Asus ROG G752VSK termal üzerine termal macun yapılabilir mi?

Elman Yunisov

Kilopat
Yer
Azerbaycan
Daha fazla  
Meslek
Internet
Merhabalar.
Asus ROG G752VSK (bios 305) laptop aldım (ikinci el).

Laptop sorunsuz çalışır, herşeyi sıfır gibidir. Ancak bazı sorunlar ile karşılaştım.

1) Laptopun stok işlemci hızı 2.8 GHZ olduğu halde, kullanım zamanı 3.6 - 3.8 GHZ'e kadar yükselir. Yani, oyunda falan yok, normal kullanım sırasında bile 2.8 GHZ'den daha yüksek GHZ'lere çıkıyor. Bu normal mı? (Ben ne yapmalıyım ki, işlemci hızı maksimum 2.8 GHZ olsun, eski bilgisayarımda 2.6 GHZ idi, bana yetiyordu. Arkadaşın bilgisayarındakı bilgilere baktım, stok işlemci hızı 2 GHZ yazmış, hız aşırtma zamanı da 2.5 GHZ yazmış, ama kullanım sırasında asla 2 GHZ üzerine çıkmıyor). Biosda Overclock ile alakalı birşey de bulamadım.

2) Normal kullanım sırasında fan hızı 1800 RPM olduğu halde CPU sıcaklığı 47-50, GPU sıcaklığı ise 45-48 derece oluyor. COD MW2 veya BF 4 multiplayer oynayan zaman fan hızı maksimumda CPU sıcakığı 95-98 derece, GPU sıcaklığı ise 90-95 dereceye çıkıyor. Bence her iki kullanım koşullarında bu sıcaklık çok fazla...

3) Laptopun termal macunun değişecem. Video kartın termal pedlerinin de değişmesi gerek. Hangi ölçüde termal pedler almam gerek? 0.5 mm ve 1.5 mm yazmışlar. Ama net bir video bulamadım. Hepsi yarım bilgilerdir. Net bir bilgi arıyorum. Termal pedler yerine, termal pede alternativ termal macun kullana bilir miyim? K5-pro isimli macun var. Ancak bazı videolarda onun ısı transferi kötü olduğun söylüyorlar. Kafam karıştı. Ben 0.5 mm pedler alıp, onları birbirine yapıştırmak ile 1.5 mm yükseklik almayı düşünüyorum. Aynı zamanda 0.5 mm bazen yeterli olmaya bilir, termal ped üzerine termal macun da yapabilir miyim?

Almak istediğim termal malzemeler:
Arctic MX-6 (termal macun).
Arctic TP3 (0.5 mm) (termal ped).

Dosya Ekleri

• 91w6WSVcOOL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg
    91w6WSVcOOL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg
    41,9 KB · Görüntüleme: 45
  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    1,8 MB · Görüntüleme: 52
  • 23042023-old.PNG
    23042023-old.PNG
    1,1 MB · Görüntüleme: 39
  • fdfdfdf.PNG
    fdfdfdf.PNG
    91,4 KB · Görüntüleme: 45
1) Güç tüketimini gündelik kullanırken tasarrufa ya da dengeliye alırsan işlemci boost frekanslarda gezmez. Ya da BIOS'ta ayarı vardır, ordan engellersin.

2) Laptoplarda bu sıcaklıklar normal yani, yapabilecek bir şey ürün yeniyse macun değişimi değil laptop soğutucu takmaktır.

3) Bilgim yok bu konuda. Ürün yeniyse bu işe girişme, garantiyi yakarsın işlem yaparsan.

1. soru için sıkıntı olmaz. Cihaz elindeki gücü daha çok kullanıp işini uzatmadan bitirmeyi seviyor.
2. soru için boşta sıcaklık iyi fakat yükte özellikle ekran kartı çok yüksek bir ısıda çalışıyor. CPU'lar çoğu laptopta 95'leri kolaylıkla gördüğünden ona göre dizayn edilmiş fakat GPU throttle ısısı 87 çok uzun süre yüklenmemek gerek.
3. soru için bilgim yok maalesef bir şey diyemiyorum, bilgili arkadaşlar daha iyi yardımcı olur.

1) Güç tüketimini gündelik kullanırken tasarrufa ya da dengeliye alırsan işlemci boost frekanslarda gezmez. Ya da BIOS'ta ayarı vardır, ordan engellersin.

2) Laptoplarda bu sıcaklıklar normal yani, yapabilecek bir şey ürün yeniyse macun değişimi değil laptop soğutucu takmaktır.

3) Bilgim yok bu konuda. Ürün yeniyse bu işe girişme, garantiyi yakarsın işlem yaparsan.
1) Güç tüketiminde bilerekden performansı düşürmek için "Better Battery" seçtim, yine frekansda düşme olmadı. Bios'ta ayar bulamadım, örnek videolar da yok.

2) Ürün yeni değil, 4 yıllık laptoptur. Garantisi falan yok, kendim bu işlerden anlıyorum da, pedler mi, macun mu arasında kaldım. Alınacak malzemeler 4-5 güne gelecek, net bir sipariş vermeliyim ki, fazla beklemeyim.

3) Ürün eski, garanti yok. (Bilgilerin için teşekkürler.)

1. soru için sıkıntı olmaz. Cihaz elindeki gücü daha çok kullanıp işini uzatmadan bitirmeyi seviyor.
2. soru için boşta sıcaklık iyi fakat yükte özellikle ekran kartı çok yüksek bir ısıda çalışıyor. CPU'lar çoğu laptopta 95'leri kolaylıkla gördüğünden ona göre dizayn edilmiş fakat GPU throttle ısısı 87 çok uzun süre yüklenmemek gerek.
3. soru için bilgim yok maalesef bir şey diyemiyorum, bilgili arkadaşlar daha iyi yardımcı olur.
Bu laptopu oyun için aldım. Bu kadar fazla sıcaklık olmasına rağmen asla oyunda takılmadı. 2-3 saat oyunda kaldım, sıcaklığa baktıkdan sonra fazla yüklenmemek adına oyunu kapattım. :(

1) güç tüketiminde bilerekden performansı düşürmek için "better battery" seçtim, yine frekansda düşme olmadı. BIOS'ta ayar bulamadım, örnek videolar da yok.

2) ürün yeni değil, 4 yıllık laptoptur. Garantisi falan yok, kendim bu işlerden anlıyorum da, pedler mi, macun mu arasında kaldım. Alınacak malzemeler 4-5 güne gelecek, net bir sipariş vermeliyim ki, fazla beklemeyim.

3) ürün eski, garanti yok. (bilgilerin için teşekkürler.)

Bu laptopu oyun için aldım. Bu kadar fazla sıcaklık olmasına rağmen asla oyunda takılmadı. 2-3 saat oyunda kaldım, sıcaklığa baktıkdan sonra fazla yüklenmemek adına oyunu kapattım. :(

Yeni aldıysan ve aldığın kişi herhangi bir iç temizlik yapmadı veya yaptırmadıysa normal bir durum yaşıyorsun hocam. Temizlik yapılmadıysa eğer termal yenilemeyip tozları alsan bile çok fark eder. Eski laptoplarda fan çıkış ızgaraları çabucak tozlardan sıkışıyordu. Ben de laptop kullanıyorum uzun zamandır eskiden çok çekmiştim toz mevzusundan. CPU dediğim gibi sorun olmaz çoğu cihaz o ısılarda çalışıyor zaten ama GPU ısısı yüksek.

2) Ürün yeni değil, 4 yıllık laptoptur.
O halde önce söküp tozlarını temizle derim. Açmışken macunu da yenile. Temizken bir daha test et, belki iyileşme olursa pedlerle vs. uğraşmana gerek kalmaz. Satan adam temizlediyse bu kadar yükselmesi normal.

Satan adam temizlemişim söyledi. Ama yalanın buldum :) radiatör ızgalarından tozlar dökülüyor. Hemde bu laptopun sökülmesi ve temizlenmesi işgence. Kimse bu işe bulaşmak istemez. Termal macunu kesin değişecem, temizlik kesin yapılacak. Sadece termal pedleri de değişmem gerek. Düşünüyorum ki, satan adam ne zamansa bunda temizlik yaparken, termal pedleri değişmemiş veya çıkarıp atmış. Onun için sıcaklık daha fazla.

İşlemci hızın bilerekden 2.8 GHZ'de tutmak istemeyimin tek amacı sıcaklığın düşmesi içindir. Çünki, latopların ısı borusu hem CPU'nu hemde GPU'nu soğutuyor. Yani, CPU ısınarken GPU'nu da ısıtacak. 2.8 GHZ hızda kalmam için ne yapmam gerek?

Satan adam temizlemişim söyledi. Ama yalanın buldum :) radiatör ızgalarından tozlar dökülüyor. Hemde bu laptopun sökülmesi ve temizlenmesi işgence. Kimse bu işe bulaşmak istemez. Termal macunu kesin değişeceğim, temizlik kesin yapılacak. Sadece termal pedleri de değişmem gerek. Düşünüyorum ki, satan adam ne zamansa bunda temizlik yaparken, termal pedleri değişmemiş veya çıkarıp atmış. Onun için sıcaklık daha fazla.

İşlemci hızın bilerekden 2.8 GHz'de tutmak istemeyimin tek amacı sıcaklığın düşmesi içindir. Çünkü, latopların ısı borusu hem CPU'nu hem de GPU'nu soğutuyor. Yani, CPU ısınarken GPU'nu da ısıtacak. 2.8 GHz hızda kalmam için ne yapmam gerek?

CPU'yu limitlemene gerek yok aslında termal bakımdan sonra düşer ısılar ama illaki Ferrari'ye tüp taktırmak istiyorsan (yani o CPU limiti bu benzetmeye uyuyor :D ) internetten CPU Turbo kapatma ile alakalı makalelere bakabilirsin. Turbo'yu kapatman durumunda stok hızın üstüne kesinlikle çıkmaz ama aynı zamanda oldukça güç kaybedersin.

CPU'yu limitlemene gerek yok aslında termal bakımdan sonra düşer ısılar ama illaki Ferrari'ye tüp taktırmak istiyorsan (yani o CPU limiti bu benzetmeye uyuyor :D ) internetten CPU Turbo kapatma ile alakalı makalelere bakabilirsin. Turbo'yu kapatman durumunda stok hızın üstüne kesinlikle çıkmaz ama aynı zamanda oldukça güç kaybedersin.
Teşekkürler. Örnek makeleni Technopatın içinde buldum. 1. soru çözüldü.
3. sorunun çözülmesi umutu ile konuya devam.

Rehber: AMD ve Intel'de CPU Turbo Boost kapatmak

K5-Pro ve Arctic MX-6 macunu aldım. İrelide temizlik işlemlerin yapacağım ve temizlikden sonrakı sonuçları burada paylaşacağım.

Laptop'da komple temizlik yapıldı. İçi çok tozlu idi, termal macun kurumuşdu, termal ped yerine termal macun sürülmüş ve hemin yerde temas iyi değildi.
Neyse ki herşeyi temizledim, termal macun olarak Arctic MX-6, termal ped yerine ise K5-PRO kullandım. Sonuçlar acayip. Bu kadar farkı hiç beklemiyordum. En yüksek fan hızında ve BF4 multiplayer oynayan zaman bilgisayarın sıcaklığı resimdeki kimidir. Nerdeyse 20 derece fark var. Eskiden 97+ derece olan cpu-gpu, şuan 77+ derece olur. İşlemci hızın da eskisi gibi normal yaptım, kendisi lazım olduğu anda hızı yükseltir. Tüm sorunların nedeni temizlik imiş.

Dosya Ekleri

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    274,4 KB · Görüntüleme: 43
Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı