ASUS ROG STRIX G15 alınır mı?

Bütçe
25-30K
Windows kurduğumda otomatik Wi-Fi tanıyacak sandım ama maalesef MediaTek Wi-Fi kartı olduğu için tanımadı. Windows 11 kurarken de internet olmadan kuruluma devam ettirmediği için komut satırını açıp kısa bir kod yazmanız gerekiyor. YouTube'a internetsiz Windows 11 kurulumu diye aratırsanız cevabını alırsınız. Bu duruma çok şaşırdığımı belirteyim.

Bu bir tek bende böyle sanıyordum sağ olun bilgi için.
 
Hocam teşekkür ederim. Görüşleriniz çok önemli benim için. Şeffaf bir şekilde anlattığınız için çok sağ olun.
Selamlar. Faydası dokunur diye düşüncelerimi yazayım.

22.01.2023 tarihinde 31 bin TL ye aldım. Bu tarihte aynı ekran kartına sahip ama Intel 12700H ve DDR4 lü HP Victus 4 bin TL daha ucuzdu. Ancak ekran panel kalitesi bu cihazın çok gerisinde. Renk gamı ve parlaklık düzeyi daha düşüktü. Ürünü aldığım için memnunum artı ve eskileri yazarsak:

Artılar:
  1. Armory Create yazılımını kurduktan sonra sessiz veya performans profillerinden birini seçtiğinizde gerek duymadıkça fanlar hiç çalışmıyor. Yani internette gezinirken, video izlerken fanlar kafanızı ütülemiyor. Sanki tablet kullanıyorsunuz. Fansız laptop kullanmak rahatlıkmış. Belki yeni laptopların çoğu böyledir ben eski laptoptan geçtiğim için çok fark etti. Oyun veya başka performans isteyen yazılım çalışınca haliyle fanlar da çalışmaya başlıyor.

  2. Ekranı iyi. 300 Hz yenileme hızı sayesinde internette sayfaları yukarı aşağıya kaydırırken bile akıcılığı fark edebiliyorsunuz. Renkler çok daha canlı. sRGB renk desteği %100. Piyasadaki çoğu uygun fiyatlı oyuncu laptopunda bu değer %67 civarıdır. Bu değer ne kadar düşük olursa o kadar renkler olduğundan farklı görünür.

  3. Parlaklık düzeyi çok homojen. Yani parlaklık ayarını değiştirdikçe homojen bir şekilde azalıp artıyor. Daha önce kullandığım laptoplarda %70-80 e kadar az bir parlaklık varken o değerden sonra aniden artıyor. Bunda ise öyle değil, anlatmak istediğim bu.

  4. Malzeme kalitesi iyi. Kapak arkası metal. İç kısım ise plastik ama ilk dokunduğumda metal sandım. Eski laptoplardaki plastik kalitesi ile alakası yok. Ben her yeri metal olsun diye çok kafama takmıştım ama meğer boşuna takmışım.

  5. RGB ışıklı şeyleri seviyorsanız tam size göre ışıl ışıl. Ben pek sevmediğim için kapatıyorum.

  6. Dolby Atmos desteği sayesinde hoparlörden çıkan sese bayıldım. Tabi bir Macbook Pro kalitesi beklemeyin.

  7. MUX Switch var. Bu sayede RTX 3060 ekran kartı tamamen devre dışı bırakılabiliyor ve pilde çalışma süreniz oldukça artıyor. Oyun oynamayacağınız zaman bu şekilde kullanırsanız pil süreniz çok artıyor ve laptop daha az ısınıyor. Ryzen 7 6800H işlemcisi içindeki Radeon 680M grafik işlemcisi basit oyunları bile rahatça çalıştıracak güçte. Intel işlemcilerdeki dahili grafik işlemcisi olan Iris Xe nin gücü bunun yarısı kadar.

  8. My Asus yazılımı sayesinde sürekli prizde kullandığınızda pil kapasiteniz azalmasın diye pilin şarjını %60 veya %80 değerinde sınırlandırabiliyorsunuz. Böylece pil kapasitesini daha uzun süre koruyabilirsiniz.
Eksiler:
  1. Windows kurduğumda otomatik wifi tanıyacak sandım ama maalesef Mediatek wifi kartı olduğu için tanımadı. Windows 11 kurarken de internet olmadan kuruluma devam ettirmediği için komut satırını açıp kısa bir kod yazmanız gerekiyor. YouTube'a internetsiz Windows 11 kurulumu diye aratırsanız cevabını alırsınız. Bu duruma çok şaşırdığımı belirteyim.

  2. Maalesef benim aldığım ürüne coil whine sorunu var. Yani elektronik devrelerden düşük sesle cızırtı sesleri gelmesi. İlk başta bu sorunu kafaya taktım ama sonra fanlar çalışmadığı için bu kadar çok dikkatimi çektiğini düşünüp iade, değişim vs işleri ile uğraşmaktan vazgeçtim.

Coil whine sorununa da kendimce çözüm buldum. Coil whine ile ilgili umarım son mesajım olur. Sorunu yaşayanlara aşağıdaki gibi güç yönetiminden işlemci kullanım değerlerini değiştirip denemelerini tavsiye ederim. AMD nin boost çalışması agresif olduğu için yüke girdiğinde ani sıcaklık yükselmesini biliyoruz. Intel'de boost yüklenmesi daha yavaş oluyor malum. Her neyse, bu yük bindirmesinden kaynaklanabileceğini düşünüp bu değerleri azalttım. Biliyorum çok az da olsa işlemci performansı azaldı ama buna değer. Artık pilde ya da prizde cızırtı sesi duymuyorum. Boost kapalı oda sıcaklığında işlemci yükte olduğundaki sıcaklık değerini de paylaştım.

Daha önce parça parça deneyimlerimi sorularımı bu başlıkta yazmıştım ama bu şekilde derli toplu olmuştur.
 
Max Q 3070 ile Max-P 3060 eşit diyorlardı.

3070 100W ı birkaç FPS daha güçlü ama ikisi aynı gücü verse bile 3070 de daha faza RT çekirdeki daha fazla VRAM Tensör çekirdeği var bunları açtığında aradaki farkı artırır VRAM kullanımı gittikçe arttığında 6 GB yetmeyecek şu an bile ucu ucuna yetiyor.
Profesyonel işlerde keza CUDA ve VRAM önemli 3060 da bu ikisi daha az.
 
3070 100W ı birkaç FPS daha güçlü ama ikisi aynı gücü verse bile 3070 de daha faza RT çekirdeki daha fazla VRAM tensör çekirdeği var bunları açtığında aradaki farkı artırır VRAM kullanımı gittikçe arttığında 6 GB yetmeyecek şu an bile ucu ucuna yetiyor.
Profesyonel işlerde keza CUDA ve VRAM önemli 3060 da bu ikisi daha az.

Cihazın 3070 soğutması nasıl acaba?

Cihazın 3070 soğutması nasıl acaba?

He bir de galiba Acer'in 3070'li modelde MUX yokmuş galiba bir bilginiz var mı?
 

Geri
Yukarı