ASUS RP-N12 Wi-Fi Menzil Artırıcı İncelemesi

Merhaba sevgili Technopat sakinleri, bugün sizlerle ASUS RP-N12 Menzil artırıcıyı inceliyoruz!
Kablosuz internet, hayatımıza girdiği günden beri temel bir ihtiyacımız haline geldi. Evimizde internetin çekmediği odalara girmez olduk. Özellikle betonarme binalarda Wi-Fi sinyal gücü çok daha az oluyor. Bunun çözümü ise, evimizin stratejik bir noktasına menzil artırıcı koymaktan geçiyor.
ASUS Menzil artırıcı sayesinde, evinizde zaten var olan Wifi sinyalini, daha da uzağa aktarabilirsiniz. Oldukça şık bir tasarıma sahip olan Asus RP-N12 Menzil artırıcı, elektronik bir cihazdan öte bir dekorasyon öğesi gibi duruyor. Sahip olduğu 2 adet 2 desibellik anten sayesinde, aldığı sinyali orta genişlikte bir eve yetecek kadar tekrar ediyor.
Cihazın ilk kurulumu herhangi bir teknik bilgi gerektirmiyor. İlk olarak kablosuz modeminizdeki WPS tuşuna 3 saniye basılı tutuyoruz. Daha sonra Asus menzil artırıcıda da aynı işlemi tekrar ediyoruz. Başlangıçta yeşil yanıp sönen Wifi ledi, kurulum tamamlandıktan sonra sabit yeşil yanmaya başlıyor.
Artık menzil artırıcımız çalışmaya hazır. Bağlanacağımız aygıttan Wifi menüsüne giriyoruz. Var olan modem adının sonuna _RPT ifadesini ekleniyor. Şifresi de modem şifrenizle aynı oluyor. Tabi sonradan bu isim ve şifreyi değiştirmek de mümkün.
Repeater üzerinden internete bağlanmanın tek dezavantajı ise ping süresinin önemli olduğu oyunlarda fark ediliyor. Var olan sisteminize bir kablosuz genişletici eklemek ister istemez bağlantıda kalite kaybına yol açıyor. Sayısal olarak sadece 2 milisaniyelik bir gecikme olsa da kablosuz bağlantıdaki anlık aksamalardan dolayı veri paketleri düzenli aktarılamayabiliyor.
Cihazda ayrıca dahili 100 megabitlik bir etherhet portu da yer alıyor. Bu port sayesinde WiFi özelleği olmayan bir bilgisayarı veya smart tv’yi internete bağlamak mümkün. Bazı televizyonlar için WiFi adaptörünün yüzlerce liradan satıldığını düşünürsek, böyle bir cihaz kullanmak oldukça mantıklı.
802.11 N standardını destekleyen bu repeater, 300 megabite kadar veri aktarım hızı destekliyor. Ancak bir çok 300 megabit cihazda olduğu gibi, bu teorik bir değer. Yaptığım testlere göre kablosuz üzerinden aynı anda en çok 7 megabayt veri aktarılabiliyor. Eğer ki aktarım yapılan cihazlardan ikisi de kablosuz üzerinden bağlanıyorsa bu değer 3 buçuk 3 buçuk paylaştırılıyor ve aktarım hızı yaklaşık 25 megabite kadar geriliyor. Tabi verdiğim bu değerler, piyasada satılan neredeyse tüm 2.4 GHZ’lik tek kanallı kablosuz cihazlar için geçerli.
Cihaz üzerinde yer alan ledler sayesinde, anlık sinyal gücü takibi yapmak da mümkün. Benim kullandığım Airties marka 5444 modeli kablosuz modemin çekim gücü pek yüksek olmadığından dolayı repeaterı modeme kısmen yakın bir noktada konumlandırdım. Böylece modemden repeater’a sinyaller kolayca ulaşabiliyor. Repeater’ın iletim gücü çok daha yüksek olduğu için, evimin heryerinden, hatta bahçeden bile sinyal alabiliyorum. Cihazı en verimli şekilde kullanmak için, üzerindeki sinyal ışığını takip ederek en kritik noktaya yerleştirmek oldukça önemli. Böylece açık alanda 100 metreye kadar mesafe artışı sağlamak mümkün.
Piyasada birçok menzil artırıcı kablosuz ürün mevcut. Ancak ASUS, sunduğu bazı hizmetlerle öne çıkıyor. Satın alacağınız bu cihaza 3 yıl birebir değişim garantisi veriliyor. Bu sayede bir arıza çıkması durumunda UPS kargodan gelen kurye arızalı ürünü teslim alıyor ve yenisini ücret almadan müşteriye teslim ediyor. Henüz şahsen tecrübe etmemiş olsamda bu ASUS’un iddiası.
Ürün şu günlerde yaklaşık 75 liradan satılıyor. Medya köprüsü, Menzil artırıcı, Router olarak kullanabilme, arayüz üzerinden mac filtreleme, devamlı güncelleme desteği ve ASUS markası düşünüldüğünde, tercih edilmesi gereken bir ürün.
İncelemeyi beğendiyseniz konuyu beğenmeyi ve kanalımı ziyaret etmeyi unutmayın :)

Bu inceleme sadece technopat.net üzerinde yayınlanmıştır, iyi forumlar..

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı