ASUS ROG STRIX G513IH-HN002 İncelemesi

1, 5 ay önce ASUS ROG STRIX G513IH-HN002 modelini satın aldım. Bir önceki cihazım ASUS X556UF modeli 2015-2016 yılında 1500 TL'ye almış olduğum 930M ekran kartına sahip ortalama bir laptoptu ve oyun bilgisayarı değildi, beni idare ede ede ömrünü bitirince çabucak laptop arayışına giriştim. X556UF modelden bu modele geçişle tabii ki de belirgin farklar oluştu ve memnun kaldım. Biraz daha param olsaydı aynı modelin RTX 3050 ekran kartına sahip olanını almak isterdim. Ha memnun muyum kesinlikle. Malum para kolay kazanılmıyor ve böyle bir cihazı da ortalama 5 senede bir alabildiğimiz için 2 gün boyunca birçok laptop, kullanıcı yorumları, forum yorumları derken biraz daha garantiye giderek bu modelde karar kıldım. Hepsiburada'dan 9000 TL'ye satın aldım. Cihazın özellikleri ektedir.
Bu fiyat bandında diğer markaların GTX1650'den daha üst ekran kartlarına sahip modelleri de vardı ama birçok incelemeden sonra bu modeli almanın daha mantıklı olacağını düşündüm. Oynadığım oyunlar zaten çok üst düzey oyunlar değil ve GTX 1650'de beni en azından birkaç yıl idare eder diye düşündüm. Şu ana kadar bu laptopta oynadığım oyunlar LoL, FIFA 21, CS:GO, Far Cry 5, Automobilista 2.

Oyun performansı olarak beklediğimin üstünde bir performans veriyor diyebilirim.
  • FIFA 2021'de Ultra ve MSAA(4x) ayarlarında kasmadan oynatıyor. Ortalama 110 FPS aldım.
  • CS:GO'da en üst ayarlarda MSAA(8x) kasmadan oynatıyor. Ortalama 140 FPS aldım.
  • LoL'da Ultra ayarlarda kasmadan oynatıyor. Ortalama 140-150 FPS aldım.
  • Far Cry 5 de Ultra ayarlarda kasmadan oynatıyor. FPS değerlerini bilmiyorum.
  • Automobilista 2 de en üst ayarlarda kasmadan oynatıyor. FPS değerlerini bilmiyorum.

Armoury Crate tuşu bazen çalışmıyor ve delete tuşu da biraz gıcırdıyor. Aslında o zaman acil olmasa iade değişimi yapmayı tercih ederdim fakat mecbur kaldığım için ürünü kusuruyla kabullendim. Armoury Crate uygulaması ise kullanışlı ve cihazı kullanım amacınıza uygun bir şekilde yönlendirmesiyle beni memnun etti. iGPU modunu açınca ve pil ayarlarını daha uzun süre dayanacak şekilde ayarlandığında pili en az 4-5 saat, hiç o kadar uzun süre kullanmadım ama 7-8 saate kadar kullanılabileceği belirtiliyor. Gerçi bu modu film izlemek için daha uygun olduğunu düşünüyorum. Çünkü pil süresini uzatmak için fazla tasarruf yapınca da cihaz biraz yavaşlıyor. Tarayıcı sayfaları vs. geç açılıyor. Cihazdaki Hynix model SSD sanıyorum çok iyi değil. Cihazın açılması 15-20 kapanması 20-25 saniye civarı sürüyor. SSD kapasitesi ise benim için yeterli. 4 oyun var ve 280 GB boş yer var. Ses fena değil. Bazen yetersiz kalabiliyor ama bu da dinlediğim ya da izlediğim şeyin sesinin düşük olduğu zamanlarda gerçekleşiyor. Kameranın olmaması eksi bir yönü. Şarj kablosunu ve USB çıkışlarının kasanın arkasında olması da olumlu bir yönü. Kablolu fare kullanıyorum ve hiç rahatsızlık vermiyor. 8 GB RAM ilavesiyle 16 GB 3200 MHz'lik RAM oyun performanslarında artış sağladı ve şimdilik idare ediyor. Işık sızması, ölü piksel sorunu yaşamadım. 144 Hz'lik ekran da memnun edici. Cihazı almamın temel nedenleri ise kasa kalitesi, oldukça sessiz oluşu ve soğutma kalitesi. Turbo modunu açınca biraz ses geliyor ama rahatsız edici seviyede kesinlikle değil.

Oyunlarda sıcaklık değerleri olarak tek tek tespit yapmadım ama genelleme yapacak olursam. İşlemci 90-92 dereceyi gördü (Far Cry 5 oynarken). Ekran kartı 80 dereceyi aştığını görmedim. İşlemci, ekran kartına göre biraz fazla ısınıyor.

Benim görüşlerim bu şekilde. Sormak istediklerinizi sorabilirsiniz. İyi forumlar.
 

Dosya Ekleri

  • 1.png
    1.png
    49,5 KB · Görüntüleme: 57
  • 2.png
    2.png
    30,4 KB · Görüntüleme: 48
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bende bu sıcaklıkları gördüm bana fan bozuk dediler (aynı cıhaz bu arada 2 defa aldım ve ikisi de fan sorunlu geldi ASUS 2021 serisinde kronik miş herhalde öyle okudum) 4800H için bu sıcaklıklar normal değil hocam ekran kartı zaten 50W+15W 72-73'ü geçmemeli. Bence dikkatli olun.
 
Hocam bende bu sıcaklıkları gördüm bana fan bozuk dediler (aynı cıhaz bu arada 2 defa aldım ve ikisi de fan sorunlu geldi ASUS 2021 serisinde kronik miş herhalde öyle okudum) 4800H için bu sıcaklıklar normal değil hocam ekran kartı zaten 50W+15W 72-73'ü geçmemeli. Bence dikkatli olun.
Kim bozuk dedi? Ayrıca ben böyle bir kronik sorun duymadım. İşlemci sıcaklıkları bana da fazla geldi. Kaynak gösterirsen daha faydalı olabilir.
 

Geri
Yukarı