüğümüz üzere; kartlar arasındaki ufak farkları GPU ve bellek hızlarının farkı sağlıyor.

- ASUS RADEON R9 270 DC II OC 2GB GPU-Z Görüntüsü ve İncelememde Kullanılacak Oyunlar -


42jd.jpg


GPU-Z görüntüsü ile birlikte ASUS’ un DirectCU II serisi adı altında özelleştirmiş olduğu R9 270 ile ilgili birkaç bilgi vermek gerekirse;
ASUS RADEON R9 270 DC II OC 2GB ekran kartı, %20 daha soğuk ve 3 kat daha sessiz oyun performansı sunan DirectCU II, kullanım ömrünü büyük oranda arttıran Super Alloy Power bileşenler ve grafik işlemciden daha fazla performans alınmasını sağlayan kullanımı kolay yazılım aracı GPU Tweak gibi ASUS’ a özgü teknolojiler ve araçlarla birlikte geliyor.
ASUS’ un hız aşırtmaya yönelik ekran kartlarından biri olan R9 270, 975MHz çekirdek hızına ve 3DMark’ ta %104 seviyesine erişerek referans üründen daha hızlı bir performans sergiliyor.
Çoğu kullanıcının bildiği birşey ama (bilmeyenler için tekrarlayalım); bunlara ek olarak olarak ASUS RADEON R9 270 DC II OC 2GB 3 yıl garanti süresi ile gelmekte.



Teknik bilgiler ve detaylardan sonra yavaş yavaş ekran kartımızın kutusunu açmaya başlayalım.
icon_smile.gif





- KUTU İÇERİĞİ -

Şimdi ise ekran kartımızın kutu içeriğine bir göz atalım, kutu içerisinde bizlere sunulmuş olanlar:
- ASUS RADEON R9 270 DC II OC 2GB - Yazılım CD’ si , kullanma kılavuzu - Crossfire köprüsü ve DVI Adaptörü



(Bu fotoğraf ” www.hothardware.com ” sitesinden alıntıdır.)

- YAKINDAN BAKIŞ -

Yukarıda bahsettiklerimden sonra asıl konumuz olan ekran kartımızı yakından inceliyoruz.


Asus’ un herkes tarafından bilinen DirectCU II soğutma sistemi ile gelen kart, her zamanki gibi son derece güzel ve şık görünüyor.Bu seride artık standart olan mat siyah kaplama üzerindeki kırmızı şeritler, diğer modellere nazaran biraz daha koyu renkte olsada çok çekici duruyorlar.



Kartın PCB’ si yaklaşık 21 cm uzunluğunda.Ancak soğutma sistemi, DirectCU II serisinin çoğu modelinde olduğu gibi, bu modelde de PCB’ yi bir miktar aşmış durumda.Yani toplamda kartın uzunluğu 22,5 cm’ e kadar çıkıyor.Bu haliyle bile kısa ve küçük bir model olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.Kasaya montajı sırasında herhangi bir yer sorunu yaşanması mümkün değil.



Üzerindeki fanların her biri 8 cm çapında.Hem büyük hem de iki adet olmaları nedeniyle neredeyse ısınan tüm bileşenleri kapsıyorlar.Yani ürettikleri hava akımı, kart üzerinde ısınan tüm bileşenlere serinlik sağlıyor.Çalışma gürültüsü olarak özellikle boşta iken duymak imkansız (fanlar %10 civarı bir hızda çalışıyorlar).Yük durumunda da hem kartın fazla güç harcamaması, hem de soğutma sisteminin başarılı olması nedeniyle tam hıza çıkmaya gerek duymuyorlar (fanlar %40 – 50 civarı bir hızda çalışıyorlar).Yani yükte de sessiz bir profil çiziyorlar.
Aynı zamanda soğutma sisteminde görülen 2 adet ısı borusu üzerinde yer alan alüminyum yapraklar bakırdan imal edilmişler ve nikel kaplanmışlar.



Kartın üzerindeki çıkış birimlerine baktığımızda da; 2 adet DVI, 1 adet HDMI ve
1 adet de DisplayPort görüyoruz.



Bu fotoğraflarda da ekran kartımızı kasa içerisinde görüyoruz.Yukarıda yazmış olduklarıma ek olarak burada söyleyebileceklerim de R9 270′ in; kendisi ile (saat hızları hariç) aynı özelliklere sahip olan R9 270X’ e nazaran tek 6 pin güç girişi ile gelmesi (saat hızlarının düşüklüğünden kaynaklı) ve inceleme siteleri tarafından bu ekran kartı ile beraber tüm sistem için minumum 500W güç kaynağı (PSU) önerilmesidir.Akabininde fotoğraflardan görüldüğü üzere; oyunlarda performansı neredeyse 2 katına çıkarmak için R9 270 Crossfire desteği de sunmakta.Crossfire içinde inceleme siteleri tarafından önerilen minumum güç kaynağı (PSU) 700W olarak belirtilmiş.



- PERFORMANS ve OYUN TESTLERİ -
TEST SİSTEMİ:

Anakart :
MSI Z77A – GD55 İşlemci : INTEL CORE i5 3570K 4.3 GHZ Ekran Kartı : ASUS RADEON R9 270 DC II OC 2GB Bellek : CORSAIR 8GB (2*4GB) VENGEANCE DDR3 1600MHZ CL9 Depolama : SANDISK ULTRA PLUS 256GB SATA3 SSD Kasa : CORSAIR CARBIDE 400R Güç Kaynağı : CORSAIR HX 850W V2 80+ GOLD Monitör : SAMSUNG S23B550V İşletim Sistemi : WINDOWS 7 ULTIMATE x64 SP1 Ekran Kartı Sürücüsü: AMD CCC 13.12 WHQL

2mzf.jpg

uvq6.jpg



- FURMARK TESTİ (1920×1080 8X MSAA – 15 Dakika) -



- UNIGINE HEAVEN BENCHMARK VERSION 4.0 (1920×1080 8x AA Full Screen) -

- BATTLEFIELD 3 -
BF3 Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Açık SS’ ler


BF3 Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Kapalı SS’ ler


BF3 Full Grafik / V-SYNC Kapalı SS’ ler


20 DK’ lık BF3 Sonrası Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığı


- BATTLEFIELD 4 -

BF4 Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Açık SS’ ler


BF4 Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Kapalı SS’ ler


BF4 Full Grafik / V-SYNC Kapalı SS’ ler


20 DK’ lık BF4 Sonrası Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığı


- BIOSHOCK INFINITE -
BI Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Açık SS’ ler

BI Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Kapalı SS’ ler


BI Full Grafik / V-SYNC Kapalı SS’ ler


12 DK’ lık BIOSHOCK INFINITE Sonrası Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığı


- METRO LAST LIGHT -

MLL Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Açık SS’ ler


MLL Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Kapalı SS’ ler


MLL Çok Yüksek (SSAA Kapalı) / V-SYNC Kapalı SS’ ler


22 DK’ lık MLL Sonrası Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığı


- CRYSIS 3 -
C3 Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Açık SS’ ler


C3 Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Kapalı SS’ ler


C3 Çok Yüksek (FXAA) / V-SYNC Kapalı SS’ ler


22 DK’ lık C3 Sonrası Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığı


- Assassin’s Creed III -

AC3 Normal Grafik Ayarları SS’ lar



AC3 Full Grafik SS’ lar




20 DK’ lık AC3 Sonrası Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığı



- Assassins Creed IV Black Flag -

AC4 BF Normal Grafik Ayarları SS’ lar



AC4 BF Full Grafik SS’ lar



13 DK’ lık AC4 BF Sonrası Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığı




- Grand Theft Auto IV -

GTA 4 Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Açık SS’ lar



GTA 4 Sabit 60 FPS Ayarları / V-SYNC Kapalı SS’ lar



GTA 4 Full Grafik / V-SYNC Kapalı SS’ lar



20 DK’ lık GTA 4 Sonrası Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığı



- Need for Speed Most Wanted (2012) -

NFS MW 2012 Sabit 60 FPS Ayarları SS’ lar



NFS MW 2012 Full Grafik SS’ lar



16 DK’ lık NFS MW 2012 Sonrası Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığı




- World of Tanks -
WOT Full Grafik / V-SYNC Açık SS’ ler

WOT Full Grafik / V-SYNC Kapalı SS’ ler


15 DK’ lık WOT Sonrası Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığı



- SONUÇ ve KAPANIŞ -
İncelememde yaptığım tüm testlerden görüldüğü üzere; ASUS RADEON R9 270 DC II OC performans konusunda kendini kanıtlamış gözüküyor.1080P çözünürlükte ve DX11 altında günümüz oyunlarını gayet oynanabilir seviyelerde ve kalite ayarlarında tutabiliyor.ASUS’ un DirectCU II soğutması da yararını; oyunlarda ve diğer testlerde R9 270′ in %99 – %100 yük altında kalmasına rağmen sıcaklığını stabil bir değerde (63 C) tutarak gösteriyor.Ve bu soğutmayı sağlarkende; incelemememde de bahsettiğim üzere ekran kartının fanları %40 – %50 bandında oluyor.Yani; ekran kartı yük altındayken bile fan sesinden muzdarip olmuyorsunuz.

R9 270′ in tek eksi yönü olarak dile getirebileceğim şey ” fiyatı ” olacaktır.Sonuçta piyasada HD 7870′ in yerini alacak olması ve ondan biraz daha fazla performans sergilemesi gerçeği ortada.Ancak; şu an için hem R9 270X ile arasındaki fiyat farkı az hem de HD 7870 ile (HD 7870 indirimde olduğu zamanlar) arasındaki fiyat farkı çok. Bu durumda kullanıcılar ya R9 270X’ e yöneliyorlar (bence yanlış) ya da HD 7870′ i indirimli fiyattan alıyorlar. Eğer AMD buna bağlı olarak ASUS tarafından R9 270′ in fiyat konumlandırılması bir daha gözden geçirilirse (mesala 420 – 450 TL civarı) ; eminim birçok kullanıcının CF yapmak için tercih edeceği kartların başında gelecektir ve HD 7870′ i piyasada tamamen bitirecektir.
Son olarak söyleyebileceğim ise; birçok kullanıcı GTX 660′ ın HD 7870′ in rakibi olduğunu bilmektedir.Buna bağlı olarak; piyasada R9 270′ te GTX 660 ile karşılaştırılabilir.Ancak; ASUS GTX 660 DC II TOP kullanmış birisi olarak, ASUS R9 270′ in OC’ li bir GTX 660′ ın bir tık önünde yer aldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Hem oyunlarda daha fazla FPS hem oyunlarda daha fazla ayar açabilme imkanı hem de akıcılık yönünden gerçekten GTX 660′ ın önünde yer alan bir kart olarak piyasada yerini almış durumda.
Alacak olan arkadaşlara gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir ekran kartıdır.
Teşekkürler.



 
Son düzenleme:
Nvidia ve AMD ekran kartlarında bir Watt farkı var mı? Çünkü güç kaynağı hesaplarken GTX 760 ile 446W, R9 270X ile ise 886W yazmıştı. Gerçekten böyle bir durum var mı?
 
Emekleriniz için teşekkürler. Detaylı olarak inceleyemedim fakat çok kaliteli bir inceleme olmuş.
 
Tebrik ederim, güzel inceleme.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı