Asus ROG GL502VE (FX502VE) İncelemesi

Öncelikle bu laptop ROG serisine ait değil. Türkiye'de ROG GL502VE modeliyle satıyorlar fakat ASUS'un sitesinde ve yurtdışında FX502VE olarak geçiyor. Laptopa baktığınızda ROG logosunu göremiyorsunuz. Laptopu aldığınızda Linux tabanlı Endless OS ile birlikte geliyor.

Kutu içeriği:
  • Laptop
  • Güç adaptörü ve kablosu
  • Garanti belgesi, kullanım kılavuzu vs.
  • En can alıcı kısım, sürücü CD'si!!!! Bilgisayarda CD okuyucu yok ama koca yürekli ASUS size CD gönderiyor.
  • Ne işe yaradığını bilmediğim kablo bağı
  • 4 tane vida

Teknik özellikleri şu şekilde:
  • i5 7300HQ (4 Çekirdek, 2.50GHz -Turbo ile 3.5GHz'e çıkabiliyor-, 45W TDP)
  • GTX 1050 Ti 4GB
  • 8 GB DDR4 RAM
  • 256 GB M.2 SSD
  • 15.6" FHD (1920x1080) 60Hz Mat TN Panel
  • 64 Whrs Batarya (Çıkarıp takılabilir değil laptopun içinde bulunuyor)
Laptopla gelen RAM anakarta gömülmüş. Laptopta sadece 1 adet RAM slotu var ve bu slot boş geliyor. En fazla 16GB RAM takıp 24GB'a kadar yükseltme yapabiliyorsunuz. Ayrıca boş bir HDD yuvası da yerleştirilmiş. Bu sayede ek olarak 2.5" SSD veya HDD takabiliyorsunuz.

Bilgisayarın giriş ve çıkışları şu şekilde:
  • Adaptör girişi
  • Ethernet
  • 1 adet HDMI
  • 1 adet Mini DisplayPort
  • 3 adet Tip A USB3.0 (USB3.1 GEN1)
  • 1 adet Kulaklık/Mikrofon girişi (İkisi tek bir giriş olarak var, kulaklık ve mikrofon girişleri ayrı değil)
  • Kart okuyucu
  • Kensington kilidi
Bilgisayarda CD-DVD okuyucusu bulunmuyor.

Bilgisayarın üst kısmı fırçalanmış alüminyum görüntüsünde. Üst kısmında malzeme olarak ne kullandıklarını bilmiyorum ama alüminyum olduğunu tahmin ediyorum. Üst kısmı hariç diğer kısımlar plastik, klavye bölgesinde fırçalanmış tasarım kullanılmış.
Klavye kırmızı ışıklı, 3 kademe ışık ayarı var. İsterseniz ışığı kapatabiliyorsunuz.
Touchpadin sağında ve solunda hoparlör var. Hoparlör konusunda tecrübeli olmadığımdan pek bir şey söyleyemiyorum. Fakat bilgisayarın ses kartını beğendim.

Gelelim benim ve çoğu kullanıcının şikayet ettiği yere... Ekranı keşke IPS yapsalarmış dedirttiler. Bildiğiniz gibi TN panellerde belli açılar dışında yerlerden bakınca renklerde bozulma oluyor. Bu laptopta da aynısı söz konusu. TN panel olan AOC monitörümden daha az görüş açısına sahip. IPS monitör kullandığım için paneldeki renklerin gerçekle uyuşmadığını gördüm. IPS monitörüm ile laptopun paneli arasında büyük bir renk farkı var. Splendid ve Intel HD Graphics'i kurcalayarak IPS panelimin renk tonlarına yakınlaştırmayı denedim fakat hala fark edilebiliyor. Bazı kişilerin dediği "çamur gibi" tabirini haklı bulmuyorum ama bu laptopu alırsanız en büyük şikayetinizin ekranı olacağını tahmin ediyorum.

Boştaki sıcaklık değerleri; 40 derece CPU, 34 derece GPU. Bu sıcaklık değerleri laptopun açık kaldığı süreye bağlı olarak 50 derecelere çıkabilir. Oyundan oyuna değişmekle beraber işlemci ve ekran kartı 80-85 dereceye kadar ısınabiliyor.
test.jpg


Laptopu zorlamadığınız sürece fan sesini kolayca duyamıyorsunuz. Fakat yazları fan sesini duymaya başlayabilirsiniz. Tahmin edeceğiniz üzere oyundayken fanlar gürültülü bir şekilde çalışıyor. Kulaklık kullandığım için oyun anındaki fan sesi beni rahatsız etmedi.

asusalt.jpg asusklavye.jpg asussag.jpg asussol.jpg ic.jpg

Garanti ve yükseltme hakkında:
ASUS müşteri hizmetiyle yaptığım konuşmada RAM ve HDD eklemenin garantiyi bozmadığını söylediler. Ben 320GB'lık bir HDD ekledim. Fakat diğer parçalara zarar verirseniz laptopunuz garanti dışı kalabilir bu yüzden parça eklemek istediğinizde -yeterli bilginiz yoksa- bir bilene danışmanızı veya ASUS servislerinde ekleme yaptırmanızı tavsiye ederim. Garanti bitmeden termal macun yenileme işlemlerini yapmayın. Soğutucu blokları sökmeniz cihazın garanti dışı kalmasına sebep olabilir. Bu yüzden bakım işlemlerini ASUS servislerinde yaptırın.

Şuan bilgisayarla ilgili bazı sıkıntılar yaşadığım için oyun testlerini paylaşmadım. Fakat istediğiniz oyun testleri varsa ilerleyen zamanlarda oyun testlerini yapıp konuya ekleyebilirim.

Bana göre laptopun değerlendirmesine gelirsek;
+ Bu fiyat segmentinde GTX 1050 Ti ekran kartına sahip pek bir laptop yok.
+ Bilgisayar genel kullanımda sessiz çalışıyor.
+ Ses kalitesi güzel.
+ Klavyesi ışıklı ve bir şeyler izlerken belli bir süre sonra otomatik ışığını kapatıyor, fareyi hareket ettirdiğinizde yeniden ışığı yanıyor.
+ GTX 1050 Ti ekran kartına sahip olmasına rağmen cihazın beklediğimden ince olması.
+ Tasarımı ve malzeme kalitesi benim hoşuma gitti.

- Ekranı IPS olsaydı daha iyi olurdu. IPS olmasa bile geniş görüş açısına sahip bir TN panel de kullanabilirlerdi.
- İçinde gelen SSD'nin okuma hızı iyi olsa da yazma hızı SSD'lere göre düşük.
ssd.jpg
Fiyatına göre alınabilir bir laptop ama ben Photoshop'la tasarımla uğraşacağım diyorsanız, ek bir monitörünüz yoksa, bu laptopu önermem. Tasarımcıysanız IPS paneli olan bir laptopa bakmanızı tavsiye ederim.
Bütçeniz biraz daha kısıtlıysa bundan daha ucuz olan FX553VE (1TB HDD, GTX 1050 Ti 2GB) modeline de bakabilirsiniz.

Şuan yaşadığım sıkıntıların düzelip düzelmemesine göre değerlendirmem değişebilir.
(Spoiler: Şuan yaşadığım sıkıntı darboğaz)
Laptop hakkında sorularınızı veya merak ettiklerinizi yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
 
Hangi durumlarda ve hangi oyunlarda darboğaz yaşıyorsun?
Genelde oyundayken yaşıyorum. AC Origins, BDO gibi oyunlarda yaşıyorum. CS GO gibi oyunlarda ekran kartı ve işlemci tamamen kullanılmıyor bu yüzden yer yer 70-80 FPS'lere düşüş yaşıyorum. Masaüstü i5 4460 ve GTX 970 ile darboğaz olmuyor iken i5 7300HQ ve GTX 1050 Ti ile darboğaz sıkıntısı yaşıyorum.
 
Bu ürünün bahsettiğiniz 2 GB 1050Ti ve i5 7300HQ modeline bakıyorum ama kararsız kaldım ekranı beğenmemişsiniz, darboğaz gibi sorunlar düşündürdü beni.
 
Bu ürünün bahsettiğiniz 2 GB 1050Ti ve i5 7300HQ modeline bakıyorum ama kararsız kaldım ekranı beğenmemişsiniz, darboğaz gibi sorunlar düşündürdü beni.
Ekranı beğenmedim ama çokta kötü değil, IPS monitör kullanmıyorsanız fark edemeyebilirsiniz. Darboğaz sorunu yazılımsal olabilir. Normalde bu işlemci ile bu ekran kartının darboğaz yapmaması gerekir. Sorunu çözebilirsem buraya yazarım.

CSGO gibi oyunlarda GPU-CPU tam kullanım göstermemesi darboğaz olduğu anlamına gelmiyor. Her oyunun GPU-CPU kullanımı aynı olmadığı gibi, çözünürlükten çözünürlüğe göre de bu kullanımlar değişir.
Evet, haklısınız CPU-GPU'nun tam kullanılmaması darboğazı göstermez fakat CPU'nun tamamının kullanılıp GPU'nun tamamının kullanılmadığı oyunlardan da bahsettim. Genellikle oyunları çözünürlük 1080p ve ayarlar en yüksekte olacak şekilde oynuyorum. Birbirine yakın güçteki işlemcilerden biri GTX 970'i tamamen besleyebilirken birisi GTX 1050 Ti'ı besleyemiyor. Aynı oyun ve aynı ayarda testler yaptım. Her ayar aynı olmasına rağmen masaüstünde CPU kullanımı %100 olmuyorken laptopta %100'e ulaşıyor. CPU-Z programından yaptığım benchmarka göre i5 7300HQ daha yüksek puana sahip. Hala neden böyle olduğunu anlayamadım.
 
Tek çekirdek performansında 4460, çoklu çekirdek ise I5 7300HQ biraz daha güçlü bir işlemci. Genel olarak birbirlerine oldukça yakın ve denk işlemciler diyebiliriz. İşlemciye yüklenen oyunlarda çok az miktarda performansını doğrudan etkilemeyecek darboğazlar olabilir.
 
Bu ürünün bahsettiğiniz 2 GB 1050Ti ve i5 7300HQ modeline bakıyorum ama kararsız kaldım ekranı beğenmemişsiniz, darboğaz gibi sorunlar düşündürdü beni.
Darboğaz sorununu çok fazla düşünmeyin 3200-3300 TL civarlarında GTX 1050 Ti'dan daha iyi bir ekran kartı olan laptop bulamazsınız. Darboğaz yapsa bile bu fiyata GTX 1050 Ti laptop vermeleri iyi.
 
Açıkçası kararsızlığımın sebebi kod yazma editörleri ve Photoshop programından başka bir şey yapmayacağım için 3.200 TL biraz :D Ekranı FHD olup dediğim işlerde kastırmayacak bir laptopu 2000 - 2200 TL civarına bulabilseydim benden mutlusu yoktu :D
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı